Craiova: CAMPANIE/ Ajut-o pe Alina să meargă la şcoală!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: CAMPANIE/ Ajut-o pe Alina să meargă la şcoală!
Craiova: CAMPANIE/ Ajut-o pe Alina să meargă la şcoală!

Alina Vieru este unul dintre copiii pentru care continuarea studiilor a devenit un vis. Fata în vârstă de 14 ani a terminat opt clase, după care a renunţat la şcoală, pentru a munci alături de părinţii ei.

Adolescenta locuieşte în satul Palilula, într-o căsuţă modestă. Sunt zile în care munceşte mai mult ca un om mare. Când părinţii sunt plecaţi de acasă, copila trebuie să se ocupe de gospodărie. După ce găteşte, spală rufele într-un lighean vechi şi îngrijeşte animalele din bătătură, Alina îşi rupe câteva minute ca să se joace alături de frăţiorul ei bolnav, în vârstă de cinci ani. „Sunt tristă când văd foşti colegi de-ai mei mergând la şcoală. Ştiu că mami nu are bani să mă ajute. Mie, în general, cel mai mult mi-a plăcut Limba şi literatura română. Eram cea mai bună din clasă, dar asta este“, a povestit adolescenta.

Ar fi vrut să fie profesoară

Alina mai păstrează o singură amintire din anii de şcoală: un caiet studenţesc, în care vrea să îşi noteze tot ce o frământă. Copila mărturiseşte că visa încă de mică să devină profesoară. „Ştiu că nu mai am nicio şansă să mă întorc la şcoală. Nu cred că mai este cineva ca mine aici, în sat. Au fost zile în care mă uitam cum plecau copiii cu ghiozdanul în spate şi îmi venea să plâng. Aş fi vrut să merg la Liceul Pedagogic din Craiova“, mai spune Alina Vieru. Resemnată, tânăra spune că singura soluţie de a scăpa de sărăcie este aceea de a se mărita.  

Alina poate fi ajutată

Autorităţile spun că pentru sutele de copii aflaţi în situaţia Alinei Vieru există programe prin care aceştia pot primi, pe lângă consiliere, şi un sprijin financiar pentru a sta la şcoală. Programul “Bani de liceu” oferă un ajutor lunar de 180 lei copiilor care provin din familii a căror membri nu câştigă mai mult de 150 lei lunar fiecare. “Condiţia pentru acest copil este să fi promovat clasa a opta şi la 13 septembrie să nu fi împlinit vârsta de 18 ani. Practic, trebuie să depună o adeverinţă din care să rezulte media general pe anul şcolar anterior şi numărul de absenţe nemotivate. Prioritate au copii cu medii mari şi absenţe puţine”, a spus Laura Mărunţelu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.


Alina este doar unul dintre cei 1767 de copii care şi-au anunţat profesorii la începutul anului şcolar că nu vor mai merge la cursuri. Dacă vrei să-i schimbi destinul acestui copil care a fost nevoit să renunţe la visurile sale pentru a putea supravieţui, implică-te în campania pe care „Adevărul de Seară” o iniţiază! Contactează-ne la numărul de telefon 0251/53.11.55 sau pe e-mail la adresa oltenia@adevarul.ro şi ajut-o pe Alina să reuşească în viaţă!

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite