FOTO Atleţii Băniei gonesc peste obstacolul lipsei banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii legitimaţi la Clubul Sportiv Municipal Craiova compensează prin pasiune ceea ce pierd din cauza finanţării insuficiente. Reuşesc astfel să obţină rezultate notabile la fiecare competiţie la care iau parte, luptând pentru recunoaştere, nu pentru recompense materiale.

Sportivii craioveni îşi trec an de an în palmares aproape 100 de medalii, iar unii dintre ei au ajuns chiar să-şi reprezinte ţara la Jocurile Olimpice. Graţie tinerilor de la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Craiova, atletismul a adus faimă şi premii Băniei, chiar dacă nu s-a bucurat de atenţia oferită bunăoară „sportului- rege“. Reuşitele, traduse în participări la competiţii naţionale şi internaţionale şi în medalii numărate cu sutele, sunt obţinute însă cu multe eforturi şi sacrificii. Pe pista Stadionului Ion Oblemenco, atleţii de la CSM vin zilnic la antrenamente. Unii sunt la început de drum şi vor să se facă remarcaţi, alţii sunt deja consacraţi la nivel naţional, dar continuă cursa cu aceeaşi determinare, hotărâţi să-şi facă numele cunoscut peste hotare.

Click pe poze pentru GALERIE FOTO!

image

„Pentru noi, premiile sunt totul“

Dănuţ Ceici are 27 de ani şi practică atletismul de 17. A ieşit vicecampion pe ţară de două ori în anul 2009, dar şi-a trecut în palmares şi o medalie de bronz, câştigată cu lotul naţional. De la sportul pe care îl practică spune că a primit în primul rând o lecţie de viaţă: a învăţat să lupte pentru visele sale, să-şi stabilească priorităţi şi obiective şi să le urmărească. „Atletismul este un sport care m-a ajutat să mă dezvolt, să-mi aleg un drum al meu în viaţă. Deşi antrenamentele sunt dificile, nu este zi în care să lipsesc de la pregătiri. Pentru noi, premiile înseamnă totul. Sunt recompensa pentru munca noastră şi ne mândrim cu cele pe care am reuşit să le obţinem până acum“, mărturiseşte sportivul din cadrul CSM Craiova.

Secretul reuşitei: pasiunea

Zece antrenori se ocupă de pregătirea atleţilor de la clubul din Bănie. Printre ei se numără şi Mihai Chelariu, preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Atletism Dolj, care recunoaşte că pasiunea pentru sport şi nu susţinerea financiară explică rezultatele impresionante obţinute de craioveni. „Elevii noştri aduc în fiecare an aproximativ 100 de medalii. Unii dintre seniori au participat chiar şi la Jocurile Olimpice de la Beijing. Copiii sunt talentaţi, merită tot sprijinul nostru. Fie ploaie, fie vânt sau zăpadă, ei se af lă acolo, pe pistă, şi se pregătesc. Avem vreo 12 tineri care revin de la fiecare competiţie sportivă cu câte o medalie. În general, banii alocaţi pentru sport nu sunt suficienţi, dar, când îi vedem cu câtă ambiţie muncesc, ne dăm seama că practică acest sport din pasiune“, spune Chelariu.

Tinerii legitimaţi lasecţia de atletism a CSM Craiova şi-ar dori şi ei ca, pe viitor, sportul pe care îl practică să se bucure de mai multă atenţie când vine vorba de alocarea de fonduri. În prezent, ei primesc o indemnizaţie lunară de 500 de lei, din care cu greu îşi pot procura echipamente sau medicamentele de care au uneori nevoie. Lipsa banilor n-ar putea să-i facă însă vreodată să renunţe. „Eu am obţinut până acum trei medalii de bronz la atletism şi nu vreau să mă opresc aici. Sunt convins că peste câţiva ani vom ajunge să fim cunoscuţi ca mari atleţi peste hotare. Cred că acesta este visul fiecăruia dintre noi. Eu de la vârsta de 11 ani am ales să merg pe acest drum şi nu regret deloc. Atletismul este, într- adevăr, un sport care necesită mult efort, multă dăruire. Odată ce ai pus piciorul pe pistă, ai făcut însă un pas important în viaţă şi îţi doreşti să mergi înainte. Cred că niciunul dintre noi nu s-a gândit la partea financiară. Am crezut în noi şi am făcut totul din pasiune“, conchide Andrei Ştefana.  

Au pierdut din buget şi sponsorizări

Claudiu Ştefan, directorul Clubului Sportiv Municipal Craiova, admite şi el că, din punct de vedere financiar, clubul se confruntă cu difi cultăţi. „Este adevărat că bugetul nostru este mai mic acum, în comparaţie cu alţi ani. Sportivii sunt însă susţinuţi fi nanciar la fi ecare competiţie. Este normal să-i ajutăm, atâta timp cât aduc medalii după medalii. În momentul de faţă, avem şi mai puţine sponsorizări, dar încercăm să ne descurcăm. Ne facem datoria să-i încurajăm pe atleţi, să le oferim tot sprijinul nostru“, afi rmă Claudiu Ştefan.     

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite