Scandalurile care au zdruncinat sistemul medical constănţean. Pacienţii, nemulţumiţi de şpăgile cerute şi de condiţiile din saloane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medici acuzaţi de malpraxis, indiferent de pregătirea lor
Medici acuzaţi de malpraxis, indiferent de pregătirea lor

Cu toate că pe litoral numărul pacienţilor se triplează vara, spitalele constănţene încă se mai zbat în condiţii, mobilier şi intrumentar medical vechi de 40 ani. Mai grav este că unii medici şi-au făcut un obicei din a cere şpagă. Iată câteva dintre cazurile celebre care au zguduit sistemul medical de la malul mării.

Chiar dacă nu ai ajuns în spitalele constănţene ştii care sunt condiţiile de acolo. La începutul acestui an, sute de persoane s-au coalizat online şi apoi, o parte dintre ele, au protestat în curtea Spitalului de Urgenţă Constanţa împotriva a ceea ce ele numeau mizeria de la secţia de Pediatrie. 

Totul a început cu o pagină de Facebook pe care mămicile constănţene îşi manifestau nemulţumirea faţă de felul în care copiii sunt trataţi. Pe de altă parte, pacienţii erau deranjaţi de faptul că în secţia de Pediatrie este curent pentru că geamurile şi uşile nu se închid bine, paturile sunt vechi şi ruginite, iar sticlele de lapte au zeci de ani vechime. 

Unele mămici acuzat faptul că micuţii lor au fost internaţi în spital pentru tratarea unei boli respiratorii şi plecau de acolo cu boli ale sistemului digestiv. La protestul din luna ianuarie au participat şi mămica şi bunica unui băieţel care a fost internat cu o simplă răceală şi a murit în spital. 

Protestul pare să-i fi ajutat pe medicii care nu reuşeau să găsească fondurile necesare reabilitarii secţiei. Ministerul Sănătăţii se va implica în lucrările de refacere ale saloanelor de la Pediatrie. 

Aceeaşi unitate medicală a fost scena unei arestări operate de procurorii anti-corupţie. Un medic cardiolog şi doi anestezişti au fost prinşi în flagrant când primeau şpagă de la un pacient aflat pe masa de operaţie. 

Marius Militaru, şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul de Urgenţă Constanţa a fost arestat 

preventiv şi ulterior eliberat de magistraţi. Anchetatorii spun că el ar fi pretins suma de 3000 lei de la un bărbat care urma să fie operat pe cord. Anesteziştii Dorin şi Nicoleta Arhire au fost şi ei părtaşi la infracţiune. 

Şpăgile din sistemul medical nu se opresc aici. Ginecologul Osman Kaidu a fost condamnat recent la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a cerut bani de la o pacientă care avea nevoie de un chiuretaj. Conform probatoriului, doctorul constănţean ar fi vrut să fie plătit cu 200 lei pentru serviciile sale şi pentru că femeia nu avea toţi banii a trimis-o acasă să aducă şi restul. 

Un alt caz răsunător l-a adus în prim-plan pe ginecologul Vlad Tica, vicepreşedintele Colegiului medicilor din România. Acesta a fost acuzat în anul 2010 de malpraxis pentru că în timpul unei operaţii de îndepărtare a uterului i-a secţionat vezica urinară unei paciente. Medicul a susţinut atunci că a fost un incident intraoperator.

Spitalul din Medgidia nu a fost scutit de cazuri la fel de grave. În anul 2008, medicii de acolo au fost acuzaţi că, prin neglijenţa lor, au omorât un bărbat de 36 ani care fusese internat cu apendicită. Pacientul a fost operat a doua zi, dar starea lui s-a înrăutăţit după ce a fost externat. Familia a cerut transferul la Spitalul de Urgenţă Constanţa, unde a fost diagnosticat cu septicemie. Tot la Medgidia, un alt medic a fost acuzat în 2010 că a diagnosticat greşit cu băieţel de 3 ani. După ce micuţul a murit, doctorul a încercat să muşamalizeze eroarea şi a falsificat actele medicale. 

Vă mai recomandăm:

Protest în faţa Spitalului Judeţean Constanţa. Neregulile de la Pediatrie au scos oamenii în stradă

Medicul Marius Militaru, judecat pentru luare de mită, revine la Spitalul Judeţean. El poate profesa de luni până vineri între orele 14-21

Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean Constanţa, trimis în judecată de procurorii DNA

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite