Craiova: (UPDATE) 300 de angajaţi ai Avioane vor fi disponibilizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: (UPDATE) 300 de angajaţi ai Avioane vor fi disponibilizaţi
Craiova: (UPDATE) 300 de angajaţi ai Avioane vor fi disponibilizaţi

Membrii Adunării Generale a Acţionarilor din cadrul Avioane Craiova au decis astăzi concedierea a peste jumătate din cei 670 de salariaţi ai fabricii de avioane. Disponibilizările vor fi făcute doar cu îndeplinirea anumitor condiţii.

Condiţiile impuse în vederea aplicării planului de diponibilizări sunt asigurarea capacităţilor de producţie pentru apărare, a service-ului în garanţie şi post-garanţie pentru toate produsele livrate Ministerului Apărării Nationale, notificarea Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale asupra intenţiei de restructurare şi reorganizare în situaţia în care sunt vizate capacităţile din inventarul capacităţilor producţiei de apărare.

De asemenea, Avioane Craiova va avea în vedere ca sumele necesare pentru punerea în aplicare a măsurilor organizatorice, manageriale, tehnice şi tehnologice să se încadreze în prevederile bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2009, care va fi aprobat prin hotărâre a guvernului.

Numărul angajaţilor care vor fi diponibilizaţi în cea de-a doua etapă, prevăzută pentru anul viitor, va fi stabilit dupa o analiză în cadrul Consiliului de administraţie al societăţii, ţinând cont de toate condiţiile impuse în cadrul primei etape.

"Pentru sumele acordate salariaţilor disponibilizaţi provenite din bugetul asigurărilor de şomaj, reprezentanţii Ministerului Economiei în AGA la Avioane Craiova vor solicita conducerii executive a societăţtii ca în termen de 60 zile de la data aprobării în şedinta AGA a măsurii disponibilizării colective, să elaboreze un plan de măsuri privind modalitatea de rambursare a acestor sume", se arată într-un comunicat al Avioane Craiova, remis Bursei de Valori Bucureşti.

Firma estimează că veniturile vor creşte cu 86% în acest an, de la 19,27 milioane lei în 2008 la 35,83 milioane lei, şi că va trece pe profit, cu un câştig net de 6.000 lei, după pierderile de 16,5 milioane lei de anul trecut.

Oamenii care vor pleca începând din data de 12 octombrie vor primi luni şi marţi deciziile de disponibilizare. Potrivit liderului sindical Victor Peţa, oamenii vor primi plăţi compensatorii în funcţie de vechime, prin ordonanţa 95/2002.
Disponibilizările din luna octombrie ar putea însă să nu fie ultimele la uzina de avioane. Potrivit lui Peţa, în cazul în care fabrica nu se va redresa, vor urma şi alte etape de disponibilizare. „Dacă nu se întâmplă nimic la fabrică şi privatizarea nu se va relansa, există posibilitatea să plecăm toţi acasă”, a spus azi pentru „Adevărul” Peţa.
Potrivit directorului Avioane SA, Radu Costaşuc, planul de revitalizare a societăţii aprobat azi mai include, printre altele, şi valorificarea unor active neperformante ale fabricii.
Până în prezent, Statul a eşuat de două ori în încercarea de privatizare a Avioane SA. Ultima dintre tentativele de privatizare a fost cea către Alenia Aeronautica, oferta depusă de compania italiană expirând la 31 iulie.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite