Plaja Năvodari se va lăţi cu zeci de metri. Procedeul prin care se aduce nisip la mal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 840 de milioane de euro sunt investiţi în proiectul de reducere a eroziunii costiere, prin care România va câştiga 226 de hectare de plaje noi.

„Aşa arată începutul fazei a doua a proiectului de stopare a eroziunii costiere, prin care România va câştiga sute de hectare noi de teritoriu”, scrie pe Facebook Bogdan Bola, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL).

Acesta arată o conductă de peste 2 kilometri pe plaja din Năvodari. Acum se lucrează la sudarea ei, apoi prin ea se vor aduce mii de tone de nisip din Marea Neagră pentru a se lăţi plaja.

„Mii şi mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negre şi "aruncate" pe plajele existente, lăţimea acestora urmând să crească anul viitor cu încă 60 - 100 de metri. Iar acesta este doar începutul acestei faze din proiectul ABADL -ului, la care oamenii de aici muncesc cu profesionalism de ani de zile”, mai spune Bogdan Bola.

Faza a doua a proiectului de reducere a eroziunii costiere prevede lucrări pentru stoparea procesului de eroziune a plajelor şi a falezelor, lucru care ar fi avut ca efect pierderi de teritoriu naţional. De asemenea, aceste lucrări vor duce la dezvoltarea turismului românesc şi dezvoltarea economică şi socială a zonei litoralului.

Impactul proiectului va fi, conform documentaţiei tehnice, „crearea a 226,12 ha plaje noi, astfel: Mamaia va avea cu 53 ha mai mult; Eforie + 33 ha; Costineşti + 16 ha; Olimp + 32 ha; Neptun-Jupiter + 30 ha; Aurora-Venus-Balta Mangalia + 37 ha; Saturn-Mangalia + 20 ha; 2 Mai + 4,5 ha; Agigea + 6.300 mp”.

Citeşte şi:

Plajele din Mamaia şi Năvodari au fost monitorizate cu ajutorul unei drone. Care a fost scopul proiectului

Până în 2020 toate plajele vor fi mult mai întinse. Guvernul a aprobat continuarea proiectului de lărgire a suprafeţelor de nisip

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite