Consilierii locali craioveni au uitat să completeze rapoartele de activitate
0Deşi legea administraţiei publice şi regulamentul de organizare a Consiliului Local îi obligă să complete anual situaţii ale activităţii, aleşii nu se grăbesc să o facă. Doar şase consilieri au depus bilanţurile privind munca depusă în ultimele 12 lunise .
La jumătatea fiecărui an, consilierii municipali sunt nevoiţi să completeze câte un raport de activitate privind munca depusă în cadrul Consiliul Local (CL) Craiova. Responsabilitatea de a rezuma în câteva pagini activităţile prestate în interesul cetăţenilor Băniei vine ca urmare a legii 393 din 2004, privind statutul aleşilor locali şi a legii administraţiei publice, 215/2001. Potrivit articolului 52, paragraful 4, al legii 393, „fiecare consilier, precum şi viceprimarul sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grija secretarului“. În plus, regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Local, postat pe site-ul oficial al municipalităţii craiovene, întăreşte aceeaşi responsabilitate prin articolul 120, aliniatul 1, adăugând faptul că respectivul raport „este făcut public prin grija secretarului Municipiului, prin afişarea lui pe pagina de internet a Municipiului Craiova“.
OBLIGAŢIE DE SERVICIU, DAR FĂRĂ SANCŢIUNI
Din păcate, informaţiile postate pe site-ul primăriei Craiova nu reflectă obligaţiile aleşilor locali. Pentru activitatea desfăşurată în perioada iunie 2010-iunie 2011, doar şase aleşi locali au postat respectivele rezumate ale activităţii depuse în ultimele şase luni. Acestora li se adaugă viceprimarul Teodor Sas, care a realizat un raport stufos de peste 50 de pagini. O scurtă trecere în revistă a rapoartelor depuse în anii trecuţi, arată că din 2008, de la începerea mandatelor actualilor aleşi locali, în niciun an nu au depus toţi cei 25 de consilieri rapoarte de activitate. În iunie 2009, doar 15 consilieri din 25 au trecut în revistă activitatea depusă de la începerea mandatului, plus viceprimarii Mărinică Dincă şi Teodor Sas, iar în 2010 au fost în total 25 de rapoarte, printre care şi situaţiile celor doi edili. Aleşii nu se sinchisesc să completeze rapoartele aşa cum spune legea şi pentru că aceeaşi legislaţie nu prevede sancţiuni pentru nerespectarea prevederii şi nici nu impune o perioadă anume pentru depunere.
Aleşii care respectă legea le completează în luna iunie, luându-se în calcul faptul că şi-au început mandatele în cea de-a şasea lună a anului. Unul dintre cei 19 consilieri care nu a depus raportul este Dan Cherciu, acesta fiind primul an, din cei trei de activitate în CL, în care omite să completeze până în această perioadă respectivul act. „În fiecare an am depus raportul de activitate, anul acesta am întârziat. Am fost anunţaţi de cei de la primărie şi o să îl depun. Din păcate, cu excepţia celor din presă, nu ştiu dacă mai sunt alţii interesaţi de aceste rapoarte. Este o lege în acest sens, dar nu cred că sunt prevăzute sancţiuni“, a declarat consilierul local.