Sărbătoare populară de Ziua Dobrogei. Unde va fi adunarea câmpenească şi cât ţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Dobrogei va fi serbată la Constanţa începând de miercuri, 14 noiembrie, până la finele săptămânii. Data de 14 noiembrie 1878 marchează revenirea provinciei la patria-mamă.

Ziua Dobrogei este celebrată la 14 noiembrie, fiind prima regiune a ţării care are, prin lege, o zi a sa marcând revenirea la patria-mamă în 14 noiembrie 1878, în urma Războiului de Independenţă. Anul acesta se împlinesc deci 140 ani de la Unirea Dobrogei cu România. 

Printr-un proiect iniţiat de fostul parlamentar Christian Gigi Chiru (PDL), Ziua Dobrogei este marcată ca sărbătoare publică din 2015.

Municipalitatea Constanţei a făcut un program special pentru această mare eveniment. „Zilele Dobrogei“ are loc în zilele de 14-18 noiembrie la Pavilionul Expoziţional, în organizarea Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanta, ȋn parteneriat cu Primăria Municipiului Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa, cu sprijinul Consiliului Judeţean Tulcea şi al Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta-Dunării.

„A început numărătoarea inversă până când dobrogenii, cu mic, cu mare, vor sărbători cei 140 de ani de la revenirea la Patria mamă. Se anunţă patru zile pline de voie bună condimentate cu muzică, dansuri, bucate tradiţionale, ateliere meşteşugăreşti şi expoziţii de fotografie.

De miercuri până sâmbătă seara, surprizele se vor ţine lanţ. Pofticioşii vor avea ocazia să guste şi să cumpere preparate tradiţionale dobrogene, dar şi vinuri autohtone, direct de la producători.

Programul artistic va fi susţinut de artişti dobrogeni, aşa că distracţia este garantată! Vă aşteptăm de miercuri până sâmbătă, între orele 10.00-19.00. Accesul este gratuit“, a anunţat Primăria Constanţei. 

Judeţul Tulcea anunţă că va avea standul propriu în cadrul evenimentului, pentru a promova întreaga ofertă a destinaţiei: meşteşuguri, vinuri, gastronomie şi turism.

Dintre expozanţi nu vor lipsi câteva branduri deja emblematice pentru judeţul Tulcea, precum Crama Vinuri de Măcin - furnizor al Casei Regale a României; Angelo - prăjituri şi produse tradiţionale din cultura comunităţilor dobrogene; Deltaica - produse gastronomice pescăreşti din Delta Dunării.

Dintre artiştii tulceni nu vor lipsi Ansamblul folcloric Doruleţul de la Tulcea, Formaţia de dansuri meglenoromâne Altona de la Cerna, Ansamblul ruşilor lipoveni Katiuşa de la Mahmudia şi Ansamblul bulgarilor Sfitilina de la Vişina, Jurilovca.

Breasla meşteşugarilor din judeţul Tulcea va fi reprezentată de Toader Gheorghe, care sculptează păsări din lemn şi pictează, Geambai Nedin transformă tărtăcuţele şi catrunele în obiecte decorative şi amulete, ilustrând motivele vegetale şi geometrice moştenire a strabuinilor săi din Crimeea. Bianca Folescu din Vişina face broderie manuală, ţesături, obiecte de decor şi suveniruri de inspiraţie populară.

Gabriela Ioniţă coase ii cu motive tradiţionale din Dobrogea, mai exact din Luncaviţa, şi are cele mai frumoase cusături pe pânză ţesută în război şi pe pânză topită.

Nela Călinescu confecţionează diverse obiecte decorative din sfoară răsucită din fire naturale, in, cânepă, lână şi păr. Valentina Koker de la Jurilovca este deja cunoscută pentru podoabele capilare specifice ruşilor, celebrele KOKOSHNİK, dar lucrează şi constume tardiţionale care fac parte din portul ruşilor-lipoveni.

De asemenea, meşteşugarii din Mahmudia: Lili Damian şi Paulina Haralasca, care lucrează diverse produse decorative şi practice din papură, precum pălării, suporturi de sticle de vin sau poşete, produse foarte apreciate de turiştii străini care ajung în Delta Dunării.

Vor fi prezenţi şi meşteşugarii din Sfântu Gheorghe, Aniela şi Eduard Acsente, doi ucraineni care vor veni cu păpuşi îmbrăcate în portul tradiţional al cazacilor şi coroniţe cu flori, care fac parte din portul traditional al domnişoarelor.

Program de Ziua Dobrogei Sursa Primăria Constanţa

Pe aceeaşi temă: 

Ziua în care Dobrogea a intrat în harta României. Domnitorii ţării au numit-o Mărgăritarul Coroanei 

Cum a trăit Carol I zilele de dinaintea luării în stăpânire a Dobrogei. Monarhul a trecut Dunărea doar când armata a dat undă verde

Prima vizită în Dobrogea a prinţului Carol. Domnitorul a aşteptat un an până să intre în teritoriul câştigat la Războiul de Independenţă din 1877-1878

Frământările României la 1878, înainte de preluarea Dobrogei în stăpânire

Consolarea lui Carol I pentru pierderea Basarabiei în 1878: „Dobrogea este despăgubire de război, nu ne este dată ca o compensaţie“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite