Un aparat de radiologie de la Spitalul Judeţean s-a stricat sâmbătă, după ce o piesă a luat foc. Doar unul din şapte aparate funcţionează la acest moment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii de la Spitalul Judeţean aşteaptă să facă radiografii la singurul aparat care funcţionează.
Pacienţii de la Spitalul Judeţean aşteaptă să facă radiografii la singurul aparat care funcţionează.

Un aparat de radiologie de la cel mai mare spital din Oltenia s-a defectat, după ce masa de comandă a luat foc. Medicii spun că viaţa pacienţilor este pusă în pericol pentru că, fără radiografie, riscă să pună un diagnostic greşit şi să nu dea un tratament potrivit.

Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) s-au trezit sâmbătă seara cu aparatul ars, moment în care au folosit stingătoarele de incendiu. „A luat foc masa de comandă şi au fost folosite extinctoarele. La momentul respectiv nu erau pacienţi în laborator”, ne-a spus profesor doctor Zoia Stoica, şefa Departamentului de Radiologie şi Imagistică Medicală.


Şase aparate defecte


Doctorii se plâng că doar unul din cele şapte aparate funcţionează. „A rămas un singur aparat cu care putem lucra, unde sunt direcţionaţi pacienţii de la Unitatea de Primiri Urgenţă şi cei internaţi prin Reanimare. Acesta este suprasolicitat, nu ştim cât va mai rezista, pentru că este la rândul lui destul de vechi. Mai mult, de la data de 1 mai nu a mai fost asigurat service-ul”, a adăugat şefa departamentului. Doctorii spun că în fiecare zi aproximativ o sută de bolnavi au nevoie de investigaţii radiologice şi că, fără radiografie, viaţa acestora este în pericol. „Situaţia este mult mai seriosă, mult mai gravă atât pentru pacienţi cât şi pentru noi, deoarece nu ne putem desfăşura activitatea. În primul rând, fără radiografie se poate pune un diagnostic greşit şi astfel se poate da un tratament nepotrivit. Vorbim de pacienţi cu afecţiuni severe, printre care multe traumatisme”, a completat profesorul doctor Zoia Stoica.

Aparate de 40 de ani


Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă spune că până deseară doar unul dintre aparate va fi reparat. „Este vorba despre aparatul care asigură radiografiile pentru cazurile de urgenţă. Nu putem spune cu precizie când vor fi reparate celelalte, pentru că nu depinde de noi, ci de finanţare, de cât timp durează licitaţiile”, a declarat conferenţiar doctor Florin Petrescu, managerul SJU Craiova. Managerul a precizat că aparatele sunt vechi de 40 de ani, deşi durata de viaţă este de aproximativ 20 de ani. Reprezentanţii unităţii medicale au anunţat că fac demersuri pentru ca service-ul să fie asigurat pentru un an. "Până acum aveam încheiate contracte cu firmele de service, care puteau fi pe o lună, pe două sau mai multe. Dar acum intenţionăm să încheiem acord-cadru pentru o durată mai mare", a încheiat managerul unităţii spitaliceşti.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite