Secretul unui licean de 10 la Bacalaureat: „Examenul de maturitate presupune stare bună de spirit şi învăţat constant“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costin Dobrin a obţinut medie maximă la Bacalaureat 2016, alături de alţi trei liceeni din judeţul Constanţa. Bucuria lui este cu atât mai mare cu cât 10 a luat şi „fratele“ lui - George Bukossy, cu care este coleg şi prieten de 8 ani. Ambii au studiat la profilul de Ştiinţe ale Naturii, clasa bilingv germană, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa.

La ora aflării rezultatelor, Costin se afla la Bucureşti, la Ambasada Statelor Unite ale Americii, unde susţinuse interviul pentru a-i fi acordată viza de student la Universitatea Columbia.

„Având experienţa olimpiadelor, Bacalaureatul l-am tratat ca pe alte 3 zile în care trebuie să dau randament şi să am concentrare maximă. Aşa am intrat în examen, cu starea asta de spirit, că sunt foarte bine pregătit. Am dedicat pregătirii pentru Bacalaureat doar două săptămâni în mod susţinut, pentru că, de fapt, am învăţat constant, tot anul, tot liceul. Nu avea deci cum să culmineze toată această pregătire continuă decât cu rezultatul maxim. Orice altă medie aş fi obţinut, aş fi făcut contestaţie“, relatează Costin Dobrin.

Liceanul cu 10 la Bac dă un sfat elevilor care vor da piept cu acest examen. „Pregătirea începe cu o stare bună de spirit atunci când ne apucăm de învăţat. Starea psihică, moralul, trebuie să fie bune, astfel încât să învăţăm cu uşurinţă, nu să ni se pară învăţarea materiei un obstacol de netrecut. Acest examen de maturitate dă măsura pregătirii nu doar teoretice şi practice, ci şi psihologice“, recomandă Costin.

Cum se ajunge în top

Costin Dobrin, fiul unor reputaţi profesori de fizică din Constanţa, a reuşit să uimească faimoase universităţi americane, precum Columbia şi Harvard, aflate în Top 10 la nivel mondial. Profesori de prestigiu s-au declarat „profund impresionaţi“ de elevul de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân şi vor să-l aibă ca student.

Costin Dobrin s-a numărat printre performeri încă din gimnaziu, la diferite materii. În anul 2015, liceanul a adus cea mai mare distincţie la Olimpiada Internaţională de Geografie de la Moscova, clasându-se pe primul loc. Cu un an înainte, a participat la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului, desfăşurată la Santander - Spania, unde a obţinut medalia de argint. În fiecare an, el este premiat la concursul de Discurs Public în engleză şi la competiţiile NASA din Statele Unite ale Americii. Anul acesta, Costin - el însuşi membru al unei echipe premiate - a fost în postura de a fi mentor şi coordonator pentru colegii mai mici din altă echipă laureată. A fost o premieră mondială realizată de români, pentru că liceanul de clasa a XII-a a îndeplinit cu brio rolul jucat de un dascăl.

„Am obţinut premiul 1 la concursul de design spaţial organizat de NASA, pentru al treilea an consecutiv - performanţă ce are în spate ani întregi de pregătire. Am obţinut acest rezultat împreună cu aceeaşi echipă de anul trecut, întrucât coeziunea din proiectul anterior ne-a făcut să vrem să lucrăm împreună din nou. Proiectul de anul acesta, Enterprise, este o îmbunătăţire a ideilor anterioare, anual încercăm să ne dezvoltăm şi să ne slefuim ideile din punct de vedere ştiinţific. Aş putea spune că Enterprise din 2016 un cumul şi o sinteză a viziunii noastre asupra colonizării Sistemului Solar. Călăuza ne-a fost domnul profesor Ion Băraru a fost călăuza noastră, cel care m-a făcut să văd ştiinţa cu alţi ochi. Noi simţim o plăcere nemaipomenită atunci când lucrăm la proiecte, de aceea am continuat să participăm până acum în clasa a XII-a. La fel, la un moment dat, am zis că mă las şi de olimpiade. Dar cum să mă las când ştiinţa e pasiunea mea?“, mărturiseşte liceanul.

Visând la ziua de mâine

Costin Dobrin îşi doreşte să studieze Ştiinţele Pământului, iar la Columbia va urma cursuri la care predau profesori care sunt laureaţi Nobel. Universitatea se situează printre primele 10 universităţi din lume în acest domeniu. Ştie că sună îndrăzneţ, dar lui Costin i-ar plăcea să ajungă expert la Organizaţia Naţiunilor Unite, să devină o voce care să influenţeze politicile de mediu la nivel global. Pentru România are planuri mari.

„Aş dori să fac populaţia de pe tot globul să fie conştientă despre beneficiile formelor de energie alternative şi să încurajez investiţii majore în acest domeniu. Dobrogea este zona cu cel mai mare potenţial din România, gândindu-ne la energia solară şi eoliană care ar putea fi exploatată aici mai mult. În 30 de ani, eu văd planeta acoperită de panouri solare şi turbine eoliene. Şi îmi doresc să ajut la punerea în practică a acestor idei. În acelaşi timp, îmi doresc să militez pentru o schimbare semnificativă a modului de viaţă curent - mă refer la mijloacele de transport, la consumerism“, spune liceanul.

Ambasador al României în Parlamentul European Arhivă personală

Costin Dobrin din Constanţa olimpic de geniu Sursă foto Facebook Costin Dobrin

La 18 ani abia împliniţi, Costin Dobrin vorbeşte deja despre „toată viaţa“ de până acum şi despre ce simte că trebuie să facă de acum încolo. „Oricât de bine mi-ar fi în America, nu pot să uit de unde am plecat. Sunt recunoscător pentru tot ajutorul pe care l-am primit în viaţă. Nu puteam ajunge la nivelul actual fără o sumedenie de factori: familie, şcoala, profesori. Ştiu că sună clişeic, dar mă gândesc la asta foarte des: dacă părinţii mei nu ar fi fost profesori de fizică, poate nu aş fi ales acest drum. Dacă eu nu mă năşteam în Constanţa, poate nu aflam de concursurile NASA. Sunt conştient că trebuie să dau înapoi, la rândul meu, din ce am primit. Primul pas va fi să colaborez cu colegii mai mici şi la concursul NASA de la anul, chiar dacă voi fi plecat. Aş vrea să simt cât mai mult această bucurie de a da înapoi celor din jur ceva. Iar pentru mine acel ceva sunt cunoştinţele mele. De aceea trebuie să ne întoarcem cu toţii în România, tineri inteligenţi cu potenţial. Problema cea mai mare, pe care o văd eu, este mentalitatea: vrem schimbarea, dar nu facem nimic spre a ne schimba“, relatează tânărul abia major.

10 cu felicitări!

Celălalt elev de 10 de la „Mircea“, George Bukossy, va studia în ţară. El se va îndrepta către Politehnică şi va alege Automatica, fiind pasionat de inteligenţa artificială a maşinilor. Ulterior, va urma o specializare în Germania. În judeţul Constanţa, 4 elevi au obţinut media maximă. Ei sunt: George-Daniel Bukkosi şi George-Costin Dobrin (ambii la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa), Agnes Maria Morariu şi Andreea Tamina Sfetcu (ambele de la Liceul Teoretic Ovidius din Constanţa).

Procentul de promovabilitate la nivelul judeţului Constanţa este de 60,52%, sub nivelul naţional de 66,7%. La Constanţa s-au înscris pentru acest examen 4.853 candidaţi.

Notele la bacalaureat 2016 vor putea fi vizualizate pe site-ul bacalaureat.edu.ro şi la avizierele instituţiilor de învăţământ din Constanţa.

Tot astăzi, după afişarea rezultatelor la Bac 2016, vor putea fi depuse şi eventualele contestaţii, a căror soluţionare va avea loc între 13 şi 15 iulie. Pe 16 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

Pentru cei ce nu vor trece de examenele acestei sesiuni, există Bac-ul de toamnă. Înscrierile pentru a doua sesiune se fac între 18 şi 22 iulie.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute de absolvenţii următoarelor unităţi de învăţământ:

  • Liceul Teoretic Ovidius Constanţa - 99,50% promovabilitate (2 medii de 10);
  • Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân Constanţa - 98,64% promovabilitate (2 medii de 10);
  • Liceul Teoretic Traian Constanţa - 95,93% promovabilitate;
  • Colegiul Naţional Mihai Eminescu Constanţa - 94,01% promovabilitate;
  • Liceul Teoretic Lucian Blaga Constanţa - 92,66% promovabilitate;
  • Colegiul Naţional Pedagogic Ctin Brătescu Constanţa - 90,83% promovabilitate;
  • Liceul teoretic George Călinescu Constanţa - 88,75 promovabilitate.

S-au înregistrat şi unităţi de învăţământ cu promovabilitate 0: Liceul Tehnologic Crucea, Liceul Tehnologic Mihai Viteazul Mihai Viteazu, Liceul Tehnologic N. Dumitrescu Cumpăna, Liceul Tehnologic N. Istrăţoiu Deleni.

În cursul zilei de marţi, 12 iulie, în intervalul orar 16.00-20.00 se depun cererile de contestaţii la Centrele de examen. Acestea vor fi rezolvate în perioada 13-15 iulie, urmând ca în data de 16 iulie să se afişeze rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016.

Pe aceeaşi temă:

Liceanul genial al României care i-a făcut pe americani să exclame „Wow!“. Universităţile Columbia şi Harvard se bat ca să-l aibă student

Liceenii constănţeni au cucerit din nou NASA. Premieră mondială a românilor: un elev de clasa a XII-a a fost mentor şi coordonator pentru colegii mai mici

Succes de răsunet. Liceenii din România au cucerit podiumul Olimpiadei Internaţionale de Geografie de la Moscova. Pe locul I este un constănţean

Olimpici internaţionali la materii care nu se predau în învăţământul românesc 

Liceenii NASA, creatorii „oraşului spaţial“: „Cândva vom fi bunicii acestor staţii din Cosmos“

Bacalaureat 2016 Constanţa. Mamă: „A zis că dacă îi cade «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război» ia nota 11“

Cum se joacă Ministerul Educaţiei cu soarta bacalaureaţilor. Examenul de maturitate devine un roman psihologic

Adevăratul subiect de la Română la Bac 2016: romanul psihologic, bramburit de profesori. În 2013, Ministerul Educaţiei îi dădea altă definiţie decât acum

De ce greşesc elevii la subiectele uşoare de la examene. Dascăli: „Copiii vor totul mură-n gură“, „Este vina modului în care e conceput sistemul“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite