Abandonul a atins cote alarmante în Dolj. Află câţi copii au fost părăsiţi de părinţi de la începutul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 10 la sută dintre asistenţii şi consilierii din judeţ care îi aveau pe minori în grijă au renunţat la posturi.

O dată la trei zile un copil din judeţ este lăsat în grija statului. Rata abandonului a crescut îngrijorător faţă de anul 2009 când, susţin autorităţile, se înregistrau doar două sau trei abandonuri lunar. Responsabilii spun că în peste 60 la sută dintre cazuri de vină este situaţia financiară a părinţilor, care nu îşi pot permite nici măcar să le asigure hrana copiilor. „În peste 62 de procente dintre situaţii, părinţii renunţă la copii din lipsa resurselor financiare. Avem însă şi cazuri în care micuţii sunt abandonaţi pentru că au un  handicap sau pentru că pur şi simplu nu sunt doriţi, mai ales în cazurile în care mamele sunt minore“, a spus Florin Stancu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.

CAMPANIE DE PREVENIRE

Acesta a precizat că fenomenul s-a acutizat de la jumătatea lui 2009, iar cazurile de abandon la naştere sunt din ce în ce mai frecvente. „Am observat şi apariţia unui alt aspect care este îngrijorător: deşi în fiecare vară se observa o scădere a numărului de copii abandonaţi, în lunile acestea nu s-a produs absolut nicio schimbare. Spre exemplu, numai în prima jumătate a lui iulie, am avut opt cazuri de abandon“, a mai spus Stancu, care a precizat că instituţia va demara o campanie de prevenire a acestui fenomen, deşi aceasta ar intra în sarcina primăriilor din judeţ. În plus, vor fi înfiinţate centre de consiliere pentru tinerele familii care au o situaţie financiară grea şi aşteaptă un copil.

POSTURI BLOCATE PENTRU ASISTENŢII MATERNALI

Cu toate că autorităţile fac eforturi ca micuţii să fie reprimiţi în familie, de cele mai multe ori aceştia ajung în grija asistenţilor maternali sau în case de tip familial, în cazul copiilor de peste doi ani . Şi aici sunt însă probleme mari. 10 procente dintre salariaţii care îi aveau în îngrijire pe copii, asistenţi maternali sau consilieri, au renunţat la slujbe din cauza lefurilor mici, iar autorităţile nu pot recruta alţi oameni pentru costurile rămase libere. „Am solicitat 250 de posturi din cauza numărului mare de copii şi acestea ne-au fost aprobate. Există în organigramă, dar în prezent nu sunt ocupate decât 170 dintre ele, celelalte sunt blocate din cauza legislaţiei în vigoare, care nu permite noi angajări“, a mai spus Florin Stancu. De altfel, 30 de persoane care apucaseră să urmeze cursurile de calificare pentru meseria de asistent maternal nu au mai putut fi angajate, iar DGASPC Dolj a sistat procesul de formare în domeniu. Lipsa asistenţilor maternali face ca cei existenţi să fie sufocaţi de responsabilităţi, având în vedere faptul că mulţi copii au fost redistribuiţi. Un asistent maternal din judeţ a ajuns să aibă în grijă doi-trei copii.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite