„PNL şi PSD pregătesc votul anti Iohannis“. Remus Cernea vrea alianţă cu Monica Macovei şi Nicuşor Dan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis, la consultări cu partidele Foto presidency.ro
Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis, la consultări cu partidele Foto presidency.ro

Deputatul independent de Constanţa semnalează o manevră legislativă la care lucrează PNL şi PSD în această perioadă, menită să confere partidelor mari avantajul „eternizării la putere“. Remus Cernea consideră că o alianţă cu Monica Macovei şi Nicuşor Dan ar oferi alternativa pentru spargerea monopolului PNL-PSD.

„Zilele acestea este pe cale să se petreacă un lucru deosebit de grav. Legea alegerilor parlamentare pregătită în comisia de elaborare a Codului electoral din Parlament a primit aviz în unanimitate într-o formă care contravine aşteptărilor cetăţenilor români cu convingeri democratice, Legea devine extrem de restrictivă pentru competiţia electorală, fiind redusă şi mai mult şansa unor alternative la PNL şi PSD“, arată Remus Cernea.

Concret, pragul electoral se ridică în loc să scadă. De la 5% prag pentru partide, 7% pentru alianţe formate din 2 partide şi 8% pentru alianţe formate din 3 sau mai multe partide, se ajunge la 8% pentru alianţele din 2 partide, la 9% pentru alianţele din 3 partide şi 10% pentru alianţele din 4 sau mai multe partide.

Mai mult, se solicită un număr uriaş, de ordinul sutelor de mii de semnături pentru candidaţii la alegeri - ceea ce restrânge, de asemenea, şansa reală de participare la competiţia electorală.

„Prin acest lucru, PNL şi PSD arată că nu doresc competiţie deschisă, dreaptă, ci vor să câştige printr-o lege făcută în avantajul lor. Altfel spus, PNL şi PSD pregătesc votul anti Iohannis, pentru că dezbaterea privind schimbarea legii electorale a apărut în urma succesului votului pentru Klaus Iohannis la prezidenţiale. Dacă va trece astfel, Legea alegerilor parlamentare ar certifica despărţirea dintre PNL şi Iohannis sub aspectul valorilor promovate şi clamate în spaţiul public. El a vorbit despre reforma electorală, în timp ce PNL a respins cam toate propunerile venite de la societatea civilă sau de la diferiţi parlamentari (inclusiv eu am făcut câteva propuneri), care ar da o şansă unei competiţii deschise. De fapt, această lege ar fi o contrareformă, un vot anti Iohannis“, consideră deputatul independent de Constanţa.
 
Aparent, legea devine permisivă pentru înfiinţarea partidelor mici, dar acest lucru se poate întoarce împotriva ideii de schimbare. „PNL mai ales a fost foarte refractar la modificările de substanţă, acceptând numai amendamente minore. Da, partidele se pot înfiinţa acum cu doar 3 membri, faţă de 25.000 cât era prevăzut până acum. Dar gândiţi-vă ce ar însemna aceasta la vot, câte partide s-ar regăsi pe buletinul de vot, care n-ar trece pragul electoral! Cât s-ar fragmenta votul celor care doresc o schimbare, pentru că ironic şi dramatic, votul lor s-ar duce, prin redistribuire, exact spre partidele mari pe care nu le mai doresc la putere şi care timp de 25 ani au ţinut România pe loc. PNL şi PSD simt că poate creşte o alternativă şi asta vor să împiedice“, a afirmat deputatul independent de Constanţa.  



Alianţă nouă pe scena politică - varianta de discuţii

Remus Cernea a declarat că se află în discuţii pentru crearea unei alianţe de partide noi, democratice, care au valori comune. Partenerii săi ar putea fi Monica Macovei şi Nicuşor Dan, politicieni ale căror electorate sunt asemănătoare, dar la consultări s-ar putea alătura şi alte partide mici, gen Partidul Pirat.

Monica Macovei - Remus Cernea - Nicuşor Dan

„Este realmente un moment de cotitură în politica românească, PNL şi PSD vor să se eternizeze la putere. Tocmai şi-au votat pensiile speciale, acum pregătesc această lege care le va asigura monopolul în continuare. Lansez apel către Monica Macovei şi Nicuşor Dan să ne aşezăm la masa dialogului şi să construim o alternativă la felul de a face politică pentru privilegii personale, aşa cum au făcut PNL şi PSD. Electoratul nostru se cam suprapune, nu trebuie să ne luăm unii altora voturile, pentru că putem constitui o alternativă reală la schimbare. La ora actuală nu există o forţă reală în Parlament care să se opună partidelor mari, iar România nu are nicio şansă la schimbare“.

Vă mai recomandăm

Monica Macovei a depus actele de înregistrare a Partidului M10: „Hai să mai încercăm o dată!“

Macovei: Cer preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament Legea alegerilor locale

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite