Bolnavii de cancer de la Spitalul Filantropia pătimesc după ce doctorii responsabili pentru tratarea lor le-au tăiat cu pixul dreptul la alinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de bolnavi de cancer de la Spitalul Filantropia au fost lăsaţi fără citostatice. Reprezentanţii instituţiei au anulat licitaţiile pentru medicamente, după ce fosta conducere a tăiat de pe listă injectabile importante.

De o săptămână, rudele bolnavilor de cancer de la Spitalul Municipal gonesc prin oraş ca să cumpere citostatice, pentru că în spital mai sunt doar câteva fiole. Conducerea unităţii spune că problemele vor mai dura cel puţin o lună, până când firmele cu care se desfăşoară licitaţiile vor începe să aducă la spital comenzile. Lipsurile au început după ce actuala conducere a spitalului, care s-a instalat la mijlocul lunii mai, a anulat o licitaţie cu firmele de medicamente, pentru că pe lista cu necesarul de citostatice, făcută în aprilie, erau tăiate anumite injectabile. Potrivit informaţiilor publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice în luna aprilie, „procedura de atribuire a fost întreruptă“, fiind recomandată „modificarea necesarului de medicamente datorită necesităţii includerii medicaţiei pentru pacienţii care au obţinut aprobare de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS)“.

"Aceste citostatice erau necesare bolnavilor"

Oncologii spun că au cerut în repetate rânduri fostei conduceri anumite citostatice pentru bolnavii de cancer, precum antineoplazicele injectabile, care sunt foarte scumpe, dar că cererea le-a fost respinsă. „Nu ştim din ce motiv. Aceste citostatice erau necesare în terapiile moleculare, fiindcă aveam pacienţi cu indicaţie pentru acest tratament şi chiar am insistat pentru ele, pentru că primisem aprobare de la CNAS ca să începem tratamentul. Sunt într-adevăr mai scumpe, dar aşa este tratamentul pentru bolnavii de cancer. Din această cauză s-a şi întârziat demararea licitaţiilor pentru achiziţia de medicamente“, a declarat Mihaela Dănciulescu, coordonatorul Programului Naţional de Oncologie de la Spitalul Municipal.


Declaraţii opuse


Fosta conducere spune însă că doctorii sunt responsabili pentru această situaţie. „Necesarul s-a făcut de către doctorii Doriana Duţă, Mihaela Dănciulescu şi profesorul doctor Gabriel Găman. Medicul Dănciulescu l-a modificat de câteva ori, eu nu aveam cum să tai injectabile fără acordul coordonatorului medical şi a directorului medical“, a afirmat Mihaela Tătaru Abagiu, fostul manager al spitalului. Aceasta mai spune că a achiziţionat în aprilie medicamente de 15.000 de euro. „Nu aveau cum să se termine aşa de repede. Când am plecat, erau medicamente din plin, pentru cel puţin două luni“, a declarat fostul manager. Actualul manager are altă variantă: "Când am venit la conducerea spitalului, m-am interesat şi mai aveam citostatice pentru două zile", a afirmat asistent universitar doctor George Bogdan Ungureanu, managerul unităţii medicale.  Doctorii spun că citostaticele cumpărate de această sumă ajung pentru aproximativ o săptămână. „Unele citostatice sunt foarte scumpe, dar absolut necesare, de neînlocuit. Medicamentele cumpărate cu această sumă ne-au ajuns pentru o săptămână. La spitalul nostru se tratează aproximativ 300 de pacienţi“,  a adăugat conferenţiar doctor Dănciulescu. O fiolă de injectabile din categoria antineoplazicelor injectabile costă 4.000 de lei.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite