A murit pe munte pentru a-şi proteja colegii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Veleanu, în expediţia de pe vârful Aconcagua
Dragoş Veleanu, în expediţia de pe vârful Aconcagua

Alpinistul Dragoş Veleanu (43 de ani), care a fost în numeroase expediţii periculoase, a murit într-un accident stupid în Munţii Făgăraş. Craioveanul tăia duminică, la Bâlea Lac, un ţurţur uriaş, de doi metri, pentru a-i proteja pe cei patru colegi alpinişti care-l urmau.

Prietenii victimei au povestit că ţurţurul s-a desprins de pe copertina care protejează Transfăgărăşanul de avalanşe, curmându-i viaţa camaradului lor. Craioveanul Dragoş Veleanu, liderul grupului de alpinişti, a încercat să doboare sloiul care punea în pericol viaţa colegilor.

Gheaţa l-a lovit însă în cap pe cel care în fiecare iarnă înlătura ţurţurii periculoşi de pe clădirile instituţiilor din Craiova. Vestea l-a lovit crunt pe camaradul său de expediţii, Cristi Gună (38 de ani), alături de care a cucerit cele mai înalte vârfuri din lume. Bărbatul a plecat la Piteşti pentru a recupera trupul neînsufleţit al bunului său prieten. „Era un om cu idealuri mari şi foarte precaut când erau situaţii periculoase. Mie îmi era foarte frică, dar el era curajos. Am făcut multe expediţii împreună, era un profesionist, dar mai sunt şi situaţii stupide", a spus Cristi Gună.

Tatăl a avut o presimţire

Marian Veleanu (80 de ani), tatăl lui Dragoş, îşi plânge fiul. „Am avut o presimţire, îmi era mereu frig, iar la câteva zile am aflat că fiul meu este mort. Am doi copii, dar el era soarele meu, era viaţa mea. Dragoş a fost îndrăgosit de munte şi de adrenalină, iar pasiunea i-a luat viaţa", a spus bătrânul.

Dragoş Veleanu a început să practice alpinismul în urmă cu peste 20 de ani. A escaladat vârfurile Mont Kenya 5.200 m), Aconcagua (6.962 m), Elbrus (5.462 m) şi se pregătea pentru o expediţie, în 2011, pe Everest (8.848 m), iar pentru acest obiectiv era decis să se mute în Nepal. ;

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite