Bănia, corigenta Olteniei la reabilitarea termică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipiul n-a obţinut nici unu la sută din fondurile alocate regiunii. La polul opus Craiovei se situează Slatina, cu peste 30 de milioane de lei atrase prin Programul naţional privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe.

Programul a fost iniţial lansat de Guvern în 2003, însă cererile de finanţare au început să fie primite abia în 2005. Relansarea programului avea să se întâmple anul trecut, ca urmare a Ordonanţei de Urgenţă 18/2009, care prevedea ca locatarii să achite doar 20 la sută din costurile termoizolării, restul cheltuielilor fiind subvenţionate de la bugetul de stat şi cel local. Centralizatorul fondurilor alocate întocmit de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului arată că pe primul loc în Oltenia se situează municipiul Slatina, cu peste 30 de milioane de lei, bani obţinuţi ca urmare a cererilor depuse în ultimii doi ani.

Pe poziţia secundă se regăseşte Drobeta Turnu Severin, cu aproape 28 de milioane de lei, dintre care 17,6 milioane alocate pe parcursul anului trecut. Pe locul al treilea, însă la mare distanţă de primele clasate se află Râmnicu Vâlcea, cu doar 4,6 milioane de lei obţinuţi pentru reabilitarea termică, iar pe poziţia a patra se situează municipiul Târgu-Jiu, cu numai 3,6 milioane.

Sumă infimă pentru ultima clasată

Statistica plasează Bănia pe ultimul loc în topul municipiilor reşedinţă de judeţ din Oltenia. Craiovenilor le-au fost alocaţi în doi ani doar 590.197 de lei, întreagă sumă regăsindu-se în centralizatorul din 2009, pentru că anul acesta autorităţile nu a mai participat la program.

Craiova nu are încă un bloc izolat termic

Singurele opt blocuri din Bănie incluse în programul derulat la nivel naţional sunt cele şapte din zona Aeroportului şi turnul 64A, din cartierul Craioviţa Nouă. Imobilele au intrat în reabilitare în decembrie 2008, lucrările de 170.000 de lei  trebuind să fie finalizate în câteva luni. După mai multe amânări succesive, primăria a reziliat contractul cu firma Vego Max, proiectul fiind reatribuit anul acesta societăţii Delta ACM 93 SRL.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite