Au aruncat banii Uniunii Europene la gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţii care au costat sute de mii de euro din fonduri europene sunt nefolosite de câţiva ani, din cauza dezinteresului autorităţilor.

Avem autospeciale pentru transportarea deşeurilor, utilaje de compactare a gunoiului, pubele. „Avem di tăti”, vorba cântecului, dar nu le folosim. Porţile unei staţii de sortare a gunoiului inaugurate cu mult fast în 2009, prima de acest gen din Oltenia, stau ferecate şi acum, la doi ani de la tăierea panglicii.

Proiectul în valoare de 900.000 de euro ar fi trebuit să rezolve problema colectării gunoiului pentru 28.000 de locuitori din nouă comune, însă, imediat ce luminile camerelor de filmat s-au oprit, autorităţile locale din zonă au lăsat ca pe hală şi utilajele cumpărate cu bani grei să se aşeze praful. În prezent, în zonă un singur paznic are grijă să ferească investiţia de ochii hoţilor, dar şi de cei ai ziariştilor veniţi să scrie despre proiecte puse sub lacăt.
„Nu sunt bani!“, îşi începe pledoaria primarul din Goicea, Dumitru Marcu. „Comunele care sunt în asociaţie nu îşi permit să angajeze oameni care să aibă grijă de staţia de sortare. Ar fi nevoie de vreo 20 de oameni, dar de unde bani?“, susţine edilul. Discursul gospodarului-şef din Goicea s-a schimbat radical faţă de cel avut în urmă cu doi ani, la inaugurare, când bătuse deja în cuie planul de bătaie.  „Ritmul de ridicare a gunoiului pe timp de vară va fi la trei zile, iar iarna odată pe săptămână. Locuitorii vor plăti pentru acest serviciu şase lei pe lună. Profitul nu va fi decât de 2 la sută pentru staţie“, spunea primarul în 2009.


Gunoiul, depozitat în fundul curţii


Sătenii din Goicea nu au auzit nici acum că ar avea aşa ceva în zonă. „Staţie de sortare? Poate o-ţi vrea să vă duceţi la groapa de gunoi, că noi n-avem staţie de-aia“, ne-a spus hotărât un localnic.
Primarul recunoaşte că, deşi au o staţie de sortare la o aruncătură de băţ, dotată cu autospeciale şi toate utilajele de care este nevoie pentru o colectare la standarde europene, sătenii au groapa de gunoi în fundul curţii. „Le-am dat saci ca să pună peturile separat, dar platformele de gunoi sunt în curţi, ce să facem?“, se întreabă retoric primarul. Edilul are acum alte planuri. „Am făcut demersuri la Ministerul Dezvoltării pentru a putea concesiona staţia de sortare. Să vină o firmă să angajeze oameni şi să colecteze gunoiul, că noi nu ne permitem. Aşteptăm avizul, că e doar consultativ, şi dăm drumul la licitaţie“, ne-a declarat Marcu. S-a spălat pe mâini de acest proiect şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, cel care, alături de edilul din Goicea, tăia panglica inaugurală în urmă cu doi ani. „Noi i-am ajutat să o dea în folosinţă, dar din momentul în care s-a tăiat panglica, e o chestiune care aparţine celor din zonă“, ne-a spus Prioteasa.

Au făcut port degeaba


Un alt proiect care aşteaptă şi acum să fie pus în valoare este cel al portului Rast. Construit în urmă cu patru ani cu fonduri PHARE de patru milioane de euro, portul a rămas „în conservare“. „Am intrat în UE şi vămile s-au desfiinţat, astfel încât aceste construcţii au devenit inutile, însă ne dorim în continuare un feribot acolo“, ne-a spus Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite