Absolvent de facultate: „Dacă nu intru la subofiţeri la Câmpina o să mor de foame!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de studii superioare din Craiova se plâng că nu găsesc un loc de muncă decent şi pe măsura pregătirii. Tinerii spun că majoritatea locurilor de muncă se obţin cu „pile şi relaţii“ şi că cel mai bun job este la stat pentru că îţi oferă siguranţa zilei de mâine.

Mihai D. (23 de ani) a absolvit Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii din Craiova în 2009, însă nici până în prezent  nu şi-a găsit un loc de muncă în domeniul studiat în facultate. Tânărul lucrează ca barman într-un local din Bănie şi se plânge că joburile bine plătite se găsesc numai prin cunoştinţe. „Nu te angajează nimeni chiar dacă ai studii superioare. Am învăţat destul de bine în facultate, am promovat toate examenele, mi-am dat licenţa, iar acum spăl pahare într-un bar pentru că nu găsesc altceva de muncă!“, mărturiseşte Mihai.

Tânărul spune că piaţa muncii din Bănie este dominată de “pile şi relaţii“. „Cum să mă angajez ca jurist la o firmă dacă nu găsesc nici măcar un anunţ de acest gen? Toate posturile se iau pe pile. Şi dacă aş reuşi să mă angajez, mi se oferă maxim 8 milioane de lei? Cu banii ăştia poţi să trăieşti? În domeniul privat eşti tratat ca un sclav!“, susţine Mihai. După părerea acestuia, cel mai sigur job este unul în cadrul Poliţiei. „O să dau la Câmpina (n.r. Şcoala Militară de Agenţi de Poliţie Câmpina) anul acesta chit că trebuie să stau trei ani acolo. Sper să reuşesc să intru că altfel mor de foame. Dacă nu ar fi ciubucurile pe care le fac ca barman nu ştiu cum m-aş descurca“, spune acesta.

image

De aceeaşi părere sunt şi alţi tineri absolvenţi de studii superioare din Bănie. Elena M. (22 de ani) este studentă în ultimul an la Facultate de Litere. Tânăra regretă că a urmat această facultate fiind conştientă că va avea un salariu foarte mic dacă va lucra în educaţie. „Probabil că o să câştig 8 milioane de lei. Dacă îmi întemeiez o familie cum trăiesc eu din banii ăştia? Şi nici nu ştiu dacă o să intru în învăţământ că şi aici dacă nu duci ploconul sau dacă nu ai pile, nu ai nicio şansă“, spune aceasta, indignată. La fel ca Mihai, aceasta este de părere că cel mai bun loc de muncă este în cadrul insituţiilor de stat.

image

„Dacă aş mai avea 18 ani aş încerca să intru la Academia de Poliţie sau la Câmpina. De acolo ieşi pe un post cât de cât bine plătit şi sigur. Nu îţi mai e teamă că poţi fi dat afară a doua zi“, susţine Elena. O altă tânără, Simona F. (24 de ani) susţine că de aproape doi de când a terminat studiile superioare nu a reuşit să îşi găsească un loc de muncă stabil. Tânăra a absolvit Facultate de Litere în 2008, însă, nici până în prezent, nu şi-a găsit un job convenabil. „Am lucrat ca secretară pentru o firmă de apartament. Din păcate, firma s-a închis deşi nu aveam niciun viitor acolo. Câştigam foarte puţin şi nu aveam posibilităţi de avansare. Acum sunt în căutare de alt job“, mărturiseşte Simona. Aceasta spune că şi-ar dori să lucreze ca agent penitenciar. „Am o prietenă care a intrat anul trecut şi are vreo 20 de milioane salariu. Dacă se mai scot posturi la concurs anul acesta, sigur o să încerc şi eu. E viaţă la puşcărie!“, spune aceasta, zâmbind.

Anul trecut, 10.000 de tineri au concurat pentru cele 1.505 de posturi scoase la concurs de Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr“ din Câmpina. Pe fondul crizei economice, interesul pentru şcoala de la Câmpina a crescut în ultimii doi ani. Anul acesta, se preconizează ca numărul candidaţilor să fie şi mai mare. O concurenţă acerbă a fost anul trecut şi pentru posturile scoase la concurs de Academia de Poliţie A.I. Cuza din Bucureşti. Nu mai puţin de şapte persoane s-au bătut pentru un loc. Un interes la fel de ridicat a fost şi pentru posturile de agent de penitenciar scoase la concurs de Ministerul Justiţiei.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite