Constanţa: Şi-a transformat casa în menajerie exotică (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Şi-a transformat casa în menajerie exotică (GALERIE FOTO)
Constanţa: Şi-a transformat casa în menajerie exotică (GALERIE FOTO)

Mihai Rogoveanu (36 de ani) are peste 1.000 de păsări şi peşti. Constănţeanul, de profesie electrician, a crescut păsări exotice în boxa de la bloc, după care s-a mutat în Cumpăna.

Click aici pentru GALERIE FOTO!

Când toată lumea se chinuia să înmulţească găini, el era interesat să înmulţească păsări exotice.

Pe Mihai Rogoveanu l-am întâlnit la Ziua Recoltei din localitatea Cumpăna, iar la standul său nu ştiai ce să priveşti mai întâi: peruşii, care făceau o gălăgie cruntă, raţele Mandarin - o prezenţă inedită în peisaj, sau peştii de toate dimensiunile şi culorile din minipiscine. Am aflat însă că nu este vorba despre o meserie, ci despre o pură pasiune: rasele exotice. Meseria de bază fiind electrician şi lucrează ca operator la o staţie de pompare ape uzate din Portul Constanţa.

„La vârsta de 14 ani am avut prima pereche de peruşi. Nu aveam bani să îi cumpăr, aşa că am adunat papagalii de la vecini şi i-am ţinut până s-au înmulţit. Le-am înapoiat papagalii vecinilor şi mi-am păstrat o pereche. Aşa am obţinut primii papagali. În timp i-am înmulţit şi îi creşteam în boxa de la bloc din Constanţa“, povesteşte Rogoveanu. Când a avut posibilitatea s-a mutat în Cumpăna, şi-a ridicat o căsuţă cu un nivel, pe care l-a rezervat păsărilor.

Are acum peruşi standard, peruşi ondulaţi, zebre australiene, canari, Rosella Minunate, nimfe, Micul Alexander, Guld Amandin, Agapornis, raţe mandarin, pe care le creşte în curte, şi curcani din Italia, care la maturitate ajung la 30 de kilograme. În total, Rogoveanu are peste 1.000 de păsări.

În urmă cu doi ani, Rogoveanu a cumpărat primul Crap Koy de jumătate de metru, din Japonia. A plătit pentru el 3.000 de lei. În scurt timp a mai cumpărat şi alţii din Ungaria, pentru care a plătit doar 70 de lei pe bucată. S-au înmulţit în cele două iazuri pe care le-a amenajat în micuţa curte din Cumpăna.

Păgubit de pisici

Acum are peste 100 de exemplare numai în bazinul unde stau peştii de talie mai mare. Cei mici se aleg singuri şi trec în balta mică pentru a nu fi înghiţiţi.

„Sunt tare frumoşi, coloraţi şi rezistenţi la clima de aici. Iarna, când apa îngheaţă, se lasă pe fundul iazului şi hibernează. Nu mănâncă nimic în sezonul rece“, explică Rogoveanu.

Dacă sunt mutaţi în acvariu, la căldură, pot creşte până la 10 centimetri pe sezon. La preţul la care se ridică un Crap Koy de 50 de centimetri, nici crescătorul nu-şi permite să mânânce peşti din iaz.

„Sunt pasionat de pescuit, aşa că găsim alt peşte de mâncat. Iar la ce preţ au, nu îmi permit. Oricum, pentru a ajunge la 50 sau 70 de centimetri, unui Crap Koy îi ia aproape 15 ani“, spune Rogoveanu. Singura grijă pe care o are este să îi apere de pisicile aciuate prin zonă, „Într-o zi am găsit o pisică mâncând un crap de vreo 50 de centimetri“, povesteşte Rogoveanu. Durerea e mare având în vedere că el a plătit pentru un astfel de exemplar 3.000 de lei.

Are şi iepuri, dar vrea şi lebede negre

Şi ca decorul să fie complet, el mai creşte şi câteva perechi de iepuri din rasa Uriaş German şi Fluture German a căror greutate poate ajunge şi până la 12 kilograme. Stând în cuşti supraetajate, iepurii nu ocupă foarte mult spaţiu. Rogoveanu are însă o mâhnire: deşi s-a mutat de curând la casa din Cumpăna, ar fi vrut să aibă un teren mai mare şi s-ar muta imediat ce ar găsi o casă cu o curte spaţioasă. „Păcat că acum nu am mai mult loc pentru că aş fi tentat să cresc şi lebede negre“, spune el.

Tot din pasiune, nu s-ar da la o parte şi de la achiziţionarea de ponei. Având în vedere pasiune pe care o are, posibilitatea ca Mihai Rogoveanu să adune în propria gospodărie şi alte animăluţe simpatice este reală.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite