Constanţa: Şi-a transformat pasiunea pentru iahturi în afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Şi-a transformat pasiunea pentru iahturi în afacere
Constanţa: Şi-a transformat pasiunea pentru iahturi în afacere

Robert Ambrozie a strâns bani pentru un iaht din amenajări interioare şi, apoi, s-a apucat de afaceri cu ambarcaţiuni. Iahtingul este un stil de viaţă pe care Robert Ambrozie îl practică cu eleganţă. De cinci ani a început să investească în iahturi şi a renunţat la celelalte business-uri.

Robert Ambrozie este proprietarul unei „bijuterii“ de lux, ancorată, atunci când nu navighează spre insulele din sud, în marina de la Mangalia. Spune încă de la începutul discuţiei că pentru el a fi proprietarul unei ambarcaţiuni de lux nu înseamnă să cucerească femei, ci ţărmuri şi experienţe noi, alături de soţia şi prietenii care îl însoţesc în plimbările pe mare. Poate de aceea, pe cartea lui de vizită, lângă sigla firmei ce comercializează iahturi, care îi aparţine, scrie simplu: „importatori de libertate“.

În iahtul său, model Bavaria Cruiser Blue Marina Star, încap lesne până la 12 persoane şi pot dormi confortabil şapte. „Prima întâlnire cu o astfel de ambarcaţiune a fost prin intermediul revistelor străine. Este o pasiune din copilărie şi vine din tot ce a însemnat literatură, film, cultură, dorinţa de cunoaştere şi de aventură din acea perioadă“, povesteşte Robert Ambrozie. Primul iaht a fost şi prima investiţie pe care a făcut-o vreodată într-o pasiune a sa. Banii i-a obţinut prin intermediul afacerii sale, din domeniul amenajărilor interioare.

În urmă cu cinci ani, a luat decizia de a investi la un alt nivel şi a renunţat la toate celelalte proiecte pentru a începe un business în domeniul iahtingului. A devenit, astfel, dealer autorizat al unei firme de iahturi din afară. „Am simţit că este natural să apară şi acest gen de cerere, chiar dacă românii nu au acest tip de tradiţie. Cererea poate fi influenţată“, explică Ambrozie.

Adrenalină la 20 de kilometri pe oră

Ultima călătorie făcută de Robert a fost în insulele greceşti şi a durat o săptămână. Acum, se pregăteşte să plece pentru câteva zile la Istanbul. Nu-şi face prea multe griji de furtuni. Până acum nu a avut parte de niciuna foarte puternică, care să-i pună probleme. „Viteza unui iaht nu depăşeşte 20 de kilometri pe oră, dar oferă mai multă adrenalină decât o maşină“, povesteşte Robert. În pofida vitezei mici, pe iahtul său invitaţii au trei reguli de respectat: să se ţină tot timpul cu mâna de ceva, să ştie de unde bate vântul şi să nu aibă obiecte de sticlă asupra lor.

Proprietarii nu au grija zilei de mâine

Potrivit lui Robert Ambrozie, portretul pasionatului de iahting este cel al unei persoane foarte active din punct de vedere social, în special tânăr, care vrea să guste sentimentul de libertate, să călătorească, să cunoască.

Recunoaşte, însă, că este un stil de viaţă ce implică pasiune şi lipsa grijilor faţă de ziua de mâine.

În general, preţul unei ambarcaţiuni depinde de dimensiuni şi variază în jurul sumei de 400.000 de euro. La acesta se adaugă costul întreţinerii şi al „parcării“, de 3.000 de euro pe an. Pentru cei care nu îşi permit să devină proprietari de iaht există şi opţiunea închirierii. Preţul depinde de model şi capacitate şi variază între 600 şi 1.500 de euro pentru 24 de ore.

Cursul de iahting, 800 de euro

Cei care doresc să fie iniţiaţi în iahting pot apela la un curs de 800 de euro, ce presupune ca viitorul navigator să îşi petreacă o săptămână la bordul ambarcaţiunii, unde învaţă de la cum să o conducă şi să efectueze reglajele, până la cum să o menţină curată.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite