Constanţa:Maşinile speciale de curăţat plaja sunt o raritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa:Maşinile speciale de curăţat plaja sunt o raritate
Constanţa:Maşinile speciale de curăţat plaja sunt o raritate

Cele mai multe plaje de pe litoralul românesc sunt acoperite la sfârşitul serii de gunoaie.

Pe lângă lipsa de educaţie a turiştilor care aruncă resturile pe unde apucă, o altă cauză a mizeriei este dotarea precară a administratorilor de plaje cu utilaje corespunzătoare.

Doar trei operatori de pe litoral deţin maşini speciale, care curăţă nisipul de chiştoace, pietre sau hârtii.Una dintre cele mai curate plaje este cea din Mamaia, deoarece aici nisipul este cernut de maşini ce adună tot, până la ultimul chiştoc de ţigară.Un astfel de utilaj costă în jur de 80.000 de euro.

Lunea şi joia se cerne nisipul

„Am cumpărat şapte maşini de acest fel din Statele Unite ale Americii“, spune Sorin Greavu, reprezentantul Romned Port Operator. Curăţarea plajelor are loc noaptea, atunci când turiştii mută distracţia la terase sau cluburi.

„Lucrăm de la nouă seara şi până la cinci dimineaţa şi străbatem cam 26 de hectare de plajă“, spune unul dintre muncitori, aflat la volanul maşinii.

Turişti needucaţi

„Ecologizarea plajei se face de două ori pe săptămână, lunea şi joia, şi discuim nisipul o dată la două zile“, adaugă Sorin Greavu. În acest fel, se adună zilnic tone de gunoaie de pe plajele din Mamaia, Constanţa, Eforie Nord şi Neptun.

Cea mai mare problemă cu care se confruntă cei care curăţă plajele este proasta educaţie a turiştilor. „Am încercat să ne luptăm cu prostul obicei al românilor. Am amplasat pubele pentu colectarea selectivă a deşeurilor, dar turiştii nu ţin cont de ele“, a explicat Greavu. El spune că firma la care lucrează se ocupă şi de câteva plaje bulgăreşti, iar acestea sunt mult mai curate.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite