Craiova: Aurelian Gulea, chimistul căruia îi place să gătească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Aurelian Gulea, chimistul căruia îi place să gătească
Craiova: Aurelian Gulea, chimistul căruia îi place să gătească

Reprezintă o somitate în domeniul chimiei anorganice şi a primit titlul de doctor Honoris Causa în trei universităţi cu renume din România: Bacău, Bucureşti, Iaşi.

Provine dintr-o familie de gospodari de viţă veche, Petru şi Olga Gulea. După absolvirea şcolii din Baraboi (Republica Moldova) a urmat cursurile Facultăţii de Chimie din Moldova. În perioada 1969-1972 a susţinut examentul de doctorat la Institutul Radii din Sankt Petersburg.

În aceste zile s-a aflat în Bănie datorită unei colaborări cu Universitatea din Bănie. Deşi s-a născut şi a crescut în Republica Moldova, Aurelian Gulea are un unchi şi o verişoară în Cetatea Banilor. „Şcoala a fost foarte importantă pentru mine. Am avut norocul să am un profesor foarte bun la chimie“, povesteşte specialistul în chimie anorganică cum a fost începutul.

Viaţa de la ţară l-a maturizat

Contrar aşteptărilor, Aurelian a avut o copilărie specifică unui tânăr din zona rurală. „Copilăria la ţară este foarte importantă. Îţi formează personalitatea şi te ajută să te maturizezi mai repede. Cu cât ai mai puţin timp liber, cu atât eşti mai organizat. Tot timpul mă duceam acolo unde eram trimis“, îşi aminteşte profesorul universitar din Republica Moldova.

image



Ciudat sau poate nu, a profesat în cadrul mai multor universităţi din România, dar mai puţin în Craiova. Aurelian Gulea nu a avut o explicaţie cu privire la acest lucru, considerând că nu a fost să fie.

Mămăliga, printre preferatele sale

Chiar dacă este plecat destul de mult timp, renumitul profesor îşi face timp să gătească. „Chimiştii obişnuiesc să pregătească bucate. Îmi place să fac în special mămăliga, dar gătesc şi zeamă. Soţia spune că fac mâncare mai bună decât ea“, precizează Aurelian Gulea.

Oriunde s-ar afla, profesorul Gulea păstrează mereu ţinuta gravă şi binevoitoare,  şi spiritul creativ. Până în acest moment a reuşit să publice 14 monografii şi manuale, patru dintre ele fiind în limba franceză şi unul în engleză. De asemenea, are 71 de brevete de invenţie, a publicat peste 630 de studii şi cercetări şi aproximativ 250 de cărţi apărute peste hotare.

Copiii nu i-au urmat profesia

Are doi copii, dar aceştia nu au îmbrăţişat meseria sa. „Fata, Cornelia, este violonist în capitala Noii Zeelande, iar băiatul, Dragoş, este informatician“

Aurelian Gulea este deţinător a peste o sută de medalii de aur, argint şi bronz la Saloanele Mondiale de Inovaţii, Cercetări şi Transfer Tehnologic de la Bruxelles, Geneva, Seul, Moscova, Zagreb, Casablanca, Bucureşti, Iaşi, Budapesta şi Chişinău.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite