Adina Calafeteanu scrie proiecte europene pentru tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nici 25 de ani, are experienţă în voluntariat cât pentru alte zece persoane. Tânăra a coordonat zeci de proiecte, iar în prezent face voluntariat în Turcia, la Ankara.

S-a născut în Craiova, însă munca în voluntariat a început-o în Târgu-Jiu. În 2006, Asociaţia Tineret pentru Dezvoltare Regională Târgu-Jiu, condusă de Marian Ancuţa, căuta un participant pentru un training în Polonia, iar Adina s-a oferit să se implice în organizare. „Primul proiect se numea «Training on outdoor methodologies» şi a fost organizat de Nowy Staw Foundation din Lublin, Polonia. A fost o experienţă din care am avut ce învăţa“, îşi aminteşte cu nostalgie tânăra.

Aceasta a fost atât de încântată de această acţiune încât s-a alăturat echipei de la Târgu-Jiu şi a continuat să participe la proiecte. Primul la care a fost manager s-a desfăşurat la mai puţin de un an de la prima participare la o acţiune de voluntariat. „Proiectul s-a desfăşurat la Motru şi a avut ca temă cooperarea dintre mass-media şi organizaţiile de tineret pentru a promova proiectele de şi pentru tineret“, îşi aminteşte tânăra. Până în prezent a participat la peste 30 de proiecte ca lider, facilitator sau trainer şi a organizat alte zece acţiuni în ţară şi în străinătate. „Am pus la punct proiecte în Lituania - la Vilnius, în Italia - la Roma, în Turcia - la Ankara, dar şi în ţară - la Craiova şi Motru“, spune tânăra.

Crede în voluntariat

În tot acest timp, tânăra nu şi-a neglijat studiile pe care le-a finalizat cu brio. Adina a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice, din Bucureşti, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, tot din Bucureşti şi are şi un master la London Metropolitan University din Maastricht, Olanda. Tânăra spune că munca de voluntariat o face pentru că are încredere în tineri.  „Cred în impactul participării tinerilor la proiecte şi şi în cel pe care participarea la diferite proiecte o are asupra tinerilor, asupra dezvotării lor personale şi profesionale, şi cred în voluntariat“, explică tânăra.

În cei cinci ani de activitate în voluntariat a învăţat că munca de tineret se face numai din pasiune şi că ajută la dezvoltarea reţelei sociale. „Începând să participi la evenimente de acest gen, reţeaua ta socială se dezvoltă, cel puţin dezvoltarea mea profesională şi personală se datorează acestor proiecte“, explică tânăra. Aceasta consideră că participarea tinerilor la proiecte nu va rămâne niciodată necompensată. „Investiţia în voluntariat este, în primul rând, o investiţie în tine. Pot să confirm, studiile mele de master au fost sponsorizate cu o bursă obţinută pentru aprecierea experienţelor din domeniul ONG decât pentru rezultate academice. În plus, sunt experienţe care te ajută, clar!“, explică tânăra.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite