FOTO Scenariu de film românesc. Cum   s-a ajuns la mobilizarea inutilă de forţe pe Siutghiol, în căutarea a trei pescari: panica unei femei şi o ţigară aprinsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cornel Cilioaică, unul dintre pescarii pentru care 150 de salvatori şi-au pus viaţa în pericol după ce l-au căutat, miercuri, 7 ianuarie, mai multe ore pe lacul îngheţat Siutghiol, spune că nu a fost nicio clipă în pericol. Când martorei i s-a părut că dă din mâini, din apă, el se lăsase aproape de gheaţă pentru a-şi putea aprinde o ţigară, a fost explicaţia „victimei“.

Pescarul din Ovidiu, alături de alţi doi prieteni de-ai săi, Adrian Florea şi Valentin Liseanu, plecase pe jos, miercuri la prânz, să inspecteze Lacul Siutghiol. „Era ziua în amiaza mare. Am mers cu prietenii mei să vedem cum e gheaţa, urmând să revenim a doua zi, să pescuim“, începe el povestea.

În timp ce au ajuns în mijlocul lacului le-a venit pofta să fumeze o ţigară. „Bătea tare vântul şi nu puteam să aprindem bricheta, aşa că m-am lăsat pe gheaţă, la adăpost“, spune el. Acesta a fost momentul când o femeie, care locuieşte la blocul situat pe malul lacului a intrat în alertă şi a sunat la 112. Era ora 16.52.

„Putea să ne vadă de la cinci kilometri“

Martora îi văzuse pe lac de la ora 14.00. „Doi dintre ei erau în picioare şi unul era căzut. Când s-a lăsat întunericul, nu i-am mai văzut“, le-a explicat femeia celor care începuseră căutările.

Pescarul nu înţelege de ce femeia a intrat în panică şi a sunat la 112. „Plecasem pe lac ziua, pe lumină. Era vizibilitate mare. Putea să ne vadă de la cinci kilometri. Sunt oameni inconştienţi care dau alarme care nu-şi au rostul“, completează bărbatul foarte nervos. „Dacă vreunul dintre noi cădea în apă, ceilalţi ar fi sunat la 112“, spune el.

Am auzit sirene, dar am crezut că e un accident în Mamaia

Spune că, în timp ce se îndreptau spre Ovidiu, pe apa lacului îngheţat, au văzut lumini şi au auzit sirene, dar au crezul că este vorba de vreun accident rutier care s-a produs în zona de nord a staţiunii Mamaia. Abia când a ajuns aproape de casă l-a sunat soţia care i-a spus că sunt căutate mai multe persoane pe lac.


„Nici nu mi-am dat seama că este vorba de noi. Apoi, m-a sunat un poliţist să mă întrebe dacă ştiu ceva de nişte oameni care au fost văzuţi pe lac. I-am spus că în acea zonă am fost eu împreună cu prietenii mei. Dacă eu aş fi avut telefonul închis şi nu aş fi vorbit cu poliţiştii, poate şi acum ei căutau oameni care au căzut în lac“, spune pescarul.

Apoi, s-a dus de bunăvoie la Poliţie, unde i s-a luat o declaraţie, iar căutările au fost oprite, târziu în noapte.

A ajuns primul la epava elicopterului SMURD

Cornel Cilioaică a ajuns primul la epava elicopterul SMURD care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol pe 15 decembrie 2014. El şi prietenul său Cătălin au fost primii care au ieşit pe apă de la pescărie. Au luat două bărci de lemn. Uneia i-au pus motorul, pe cealaltă au luat-o la remorcă, să fie acolo în caz de nevoie. „Când am ajuns la elicopter, i se vedea coada ieşită din apă.

Cu băieţii de la insulă şi cu pompierii am ridicat coada elicopterului şi am scos doctoriţa dintre fiare. Noi am dus-o la ţărm, că aveam barca mai rapidă. Până vâsleau pompierii... pierdeam timp“, povesteşteşte pescarul. „Am stat până la miezul nopţii, tot am vrut să dau o mână de ajutor... Oricum suntem foarte supăraţi că nu am putut salva pe nimeni“, a povestit el pentru Adevărul.

Filmul evenimentelor

În urma apelului disperat la 112 prin care martora susţinea că a văzut doi bărbaţi cum dau din mâini în timp ce se îneacă exact în locul unde se prăbuşise şi elicopterul SMURD în urmă cu câteva săptămâni, zeci de forţe de intervenţie au venit la faţa locului şi au început căutările.

Echipele la sol şi cele de pe apă au fost ajutate de un elicopter al firmei Grup Servicii Petroliere care a survolat zona mai multe ore pentru a le lumina zona de căutare. Ulterior, a venit şi un elicopter Puma Naval, care aparţine Ministerului Apărării Naţionale.

În acţiunea de căutare au participat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Poliţia de Frontieră, Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi Ministerul Apărării Naţionale, care şi-a trimis militari pregătiţi în condiţii speciale şi echipaţi corespunzător pentru a participa la căutări.

Doi elevi au murit în 2008

În 2008, doi elevi din Ovidiu au murit după ce au căzut în apa lacului îngheţat. Ei plecaseră din timpul orelor împreună cu mai mulţi colegi să se dea pe gheaţa care se formase pe Lacul Siutghiol. Gheaţa s-a spart sub greutatea lor. Unul dintre elevi a fost salvat de un agent de la Poliţia Comunitară şi dus la Spitalul Judeţean Constanţa în şoc hipotermic. Ceilalţi doi colegi au pierit în apa lacului îngheţat. Ei erau elevi la Grupul Şcolar din Ovidiu şi plecaseră din timpul orelor să se plimbe pe lacul îngheţat.

Vă mai recomandăm:

UPDATE FOTO VIDEO Persoanele dispărute pe lacul Siutghiol au fost găsite tefere, pe mal. Erau braconieri plecaţi la pescuit

FOTO VIDEO Doar ei au remuşcări? Tristeţea localnicilor ajunşi la elicopterul prăbuşit înaintea autorităţilor: „Am vrut să facem bine şi uitaţi cât de rău a ieşit“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite