Constanţa:Bălţile, refugiu pentru pescarii de pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa:Bălţile, refugiu pentru pescarii de pe litoral
Constanţa:Bălţile, refugiu pentru pescarii de pe litoral

Pasionaţii sportului cu undiţa au la dispoziţie mai multe lacuri cu apă dulce lângă mare.Plătind o taxă cuprinsă între 30 şi 50 de lei pe zi, pescarii pot pleca acasă chiar şi cu un sac de peşte, dacă au noroc.

Turiştii care s-au plictisit de stat la plajă îşi pot petrece timpul pescuind în cele câteva lacuri cu apă dulce din apropierea litoralului. Cu puţin noroc, o „şedinţă” relaxantă de pescuit poate asigura un prânz delicios.

Unul dintre locurile preferate de pescarii care ajung în Dobrogea este localitatea Sabangia, situată la zece kilometri de Babadag. Taxa de acces este de 100 de lei pentru o zi şi se poate sta pe baltă de la răsăritul până la apusul soarelui. Singurele restricţii se referă la „unelte”. Pescarul are voie să folosească trei lansete, fiecare cu câte două cârlige şi o undiţă cu un singur cârlig.

Capturi-record

Luna aceasta, capturile record au fost crapi de nouă şi de zece kilograme. Cea mai mare „pradă” a fost un somn de 14 kilograme prins la râmă neagră. „Am prins crapi chiar şi de 10 kilograme. Unul prins la bob de porumb uscat cântărea 10,5 kg“, se laudă Gică Leagăn, un pescar profesionist.

El spune că foloseşte numai momeală pentru crap şi crede că sportul cu undiţa este o adevărată ştiinţă. Balta de la Sabangia mai are şi somn, multă ştiucă, şalău şi caras ce depăşeşte greutatea de un kilogram. În mijlocul bălţii există şi o insulă care poate fi folosită ca loc de pescuit. De asemenea, au fost construite şi 10 pontoane din lemn care pot fi folosite în acelaşi scop.

30 de lei ziua de pescuit

O alternativă la balta de la Sabangia este complexul piscicol CAS din apropierea staţiunii Mangalia. Taxa de pescuit este de 30 de lei pentru cei care doresc să stea o zi, de la ora 5.00 până la 22.00. Cei care vor să stea 24 de ore trebuie să scoată din buzunar 100 de lei.

Clienţii pot păstra orice peşte prind cu excepţia ciortanului cu greutatea de sub un kilogram şi a puietului de crap şi cosac. Balta este prevăzută cu 10 pontoane din lemn amplasate în stufăriş, ideale pentru pescuitul la crap.

„Cea mai bună zi a fost miercurea trecută, când am prins patru crapi în patru ore. Cel mai mare cântărea cinci kilograme. Nu folosesc lansete, ci doar undiţe, iar momeala pe care o dau este de cele mai multe ori pătrăţelul de mămăligă“ , ne explică Andrei Ionescu, un pescar înrăit din Mangalia.

image

Pescarii imortalizează fiecare trofeu



În topul bălţilor cu peşte este şi Lacul Siutghiol din Mamaia. Aici, pentru o zi de pescuit, clienţii trebuie să scoată din buzunar 50 de lei.

Crapi uriaşi la Siutghiol

Potrivit pescarilor, aici există exemplare uriaşe de somn, crap şi stufar. „Am imagini filmate când scot crap de 8 kilograme din Siutghiol. A fost o vară bună“, susţine pescarul Alexandru Tasa. De asemenea, se pot prinde cu undiţa fixă caras, babuşcă, roşioară sau guvizi.

image

Nu folosesc lansete, ci doar undiţe, iar momeala pe care o dau este de cele mai multe ori pătrăţelul de mămăligă.

image


Andrei Ionescu
pescar

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite