Operatorii din Portul Constanţa se pot racorda la gaze în urma unei investiţii făcute de Administraţia portuară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portul Constanţa văzut de sus - instalaţia de gaze Sursa APMC
Portul Constanţa văzut de sus - instalaţia de gaze Sursa APMC

Distribuirea de gaze naturale în zona Portului Constanţa Sud va fi facilitată de o investiţie pe care administraţia portuară o va face într-un proiect propriu.

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (APMC) investeşte într-o instalaţie de distribuţie de gaze naturale în Portul Constanţa Sud

APMC va derula proiectul de investiţii „Racord de medie presiune pentru distribuţia de gaze naturale în Portul Constanţa Sud“, proiect finanţat din surse proprii.

Valoarea investiţiei este de 5.798.437,50 lei şi are o durată de implementare de 24 de luni. Execuţia lucrărilor va fi realizată de SC Petroconst SA.

Scopul proiectului este de a da posibilitatea consumatorilor din zona de sud a Portului Constanţa de a se alimenta cu gaze naturale. Un sistem similar a fost dezvoltat în zona de nord a Portului Constanţa în anii 2002 – 2003.

Până în prezent 30 de operatori solicitând racordarea la noua reţea care va avea o lungime de circa 9 km. Lucrările vor începe în zona sens giratoriu Poarta 10, zona Scanner – Mol 1 – Schenker – Romtrans.

„În prezent, în Portul Constanţa Sud, în proprietatea CN APM SA, sunt 10 centrale termice având surse de alimentare combustibili lichizi, GPL şi energie electrică. Pe lângă acestea, sunt numeroşi potenţiali consumatori de gaze naturale care sunt interesaţi să se racordeze la o sursă de gaze naturale.

Necesitatea realizării unei reţele de gaze naturale a apărut şi din faptul că sursele actuale de alimentare au grad mare de poluare, eficienţă energetică scăzută şi costuri mari.

Pentru asigurarea necesarului de gaze naturale în zona de sud a Portului Constanţa s-a studiat posibilitatea realizării unui sistem de alimentare care să satisfacă necesităţile actuale şi în acelaşi timp să fie fezabil din punct de vedere tehnic şi economic.

Având în vedere realizarea conductei de distribuţie de către distribuitorul local, conducta al cărei traseu este adiacent portului în dreptul porţii 10 Bis, s-a solicitat acordul deţinătorului conductei şi implicit al furnizorului pentru realizarea unui punct de alimentare care să deservească incinta portului.

În conformitate cu avizul tehnic de racordare emis de Distrigaz Sud Reţele, s-a aprobat realizarea unui punct de predare pentru Portul Constanţa Sud în dreptul porţii 10 Bis. Debitul aprobat pentru care s-a şi făcut dimensionarea primară a reţelei de distribuţie este de 3500 metri cubi/oră, la o presiune de 2 bari.

În cadrul dimensionării finale, s-a luat în calcul un debit suplimentar faţă de cel iniţial de cca. 2500 metri cubi/oră, care ar trebui să acopere posibila dezvoltare a portului“, precizează APMC. 

Pe aceeaşi temă: 

APMC: Portul Constanţa îşi consolidează în 2019 poziţia de lider european la traficul de cereale 

Portul Constanţa revine în ring. Noul CA, blocat de Fondul Proprietatea şi de operatori pentru nelegalitate

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite