Premieră. Primul monument reconstituit în mărime naturală, expus la Academia Română. Ansamblul funerar a fost descoperit la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul descoperit la Constanţa FOTO Alina Bianca Bălan
Monumentul descoperit la Constanţa FOTO Alina Bianca Bălan

„Mărturie a momentului de trecere de la păgânism la creştinism“, monumentul funerar expus în Sala „Theodor Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române datează din prima jumătate a secolului al IV-lea d.Hr. şi a fost descoperit într-o veche necropolă din apropierea falezei Constanţa.

Importanţa monumentului constă în decorul pictat, păstrat într-o stare excepţională. Pictura murală, reprodusă cu înaltă fidelitate, acoperă întreg interiorul monumentului şi prezintă motive iconografice preluate din tradiţii precreştine, precum: banchetul funerar sau animale în ipostaze semnificative pentru credinţele acelei epoci.

„În primul rând, este pus în valoare un monument care a fost descoperit în anul 1988, dar care a rămas puţin vizitat. Are o importanţă excepţională nu numai pe plan naţional, ci şi pe plan european, pentru că este o mărturie a momentului din secolul IV de trecere de la păgânism la creştinism.

Eu l-am văzut încă de când a fost descoperit, în 1988, şi l-am datat în epoca Constantin cel Mare şi a urmaşilor săi“, a declarat la vernisaj acad. Răzvan Theodorescu, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române.

La realizarea lui au lucrat cercetători din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE2000 şi al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Expoziţia este deschisă în perioada 26 mai – 4 iunie 2015. Ea poate fi vizitată zilnic între orele 9.00 – 16.00.

monument funerar

Vă mai recomandăm

FOTO „Triunghiul Bermudelor“ din Marea Neagră. Cum explică specialiştii misterele din zona Şabla şi Insula Şerpilor

FOTO VIDEO Descoperiri în Marea Neagră. Exponate nou identificate în „muzeul subacvatic“ de pe coasta litorală, între Kaliakra şi Capu Midia

Capcanele mării: cum să ne ferim de gropile de sub apă


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite