Ziua Dobrogei devine sărbătoare publică. Românii vor celebra la 14 noiembrie revenirea regiunii istorice la patria-mamă, în anul 1878

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea Armatei Române în Dobrogea, regiunea istorică revenită la patria-mamă în 1878
Intrarea Armatei Române în Dobrogea, regiunea istorică revenită la patria-mamă în 1878

Din acest an, România va sărbători printr-o zi liberă, la data de 14 noiembrie, un eveniment istoric: revenirea Dobrogei la patria-mamă, în anul 1878, după Războiul de Independenţă din 1877.

Proiectul a fost iniţiat de senatorul liberal Gigi Christian Chiru şi a fost susţinut de toţi parlamentarii constănţeni.

Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz, a votat miercuri, 9 septembrie, Legea Dobrogei, astfel că ziua de 14 noiembrie va intra în calendarul sărbătorilor publice ale României.

„După mai bine de doi ani de când am depus proiectul legislativ privind instituirea zilei de 14 noiembrie ca Ziua revenirii Dobrogei la România, s-a ajuns şi la votul Camerei Deputaţilor. Proiectul a fost aprobat, iar Dobrogea va avea o zi a ei, aşa cum merită. Dobrogenii merită să îşi cunoască istoria şi să se bucure de ea.

Le mulţumesc tuturor colegilor parlamentari constănţeni şi tulceni pentru sprijinul acordat acestei iniţiative, pe care am dorit foarte mult să o transform în lege, pentru a se recunoaşte oficial, public importanţa ţinutului nostru în istoria României. Prin această lege vom avea prilejul să unim, cel puţin o dată pe an, comunitatea locală, să sărbătorim împreună şi să redăm mândria comunităţii locale. 

Sper ca, în viitor, ziua de 14 noiembrie să devină o zi cu o importanţă deosebită pentru fiecare constănţean sau tulcean, iar patriotismul să fie manifestat public, astfel că vom putea să promovăm valorile culturale locale.

La finele secolului al XIX-lea, Dobrogea a revenit la statul român după terminarea războiului din perioada 1877-1878, consemnat în istoria României drept Războiul de Independenţă.

Conform prevederilor tratatului de pace de la Berlin din iulie 1878, Dobrogea, incluzând Delta Dunării şi Insula Şerpilor, urma să revină României după retragerea autorităţilor militare ruse care se aflau la acea dată în provincie. 

Pe 10 noiembrie 1878, regele Carol I a semnat primele decrete de numire a funcţionarilor administrativi în Dobrogea, iar Nicolae Catargi a fost numit guvernator al zonei, în timp ce Remus Opreanu şi George Mihail Ghica au devenit prefecţii judeţelor Constanţa, respectiv Tulcea. 

Carol I spunea, în cuvântarea ţinută pe 14 noiembrie 1878 că «anexarea Dobrogei va deschide ţării un nou izvor de bunăstare».

Anterior acestui eveniment, pe 24 ianuarie 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, se înfăptuia Mica Unire, unirea principatelor Moldova şi Ţara Românească. Cele două evenimente au marcat începutul Marii Uniri, eveniment ce a avut loc pe 1 decembrie 1918, dată sărbătorită drept Ziua Naţională a României“, a declarat senatorul Christian Gigi Chiru, iniţiatorul Legii Dobrogei.

Ziua de 14 noiembrie are o semnificaţie specială pentru Dobrogea. La 14 noiembrie 1878, Regele Carol I proclama alipirea Dobrogei la patria-mamă. România a preluat administraţia Dobrogei de Nord de la Rusia în data de 14 noiembrie 1878, când trupele române au trecut Dunărea spre a lua în posesie noua provincie.

Într-o proclamaţie emisă pe data de 14 noiembrie 1878, cu ocazia alipirii Dobrogei, domnitorul Carol I garanta tuturor locuitorilor provinciei: „Voi de acum atârnaţi de un Stat, unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea desbătută şi încuviinţată de naţiune hotăreşte şi ocârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirei: viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei constituţiuni pe care ne-o râvnesc multe naţiuni străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre, vor fi apărate de legile noastre, şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legiuita pedeapsă“.

Dobrogea, la momentul noiembrie 1878

Prof. univ. dr. Constantin Iordachi, de la Universitatea Central Europeană de la Budapesta, a studiat îndeaproape viaţa Dobrogei după Războiul de Independenţă din 1877, când regiunea a ieşit de sub stăpânirea otomană. Profesorul Iordachi este autorul lucrării „Citizenship, Nation-and State-Building: The Integration of Northern Dobrogea into Romania, 1878-1913“, apărută în anul 2002 la editura University of Pittsburgh Press din Statele Unite ale Americii.

„În timpul războiului ruso-turc, Dobrogea fusese ocupată de trupele ţariste, din aprilie 1877 până în noiembrie 1878. România a preluat administraţia Dobrogei de Nord de la Rusia în data de 14 noiembrie 1878, când trupele române au trecut Dunărea spre a lua în posesie noua provincie. Într-o proclamaţie emisă pe data de 14 Noiembrie 1878, cu ocazia alipirii Dobrogei, domnitorul Carol I garanta tuturor locuitorilor provinciei că România îi va ocroti. De altfel, în numeroase ocazii, regele şi-a exprimat iubirea faţă de noua provincie şi a promis că Dobrogea va constitui punctul asupra căreia grija guvernării se va concentra în chip deosebit“, arată profesorul Iordachi.

Istoricul precizează că, din punct de vedere legal, România a rupt relaţiile diplomatice cu Imperiul Otoman pe data de 10 aprilie 1877, în timp ce Rusia a declarat război Porţii pe 12 aprilie, iar trupele ruse au traversat frontiera românească şi au avansat spre Dunăre.

„În virtutea acestor evenimente, autorităţile române au ales data de 11 aprilie 1877 ca marcând sfârşitul dominaţiei otomane în Dobrogea şi, retrospectiv, ca începutul administraţiei statului român în provincie (şi nu data de 14 Noiembrie, ce marcase luarea în posesie efectivă a Dobrogei).

Data de 11 aprilie 1877 ca sfârşit al dominaţiei otomane în provincie a fost stipulată ca atare în Legea privind organizarea Dobrogei din 1880 şi în Legea proprietăţii în Dobrogea din 1882. Selectând această dată, autorităţile române doreau să afirme că, încă de la începutul războiului ruso-turc, România fusese o ţară co-beligerantă care îşi câştigase independenţa pe câmpul de luptă, înainte de stipulaţiile si condiţionările adoptate mai apoi de Tratatul de la Berlin“, explică Iordachi.

Vă mai recomandăm

Mica unire de la 14 noiembrie 1878. Ziua când Dobrogea a revenit la patria-mamă

Dobrogea anilor '30: Călătoria profesorului Călinescu în Ţara lui Sfarmă Piatră, a smochinilor şi a cămilelor cu două cocoaşe

Fascinanta istorie a turcilor şi tătarilor din România: de la stăpânii Dobrogei otomane la supuşii unei ţări ortodoxe

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite