Artiştii olteni, în turneu estival în Sicilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orchestra simfonică şi Corala academică a filarmonicii susţin mai bine de zece concerte în regiunea italiană. Repertoriul turneului, cu Silvano Frontalini la pupitrul dirijoral, cuprinde opererele „Mameli“ sau „Alba italica“, „Cavalleria rusticana“ , „Paiaţe“ şi „Tosca“.

La mai bine de o lună de la prezentarea ca premieră mondială pe scena Filarmonicii Oltenia,  opera istorică în două episoade „Mameli“ sau „Alba italica“, de Ruggero Leoncavallo, traversează Sicilia, pe scene precum cele din Enna, Taranto, Corinaldo, Caltanissetta, Polistena, Ragusa sau Loreto. În Italia lui Silvano Frontalini, dirijorul care s-a bucurat şi de aplauzele melomanilor craioveni, se vor face auzite vocile tenorului Paolo Bartolucci, sopranei Natalia Margarit, baritonului Lorenzo Battagion, mezosopranei Liliana Neciu, de la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, baritonului Ioan Cherata şi tenorului Ion Sandu Filip, aceştia din urmă de Teatrul Liric „Elena Teodorini“ din Craiova. Opera spune povestea poetului Goffredo Mameli, autorul versurilor Imnului naţional al Italiei, considerat erou de poporul italian.

image

Dirijorul Silvano Frontalini, căruia îi aparţine actuala viziune orchestrală a operei istorice „Mameli“ sau „Alba italica“, transformă publicul în martor al tragismului luptelor pentru dreptate de la 1848 – 1849, îi mângâie sufletul cu o frumoasă poveste de dragoste şi îi înlăcrimează ochii odată cu sfârşitul lui Mameli, la doar 22 de ani, rănit pe câmpul de luptă. De altfel, Frontalini este cunoscut în întreaga lume pentru creaţii inedite din patrimoniul muzicii clasice şi moderne italiene. Mare parte din cele peste o sută de CD-uri pe care le-a înregistrat sunt lucrări în primă audiţie.

Invitaţii Galei Lirice

Turneul artistic al Filarmonicii Oltenia se va încheia pe 24 august, dar numai după prezentarea altor trei opere, „Cavalleria rusticana“ , „Paiaţe“ şi „Tosca“, şi după ce va onora invitaţia de a fi parte a Galei Lirice, care încununează această aventură muzicală pe plaiuri siciliene. Soliştii aflaţi acum în turneu sunt răsfăţaţii scenelor de prestigiu ale lumii. Tenorul Paolo Bartolucci, câştigător al Concursului Internaţional  „Titta Ruffo“, s-a remarcat totdată prin interpretarea rolului Mario Cavaradossi din „Tosca“ lui Puccini. De asemenea , s-a numărat printre artiştii invitaţi să cânte cu ocazia decernării Premiului „Gigli d’Oro“ - 2008 tenorului Andrea Bocelli.

Anul acesta a debutat în rolul lui Don Jose din opera „Carmen“ de Bizet, la Festivalului de Operă şi Balet din Magnitogorsk, Rusia. Soprana Natalia Margarit a înregistrat în premieră mondială opere de A. Ponchielli, iar repertoriul său este însufleţit de celebre creaţii precum „Trubadurul“, „Paiaţe“, „Boema“, „Tosca“, „Bal mascat“ sau „Cavalleria rusticana“.

Baritonul Lorenzo Battagion a primit aplauzele publicului mai multor teatre de operă, printre acestea numărându-se „Piccolo Regio“ din Torino, „Grande“ din Brescia. Are la activ mai multe colaborări cu orchestre, ansambluri şi asociaţii culturale din Italia, cu teatre lirice din Austria, Germania, Elveţia şi India. A trecut oceanul şi a cucerit publicul american prezent la Forumul Mondial al Muzicii de la Los Angeles.

Mezosoprana Liliana Neciu, baritonul Ioan Cherata şi tenorul Ion Sandu Filip sunt în sine poveşti de succes cu aplauze la scenă deschisă în cele mai importante instituţii muzicale din România, dar şi din străinătate.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite