Alpiniştii craioveni au plecat spre cucerirea Caucazului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Gună şi Dragoş Veleanu au atins vîrful Aconcagua pe 27 ianuarie
Cristi Gună şi Dragoş Veleanu au atins vîrful Aconcagua pe 27 ianuarie

Cei doi alpinişti craioveni Dragoş Veleanu şi Cristi Gună şi-au propus să plece într-o nouă expediţie pe vârful Elbrus, în munţii Caucaz. Ei au decolat spre Rusia azi-noapte şi speră să ne poată ţină la curent cu detalii despre noua expediţie.

Pasionați ai muntelui și foarte curajoși, cei doi craioveni împreună cu alţi câţiva prieteni pe care i-au inițiat în tainele alpinismului vor să stabilească o nouă premieră românească: traversarea muntelui Elbrus pe ruta Zapadnaia, nemarcată, şi considerată cel mai periculos traseu din Masivul Elbrus.

Porniţi să escaladeze cele mai înalte vârfuri din lume alpiniştii au reuşit ascensiunea celui mai înalt vârf din afara Asiei - Aconcagua (6.962 m) - pe data 27 ianuarie 2010, făcând parte dintr-o echipă de alpinişti din Tulcea, Sibiu şi Bucureşti. Aconcagua este cel mai înalt vârf din afara Asiei situat la graniţa argentino-chiliană.

Dragoş Veleanu (42 de ani) şi Cristi Gună (38 de ani) au un portofoliu impresionant ca alpinist:  Matterhorn (4.478 m) din Elveţia, cele două vârfuri Mont Kenya (Batian şi Nelion)  – Africa (5.200 m), Mont Blanc (4.810 m) din Alpii Francezi, - Aconcagua (6.962 m).

Vârful Elbrus se află în estul Mării Negre, în munţii Caucaz. Elbrus Vest are 5.642 m şi este situat la graniţa dintre Rusia şi Georgia, făcând parte, împreună cu Elbrus Est (5621 m), vârfurile unui vulcan îngheţat. Ultima erupţie a lui Elbrus a avut loc cu 2.000 de ani în urmă, iar urmele lavei vulcanice s-au găsit pe o suprafaţă de 250 de kilometri pătraţi. Pe vârful de est se poate observa şi azi craterul vulcanic, cu un diametru de 200 de metri.

Unii cercetători consideră însă Montblancul cel mai înalt vârf din Europa, deoarece Elbrus se afla chiar la graniţa dintre Europa şi Asia. Controversa cu privire la situarea lui Elbrus în Asia sau Europa provine de la măsurarea topografică a cartografului suedez Strahlenberg (1676-1747), care a mutat graniţa iniţială dintre Europa şi Asia de pe linia cursului Donului la munţii Ural. (Sursa: wikipedia.ro).

 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite