Avion militar, prăbuşit la Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Un avion militar românesc IAR 99 „Şoim" s-a prăbuşit ieri la Craiova, la scurt timp de la decolare. În urma accidentului a decedat pilotul Aurelian Cojocaru, 49 de ani, iar colegul său, Relu Ioana, 35 de ani, a ajuns la spital în stare gravă. Piloţii nu se aflau în misiune, ci participau la un exerciţiu.

Aurelian Cojocaru era şeful Secţiei de piloţi de încercare, navigaţie şi meteorologie din cadrul Centrului de cercetare şi zbor Craiova şi avea 900 de ore de zbor pe avionul militar IAR 99 „Şoim" cu care s-a prăbuşit.

„Nu ştim ce s-a întâmplat"

Avionul a fost distrus în totalitate, iar pe câmp se mai mai puteau vedea doar câteva bucăţi din el. „Prăbuşirea a avut loc cam la doi kilometri de pista de aterizare-decolare. Deocamdată nu ştim ce s-a întâmplat", a declarat Adrian Predescu, directorul tehnic al Aeroportului
Craiova.

Martorii au declarat că pilotul a venit foarte aproape de pământ cu avionul şi a lovit în plin un stâlp de beton de patru metri. „Deocamdată nu putem să vă spunem dacă este vorba de o defecţiune tehnică sau eroare de pilotaj. S-a ridicat cutia neagră unde sunt înregistrate toate datele, inclusiv discuţiile dintre cei doi piloţi", a spus Cătălin Piţu, prim-procuror adjunct în cadrul Parchetului Militar Timişoara.         

Avionul IAR 99 „Şoim" este folosit în special pentru instrucţie şi este primul avion cu reacţie proiectat şi construit în întregime în România, intrând în producţie în 1987. Comandorul Aurelian Cojocaru era căsătorit şi avea un copil.

Locotenent-comandorul Mihail Relu Ioana are 35 de ani, este instructor şi pilot de încercare, are peste 700 de ore de zbor pe acest tip de aeronavă, este căsătorit şi are un copil. Bărbatul a fost dus la Spitalul Judeţean din Craiova cu arsuri pe tot corpul.  

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite