Craiova: S-a dat startul modernizării Aeroportului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: S-a dat startul modernizării Aeroportului
Craiova: S-a dat startul modernizării Aeroportului

Autorităţile judeţene au semnat astăzi ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare la Aeroportul din Bănie. Lucrarea are o valoare de două milioane de euro şi va dura 12 luni.

Primii muncitori care vor lucra la modernizarea Aeroportului din Craiova şi-au făcut azi apariţia pe şantier, în ziua în care autorităţile au semnat ordinul de începere a lucrărilor. Prima grijă a angajaţilor de la Polystart şi Atlas, firmele câştigătoare ale licitaţiei, a fost să pregătească terenul, adică să defrişeze copacii care stăteau în calea lucrărilor, şi să facă măsurătorile pentru demararea execuţiei. Potrivit directorului Aeroportului din Bănie, Mircea Dumitru, „lifting-ul” în valoare de două milioane de euro va contribui la confortul pasagerilor, al căror număr e în continuă creştere, în ciuda crizei. „Deja a început modernizarea aeroportului şi sunt convins că lucrările nu vor dura 12 luni, ci se vor termina mult mai devreme”,a spus Dumitru.

Activitatea de pe aeroport nu va fi oprită în timpul modernizării

Practic, întreaga faţadă a aerogării din Bănie va suferi transformări majore în următorul an, începând de la amenajarea spaţiilor verzi şi a parcării din faţa unităţii până la turnul de control, care va fi supraînălţat cu două nivele. Proiectul de reabilitare prevede şi construirea unui nou terminal pentru Sosiri, spaţii de alimentaţie publică, dar şi unele destinate agenţiilor de turism şi operatorilor aerieni. Întreaga clădire urmează să fie îmbrăcată în Alucobond auriu, iar în faţa aeroportului va trona, cum altfel, o fântână arteziană. Potrivit arhitectului-şef al judeţului, Radu Pappa, intrarea pe Aeroport se va face printr-un sens giratoriu, în acest sens purtându-se discuţii cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Arhitectul care a realizat proiectul de modernizare a Aeroportului, Emilian Ştefârţă, a precizat că toate lucrările vor fi executate fără ca activitatea aeroportuară să fie oprită.

Pista, reabilitată cu bani europeni

Tot în această săptămână, pe aeroportul craiovean a fost pus în funcţiune şi noul sistem ILS (Instrumenting Landing System), care va permite aterizarea avioanelor în condiţii de vizibilitate extrem de redusă. Singura nemulţumire a autorităţilor este legată de reabilitare pistei de aterizare-decolare de la Aeroport, pentru care Ministerul Transporturilor a promis finanţare. Pentru că banii guvernamentali, aproximativ 10 milioane euro, se lasă aşteptaţi în judeţ, conducerea executivă a CJ Dolj a declarat azi că va apela la fondurile europene pentru a realiza proiectul. „Vom aplica prin Programul Operaţional Sectorial Transport  pentru a reabilita pista pentru că nu mai putem aştepta fondurile promise de minister”,a  spus azi preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa.
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite