Anul universitar, cu schimbări şi supărări în Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sudenţii Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative vor putea urma aici şi cursurile Şcolii doctorale
Sudenţii Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative vor putea urma aici şi cursurile Şcolii doctorale

Studenţii universităţilor de stat din Craiova şi Târgu-Jiu învaţă în 2011 – 2012 în instituţii din categoriile a doua şi a treia. Bobocii Universităţii din Craiova, dar şi cei care au ales să urmeze Medicina, sunt primiţi în instituţii de învăţământ superior de educaţie şi cercetare ştiinţifică.

Intrarea în „B“, categorie în care sunt organizate studii de licenţă şi de masterat,  a doua categorie din clasficarea Ministerului Educaţiei, a dus la reducerea domeniilor de doctorat la Universitatea din Craiova, de la 25 la patru: matematica, fizica, dreptul şi filologia. Numărul locurilor a ajuns la 22. La Medicină, din 30 câte erau la doctorat anul trecut au mai rămas 15.

Şi în cazul studiilor de master este resimţită clasificare, numărul locurilor diminuându-se aici cu 70. „ Nu ne aşteptam. Când am optat pentru categoria de cercetare avansată şi educaţie, am făcut acest lucru pe baza unei analize extrem de atentă şi de pertinentă“, a declarat Cristiana Teodorescu, directorul Departamentului Calitate şi Imagine din Universitate.

Odată cu publicarea în Monitorul Oficial noi facultăţi îşi vor face aici apariţia, prin comasare, precum cea de Ştiinţe Exacte, Facultatea de Teologie, Istorie şi Ştiinţe ale Educaţiei, cele de Inginerie Electrică şi Ştiinţe Agricole.

Festivitatea de deschidere are loc în Sala Albastră, la ora 10.00. Studenţii sunt primiţi cu o expoziţie de fotografie a Muzeului Olteniei şi cu un moment muzical al cursanţilor de la Conservator. 

Clasificare contestată

Adrian Gorun, rectorul Universităţii Constantin Brâncuşi a criticat includerea instituţiei în cea de-a treia categorie valorică.

„Are România cei mai slabi absolvenţi de liceu din România? Nici pe departe, atâta timp cât absolvenţii noştri reuşesc să intre la universităţi mari din lume. Cui foloseşte decredibilizarea învăţământului din România? Universitatea Constantin Brâncuşi este victima unor inginerii dolosite. (...) Este inadmisibil ca nicio universitate înfiinţată după 1990 să nu fie în primele două categorii. Nu acceptăm să fim discriminaţi şi defavorizaţi. Nu acceptăm ideea că studenţii de la universitatea noastră sunt mai slabi decât studenţii de la alte universităţi“, a spus rectorul la festivitatea de deschidere de pe 1 septembrie.

Această universitate funcţionează din 1992, iar în prezent aici învaţă 5.700 de studenţi.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite