Patru angajaţi ISU, trimişi în judecată de procurorii militari de la DNA. Printre ei, fostul şef al pompierilor Viorel Costache

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţi ISU Dobrogea, trimişi în judecată Foto Arhivă
Angajaţi ISU Dobrogea, trimişi în judecată Foto Arhivă

Patru angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea Constanţa şi administratorul unei firme au fost trimişi în judecată de procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari.

Au fost trimişi în judecată Viorel Costache - fost inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, Constantin Miroiu - fost şef al Serviciului Logistic în cadrul ISU Constanţa, Virgilia-Crina Ciochină - fost contabil şef în cadrul ISU Constanţa şi Vasilica Vasile - fost angajat în cadrul aceluiaşi Serviciu Logistic, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 acte materiale), Viorel Cobzariu - administrator al unei societăţi comerciale, la data faptei, cu privire la săvârşirea în forma complicităţii a infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 acte materiale). Ei vor fi judecaţi în stare de libertate, cu excepţia lui Viorel Costache, care execută o pedeapsă la Penitenciarul Poarta Albă, judeţul Constanţa.

Anchetatorii arată că, în perioada 2008 - 2009, în contextul realizării unor lucrări la Centrul de pregătire a scafandrilor de luptă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, proiect finanţat prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Viorel Costache, Constantin Miroiu, Virgilia-Crina Ciochină şi Vasilica Vasile, abuzând de funcţiile pe care le deţineau, au trucat licitaţia organizată în scopul menţionat mai sus, în aşa manieră încât lucrarea respectivă a fost atribuită unei firme administrată de Viorel Cobzariu, costurile manoperei şi a materialelor ridicându-se la un preţ de zece ori mai mare decât preţul pieţei.

Concret, Viorel Costache, în calitate de inspector şef al I.S.U. Constanţa a aprobat documentele de achiziţie şi a decis plata lucrărilor şi a materialelor necesare la un preţ mult mai mare decât valoarea reală, în condiţiile în care materialele fuseseră deja achiziţionate. Constantin Miroiu, în calitate de şef serviciu logistic, a avizat documentaţia de selecţie a ofertelor şi a aprobat plata lucrărilor şi materialelor pentru proiectul respectiv, iar Virgilia-Crina Ciochină, în calitate de contabil şef, a avizat pentru control financiar preventiv propriu realizarea lucrărilor respective. Documentaţia de achiziţie a fost întocmită de Vasilica Vasile, subordonată a lui Constantin Miroiu.

Viorel Cobzariu a emis mai multe facturi fiscale, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate şi a prezentat mai multe oferte de preţ din partea unor firme care nu primiseră oferte de participare la licitaţie.

În cauză, procurorii DNA au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile, proprietate a inculpaţilor Miroiu, Vasile, Cobzariu şi Costache, până la concurenţa sumei de 76.521,17 lei, reprezentând prejudiciul produs Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa în sumă de 40.735,97 lei şi folosul necuvenit obţinut de firma respectivă în sumă de 35.754,38 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de menţinere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

Pe aceeaşi temă:

Ce au găsit echipele ISU la cluburile din Constanţa. Localurile funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendii

Pompieri răniţi în misiune. Un Logan a tăiat faţa maşinii ISU care mergea la intervenţie cu sirenă şi lumini

Culture Pub, localul ars de la subsolul Casei de Cultură din Constanţa, funcţiona fără autorizaţie

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite