Organizator de evenimente: „Tragedia din Colectiv ne-a responsabilizat pe toţi. Protecţia a trecut pe primul loc, trebuie să ne distrăm în siguranţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea este încă reticentă în a ieşi să petreacă aşa cum o făcea înainte de data de 30 octombrie, iar organizatorii de evenimente simt cât s-au schimbat lucrurile. Protecţia clientului a trecut pe primul plan, înaintea distracţiei. Localuri renumite şi-au închis porţile după noaptea dezastrului din 30 octombrie din Clubul Colectiv din Bucureşti.

Viaţa socială a românilor a înregistrat un puternic recul în urma tragediei de la Colectiv. Distracţia fără griji şi petrecerile organizate oriunde au fost înlocuite de întrebări circumspecte în legătură cu siguranţa locului unde se desfăşoară o reuniune, orice proporţii ar avea aceasta.

Lumea este încă reticentă în a ieşi să petreacă aşa cum o făcea înainte de data de 30 octombrie, iar organizatorii de evenimente simt cât s-au schimbat lucrurile. Protecţia clientului a trecut pe primul plan, înaintea distracţiei. Localuri renumite şi-au închis porţile după noaptea dezastrului din 30 octombrie din Bucureşti.

„Avem emoţii de când se deschid uşile până când ultimul client părăseşte incinta. Tragedia ne-a responsabilizat pe toţi. Protecţia clientului a trecut pe primul plan, autorităţile au devenit mai interesate de respectarea măsurilor de siguranţă, s-au luat măsuri de protecţie care să ne facă pe toţi să ne simţim mai liniştiţi. Înainte totul era o responsabilitate a localului, a organizatorului sau a contractorului, când de fapt toţi sunt responsabili pentru cei prezenţi la eveniment. Important este să ne distrăm şi să ajungem cu bine acasă, la familiile noastre“, spune Mihai Bănică (26 ani), organizator de evenimente din 2008. Firma lui Mihai, CT Events by Camibo, s-a ocupat de petreceri cu sute de persoane, baluri ale bobocilor, concerte, chermeze.

„Colectiv a fost un şoc pentru noi. În anii de când facem evenimente am avut evenimente de sute de persoane, exact ca ei. Şi ne gândeam dacă pentru Bucureşti, un oras cu o populaţie de 7 ori mai mare - cel puţin - decât a Constanţei a fost dificilă preluarea şi îngrijirea a 150-200 oameni, dacă se petrecea în Constanţa, ce s-ar fi întâmplat? Sau în oricare alt oraş din România. Speram ca autorităţile să îşi pună de asemenea această întrebare, deoarece cu situaţia actuală din lume este un lucru prioritar să avem posibilitatea îngrijirii şi acordării de prim-ajutor celor la nevoie. Am avut evenimente unde accesul era oprit clientelei pentru a permite o stare de bine şi nu îngrămădeală şi stres. Da, ne uităm care sunt ieşirile localului, verificăm ca accesul să fie uşor către minimum două ieşiri, să aibă extinctoare valabile cel puţin 4 bucăţi. Situaţia de la Colectiv ne-a responsabilizat aducându-ne aminte cum un amănunt neprevăzut poate declanşa o tragedie - situaţie agravată de un lanţ de detalii omise, cu repercursiuni grave“, declară Mihai Bănică.

Organizatorul de evenimente consideră necesară o nouă măsură, care să fie generalizată în cazul localurilor publice: „Este cazul ca autorităţile să impună obligativitatea localurilor de a oferi cursuri pentru cel puţin 2-3 angajaţi care pot fi salvatori în situaţii de urgenţă şi de a efectua lunar exerciţii cu personalul pentru a se asigura că ar fi pregătiţi. Aceste exercitii pot fi făcute oricând, mai mult de 10-15 minute nu ar lua. Privind la tot ce se întâmplă în jur, este nevoie să ştim cu toţii cum să ne descurcăm în cazuri extreme şi cum să acordăm un prim-ajutor“.

Localurile din Constanţa, dintre cele mai cunoscute şi aparent în regulă unele dintre ele, au tras obloanele. Fratelli, Library, Goblin, t-Shirt sunt doar câteva nume de cluburi şi baruri care şi-au suspendat activitatea, iar date despre când, dacă şi unde vor mai funcţiona nu sunt cunoscute deocamdată. Restul au făcut modificări în politica de clienţi (Lodge, Toscana au interzis total fumatul, Doors - doar parţial, creând un separeu pentru fumători şi lăsând scena în spaţiul pentru nefumători), iar alţii au lăsat fumatul permis (London, Andante). Legea antifumat, iniţiată de un parlamentar de Constanţa, deputatul PSD Manuela Mitrea, va intra la votare săptămâna viitoare. În funcţie de acest rezultat al votului, România se poate alinia ţărilor unde fumatul este interzis în spaţiile publice, iar localurile va trebui să-şi modifice activitatea în consecinţă.

„În acest moment, localurile încearcă să fie conform legii în vigoare, să îşi obţină autorizaţiile necesare. Colaboratorii noştri ar fi preferat să fie impusă obligaţia de a avea autorizatie ISU însă cu un termen-limită şi cu posibilitatea funcţionării localului, întrucât acum era o perioadă propice evenimentelor. Să sperăm că lucrurile vor fi puse pe un făgaş normal şi legal, în care să nu ne mai gândim decât la cererile clienţilor, la buna lor dispoziţie, la bucuria întâlnirii cu ei - pentru că restul aspectelor să fie clar reglementate, iar oamenii să fie toţi în siguranţă. Reuşita noastră este când facem un eveniment antrenant, de unde lumea pleacă fericită, şi povesteşte mai departe despre cât de bine s-a simţit, şi apoi revine la alte evenimente organizate de noi. Asta ne este preocuparea, pentru că munca noastră este o distracţie responsabilă pentru toată lumea“, afirmă Mihai Bănică, fondator al CT Events by Camibo.

image
image

Membri ai echipei CT Events by Camibo

Pe aceeaşi temă:

Clubul Doors Constanţa restricţionează fumatul. Localul a publicat pe Facebook planul de incendiu

Grupul de protestatari de la Constanţa: „De 1 Decembrie vom fi la Bucureşti“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite