10 tipuri de mers care indică probleme grave de sănătate. „Persoanele care merg încet pot avea artrită sau diabet zaharat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specailiştii susţin că mersul poate să spună totul desprea starea de sănătate a unei persoane
Specailiştii susţin că mersul poate să spună totul desprea starea de sănătate a unei persoane

Doctorii specialişti în medicină sportivă şi posturologie susţin că mersul poate dezvălui informaţii legate despre starea de sănătate a unei persoane. Specialiştii sunt de părere că multe defecte din copilărie care ţin de poziţia corpului se consololidează la vârsta adultă.

Irina Stoenescu, doctor specialist în medicina sportivă şi posturologie, a declarat că doar 20% din populaţie poate să atingă toate condiţiile unei posturi corecte.

„Este perfect adevărat că mersul poate dezvălui informaţii legate de starea de sănătate a unui pacient, însă cu siguranţă aceste afecţiuni au apărut încă din copilărie, iar pe parcurs, netratate, s-au dezvoltat. Persoanele care merg încet pot avea diabet, artrită sau risc de demenţă, iar cele care au mers zgomotos pot avea diabet zaharat, sciatică şi din păcate pot suferi în orice moment un atac cerebral“, a precizat medical Irina Stoenescu.

Care este mersul care ne afectează starea de sănătate?

- Mersul în ritm lent este determinat de o serie de probleme de sănătate care scurtează viaţa. Specialiştii sunt de părere că mersul pe jos într-un ritm lent sau alert nu contribuie la sănătate unei persoane, iar oamenii trebuie să meargă normal, cum le permite starea de sănătate.

- Mersul cu paşi mici ar putea indica existenţa unor probleme locomotorii, iar din această cauză abilitatea articulaţiei de a mişca corespunzător rotula este tot mai redusă. Cei care fac paşi mici nu trebuie să mişte şoldurile prea mult.   

- Persoanele care merg cu picioare curbate au osteoartrită pentru că genunchii nu pot susţine greutatea corpului.   

- Mersul cu genunchii orientaţi interior poate semnifica apariţia artritei reumatoide.

- Persoanele care fac paşi mici în timpul întoarcerii au o condiţie fizică precară. Pentru a remedia acest lucru trebuie să folosim un baston, iar în acest caz indicate sunt şi exerciţiile fizice de tonifiere a muşchilor. Totul trebuie făcut sub îndrumarea unui specialist. Problemele de echilibru pot fi cauzate de diabetul zaharat sau de lipsa unor vitamine.    

- Specialiştii susţin că platfusul este uşor de identificat, iar persoanele care păşesc uşor fără să ridice piciorul de la sol suferă de această afecţiune.

- Mersul târşit este specific persoanele diagnosticate cu boala Parkinson şi este întâlnit la persoanele mai în vârstă.

- Mersul pe vârfuri cu ambele picioare poate fi un indiciu pentru traumatism al măduvei spinării sau paralizie cerebrală.

- Mersul pe vârfuri cu un singur picior ne indică faptul că o persoană a suferit un accident vascular, dar poate fi şi consecinţa poliomelitei.   

- Mersul viguros ne arată clar că este specific persoanelor care au muşchii gambei supradezvoltaţi. Acest mers este extreme de periculos pentru femeile care poartă tocuri.  

Specialiştii au mai declarat că majoritatea persoanelor nu calcă pe toată talpa, iar din această cauză cea mai mare presiune cade pe călcâie.

„Este foarte important ca odată pe an să mergeţi la un control amănunţit pentru a vedea cu exactitate dacă mersul vă poate afecta starea de sănătate. Corpul uman este compus din 208 oase, iar 52 sunt la picioare. Doar un specialist vă poate observa exact poziţia oaselor şi a coloanei cu ochiul liber, dar şi cu ajutorul unor fotografii. Doar aşa putem depista din timp problemele de sănătate ale unui pacient“, a precizat Irina Stoenescu, doctor specialist în medicină sportivă şi posturologie.

Mai puteţi citi:

Încălţările cu toc ne afectează coloana. Chiar dacă sandalele cu toc sunt la modă, beneficiile lor sunt doar estetice. Din punct de vedere al sănătăţii, purtarea lor îşi pune serios amprenta asupra spatelui şi articulaţiilor. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul purtării balerinilor.

Scleroza multiplă nu ia minţile, doar mersul. Povestea tinerilor români care riscă să ajungă în scaun cu rotile. „Sclerozat“, aşa cum vrea să sublinieze acest articol, nu înseamnă nici pe departe „nebun, bolnav mintal“, aşa cum poate mulţi cred. Boala neurologică afectează, în schimb, mare parte din viaţa obişnuită a tinerilor sănătoşi în aparenţă, care, în timp, pot ajunge în scaun cu rotile.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite