Adevărul despre „Sfârşitul Ceauşeştilor", dezvăluit şi la Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Grigore Cartianu şi-a lansat în Bănie bestseller-ul „Sfârşitul Ceauşeştilor“, publicaţie care a dominat topul vânzărilor la Târgul de Carte Bookfest 2010. Oltenii veniţi la lansare au apreciat incursinea autorului în evenimentele din 1989 care au marcat istoria.

Jurnalistul Grigore Cartianu şi-a lansat oficial astăzi la Craiova mult aşteptata carte „Sfârşitul Ceauşeştilor", publicaţie care a dominat topul vânzărilor la Târgul de Carte Bookfest 2010. Librăria Adevărul din Bănie a fost gazda evenimentului. Lansarea a început la ora 11.00 la Librăria Adevărul din strada Împăratul Traian, nr. 9. La eveniment au participat zeci de olteni, profesori universitari, dar şi personalităţi culturale ale oraşului. Grigore Cartianu a stat de vorbă cu revoluţionari despre datele pe care acesta le-a documentat pentru lucrarea sa.

Printre invitaţii de marcă, participanţi la lansare, s-a numărat şi craioveanul Costinel Venus Mirea (FOTO 1), una dintre victimele „minciunii colosale care a produs 975 de morţi după fuga lui Ceauşescu”, cum a numit Cartianu adevărul livrat românilor despre Revoluţie. Considerat o dovadă vie a Revoluţiei din Bănie, Mirea, care a rămas infirm după ce a fost împuşcat în acele zile sângeroase, i-a vorbit autorului despre cum s-a creat diversiunea în Valea Roşie şi cum au fost împuşcaţi. „Trebuie să plătească cei care se fac vinovaţi de sângele vărsat pe nedrept”, a spus Mirea.

image

Timp de câteva ore, Grigore Cartianu a vorbit cu craiovenii despre cartea meticulos construită şi despre cum a intrat în evenimentele din decembrie '89 cu atenţia care i-a permis să ilustreze ultimele clipe ale cuplului dictatorial. Craiovenii au ascultat cu mare interes mărturiile adunate de autor, redactor-şef „Adevărul”, şi echipa sa de jurnalişti, despre culisele Revoluţiei.

Cartianu: În toamnă urmează să publicăm volumul al doilea, Crimele Revoluţiei

S-a vorbit despre cât de bine surprinde cartea „Sfârşitul Ceauşeştilor” ultimele zile ale comunismului în România, dar şi despre cum au fost trăite acele  zile de români şi implicit de către Grigore Cartianu. Jurnalistul a mărturisit că se simte onorat ca unul din oraşele importante în care este lansată cartea, „Sfârşitul Ceauşeştilor” să fie Bănia.  „Cartea deschide un ciclu şi nu îl închide”, a spus Grigore Cartianu. „În toamnă urmează să publicăm volumul al doilea, Crimele Revoluţiei”, a promis autorul.

Grigore Cartianu a fost asaltat de cititorii olteni încă de când a pus piciorul în oraş. Mulţi dintre craioveni au ţinut să-şi împărtăşească în faţa ziaristului opiniile privind momentele teribile din 89 prin care au trecut alături de români. „E o ruşine pentru popor că am ajuns să ne omorâm preşedintele ţării. Credeţi că această criză căzută pe capul ţărişoarei asteia e întâmplătoare? Vom fi blestemaţi de-a pururi, pentru crima comisă. Iliescu ne-a furat Revoluţia!”, a spus Marin Florea, un cititor.

Asaltat de cititori pentru autografe pe "Sfârşitul Ceauşeştilor"

Profesorul Grigore Haidău a venit de la Târgu Jiu să participe la evenimentul editorial. Durerea trăită de familia gorjeanului l-a impresionat pe Grigore Cartianu: „Acest om trăieşte o dramă de 20 de ani. Familia sa are o poveste teribilă. Fiul lor, Cătălin Haidău, era elev la şcoala de ofiţeri de la Braşov. Părinţii au primit o telegramă să vină să-l ia că este mort. Când au ajuns acolo, fiul lor era ciuruit de gloanţe, chiar în şcoală. Avea doar 19 ani. Singurul lucru pe care au mai putut să-l recupereze a fost o scrisoare scrisă de Cătălin cu o seară înainte ca gloanţele să-i întrerupă cursul vieţii. Ultimele rânduri ale lui Cătălin vorbesc despre diversiunea militară de la Braşov şi despre rolul ruşilor” . Jurnalistul a promis că timp de o săptămână va publica scrisoarea lui Cătălin. Craiovenii l-au încurajat pe Cartianu şi au ţinut să aibă un autograf pe „Sfârşitul Ceauşeştilor”, chiar de la autor.

image

"Felicitări, domnule Cartianu, pentru Adevăr! ", au fost cuvintele profesorului univ. dr. Liviu Sorin Damean, şeful catedrei de Istorie din cadrul Universităţii din Craiova. 

„Este de apreciat ceea ce faceţi. Trebuie să redăm foarte fidel tot ce s-a petrecut. Nu trebuie să omitem niciun amănunt. Avem datoria morală să ne cunoaştem propriul Adevăr. Să nu-i lăsăm să doarmă liniştiţi pe cei care ne-au furat Revoluţia. Ruşii, dar şi americanii au fost implicaţi. Întâlnirea de la Malta spune multe”, a afirmat Haralambie Bălan. Mâine, Grigore Cartianu îi aşteaptă pe olteni în Târgu Jiu, în standul "Adevărul " de la parterul Hotelului Gorj, unde va lansa „Sfârşitul Ceauşeştilor”.




Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite