Craiova: Animalele de la Zoo Craiova, în afara legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Animalele de la Zoo Craiova, în afara legii
Craiova: Animalele de la Zoo Craiova, în afara legii

Grădina zoologică nu mai are autorizaţie de mai bine de doi ani. Oamenii nu sunt de acord ca animalele să dispară peste noapte din cauza unora care nu dau undă verde unui proiect de finanţare.

Oltenii spun că pentru Craiova grădina zoologică este reprezentantivă. „În timpul liber, eu vin cu fetiţa mea să ne relaxăm. Dăm de mâncare la animale, stăm pe bancă şi admirăm fazanii şi ursuleţii. Am văzut că scrie mare pe unele cuşti «Amplasament neautorizat în curs de desfiinţare». Sperăm să se facă ceva şi să se dea banii necesari pentru investiţii. Este păcat să rămânem fără regele junglei“, a spus Ion Drăghici, de 46 de ani.

Leii, urşii şi tigrii, chinuiţi în spaţii mici

Conducerea Grădinii Zoologice spune că din păcate aşteptarea este boală lungă. Animalele sunt ţinute în cuşti improprii, iar finanţarea pentru asigurarea spaţiilor cerute de lege întârzie să vină. „La începutul anului am mai depus încă o dată toată documentaţia la Ministerul Mediului. De atunci nu am mai primit nicio veste. Promisiuni avem de la început, dar noi vrem ca proiectul să se concretizeze, iar animalele să nu mai aibă de suferit. Spaţiul destinat lor este mult prea mic, ele au nevoie de mişcare. Uneori se învârt în cerc mai bine de o jumătate de oră“, a spus Ion Cojocaru, administratorul Grădinii Zoologice din Craiova.

Banii pentru reabilitarea spaţiilor destinate animalelor provin 25 % de la municipalitate, iar 75% de la Ministerul Mediului. Craiovenii mai spun că ambele instituţii ar trebui să facă eforturi pentru a găsi soluţii. „Bani pentru alte investiţii au fost, dar pentru nişte suflete nu au de unde. Nu este normal ca de mai bine de doi ani să se monteze plăcuţe care arată că spaţiile sunt neautorizate şi să nu se mişte niciun deget. Într-un oraş aşa de mare cum este Bănia să ne facem de râs cu astfel de lucruri? Eu vin des prin parcul Nicolae Romanescu să mă plimb şi nu o dată am trecut să mă uit la animale. Unele chiar sunt stresate rău, se vede că sunt chinuite“, a declarat Mugurel Buşe, craiovean.

„Păsările stau deocamdată legal“

Ion Cojocaru mai spune că la începutul anului au primit totuşi şi o veste bună: spaţiile în care stau păsările nu au probleme. „Suma de 27 de miliarde de lei vechi de care avem nevoie este doar pentru urşi, tigri sau lei. Păsările stau deocamdată legal, la ele nu s-a pus problema să renunţăm. Noi nu putem să mai aducem un animal exotic, nu am avea unde să îl ţinem. Facem eforturi mari pentru a le păstra şi pe cele care le avem. Ştim că dacă nu vom face rost de bani cât mai curând, riscăm să rămânem fără grădină până la sfârşitul anului 2009“, a povestit administratorul Grădinii Zoologice.

Noua Grădină Zoologică trebuie să arăte exact după cerinţele Uniunii Europene: leul trebuie să aibă un teren de 900 de metri pătraţi, iar ursul, unul de 800 de metri pătraţi, unde să se plimbe în voie. Ţarcurile vor trebui să imite cât mai bine habitatul natural, în cazul urşilor să fie montate stânci pe care animalele să se poată căţăra.  

În Grădina Zoologică din Craiova convieţuiesc în momentul de faţă 102 exemplare, mamifere şi păsări. Autorităţile intenţionează să le păstreze pe toate.    

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite