15.000 de euro - şpaga pentru judecătorul Diaconescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii şpăgari de la Tribunalul Dolj au fost trimişi în judecată. Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu, judecători la secţia penală a Tribunalului Dolj, şi avocaţii Ion Militaru şi Octavian Ciucă, au fost trimişi ieri în judecată de procurorii DNA Craiova, în stare de arest preventiv. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova.

Bogdan Diaconescu este acuzat de luare de mită, Laurenţiu Anghel de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, iar cei doi avocaţi sunt acuzaţi de trafic de influenţă. Secţia pentru judecători a CSM i-a suspendat din funcţie pe cei doi judecători ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva acestora.

Judecătorul  Diaconescu a fost reţinut pe 7 iunie, fiind acuzat de fapte de corupţie în acelaşi dosar în care a fost arestat şi colegul său, judecătorul Anghel, dar şi cei doi avocaţi. Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale a rezultat că pe 5 mai, inculpatul Diaconescu, în calitate de judecător a primit prin intermediul avocaţilor coinculpaţi în  dosar 15.000 de euro de la trei denunţători judecaţi în stare de arest preventiv într-un dosar penal instrumentat de inculpat, aflat pe rolul Tribunalului Dolj.

“Banii au fost primiţi de judecătorul Diaconescu pentru ca, în schimb, să dispună judecarea celor trei denunţători în stare de libertate, iar în final să le dea o pedeapsă blândă pentru faptele pentru care sunt judecaţi. Banii au fost primiţi de Diaconescu prin intermediul colegului său Anghel, în baza unei înţelegeri anterioare, după ce, în aceeaşi zi, a modificat sentinţa penală reducând de la cinci la patru ani închisoare pedeapsa aplicată iniţial celor trei denunţători pe care îi judeca”, potrivit DNA.

Suma în cuantum de 15.000 de euro reprezintă o parte din totalul de 45.000 de euro (bani marcaţi de procurorii DNA), bani pretinşi şi primiţi de la denunţători, printr-un intermediar, de avocatul Ion Militaru, susţin procurorii. Diferenţa de 30.000 de euro a fost împărţită astfel: 25.000 de euro – avocaţii Ion Militaru şi Octavian Ciucă şi 5.000 – judecătorul Laurenţiu Anghel. Tranzacţia a avut loc chiar în faţa Tribunalului Dolj, unde avocatul a deschis cu telecomanda, de la distanţă, portbagajul Passatului său, pentru ca emisarul să-i pună înăuntru plicul cu cei 45.000 de euro.

Câteva minute mai târziu, avocaţii Ciucă şi Militaru s-au întâlnit în biroul de avocatură a lui Ciucă.Discuţia dintre ei, înregistrată de procurori, relevâ clar faptul că Militaru şi-a oprit înainte 10.000 de euro, fără ştirea celorlalţi complici:

„Militaru – Bă, mi-a trimis…aia… Treizeci şi cinci fură.
Ciucă – Aşa.
Militaru – Ziseşi ăstuia că-i dai douăzeci şi opt. Da? Şi mai rămân… cât mai rămân?
Ciucă – Treizeci şi cinci. Douăş’opt…
Militaru – Cu şapte şi cu… Da’ nu, nu. Că zise trei jumătate. Nu patru.
Ciucă – Nu mai pun mâna pe ei. Îmi bag… (n.n.- vulgar) în ei!
Militaru – Deci, trei jumătate.
Ciucă – Hai să mergem“.


Din cei 45.000 de euro primiţi, avocatul Militaru i-a remis colegului său Ciucă doar 35.000. Sub pretextul că pretenţia judecătorilor e mare, Ciucă a i-a dat lui Militaru doar 3.000 de euro, pentru serviciile sale, susţinând că judecătorul şi-a mărit pretenţiile şi că va adopta o soluţie favorabilă doar dacă va primi 45.000 de euro, în caz contrar urmând să le dea pedepse drastice,iar cu restul a plecat în buzunar. A oprit pentru el partea sa de 12.000 de euro, încercând la rândul său să le dea ţeapă judecătorilor. Apoi, s-a întâlnit în aceeaşi dimineaţă cu judecătorul Laurenţiu Anghel, căruia, potrivit procurorilor anticorupţie, i-a înmânat un plic cu 20.000 de euro.

Judecătorul Anghel a mers la un apartament închiriat din Craiova, unde a ascuns 5.000 de euro, partea lui în această tranzacţie. Banii au fost găsiţi ulterior la percheziţia efectuată de DNA, ascunşi în spatele unei comode, într-una dintre camere. Restul de 15.000 de euro, potrivit DNA, i-ar fi fost înmânaţi colegului său Bogdan Diaconescu. Tranzacţia s-a făcut chiar în biroul judecătorilor de la Secţia Penală a Tribunalului Dolj, sub privirea unei colege judecătoare, care, de altfel, a şi depus mărturie la DNA împotriva celor doi magistraţi.

După primirea banilor, mai arată procurorii DNA, judecătorul Bogdan Diaconescu a modificat sentinţa penală reducând de la cinci la patru ani închisoare pedeapsa aplicată iniţial celor trei denunţători pe care îi judeca. Din totalul de 45.000 de euro puşi la dispoziţie de către DNA pentru flagrant,procurorii au reuşit să recupereze doar 24.000 de euro.









image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite