Numărul restaurantelor pescăreşti s-a triplat în ultimii ani, pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto: Ministerul Agriculturii
foto: Ministerul Agriculturii

În ultima perioadă, se remarcă o creştere a numărului unităţilor de alimentaţie publică şi în Delta Dunării şi zona de litoral din judeţul Tulcea. De asemenea, se constată o triplare a numărului restaurantelor pescăreşti de pe litoral.

Potrivit unul bilanţ al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), realizat cu ocazia finalizării activităţii Comandamentului Sezon Estival 2021, s-a remarcat aproape o triplare a numărului de restaurante cu specific pescăresc, de la 11 în anul 2016 până la 31 în anul 2021, obiective unde se prepară şi servesc produse din pescuit, scoici, rapane etc, capturate direct din Marea Neagră, aceste restaurante fiind din ce în ce mai mult frecventate de turişti. 

„Această creştere se datorează şi faptului că, în anul 2020, apele Mării Negre aparţinând teritoriului românesc au fost clasificate în clasa A, aspect care a permis recoltarea pentru consum uman a moluştelor bivalva vii (midii, vongole, rapane) din aceste ape clasificate, ceea ce a determinat apariţia unui nou sector în activitatea de pescuit”, spun cei de la ANSVSA.

De asemenea, se remarcă o tendinţă de creştere continuă a consumului de peşte şi produse din pescuit inclusiv a fructelor de mare (midii, rapane, vongole), aspect care va fi luat în considerare în realizarea analizei de risc pentru anul 2022, având în vedere perisabilitatea cărnii de peşte sau a fructelor de mare.

ANSAVSA constată şi o creştere semnificativă a numărului tonetelor, rulotelor, standurilor etc. la nivelul unor zone din Navodari, Eforie Nord Alee, plaja până în Hotel Belona, Costineşti Centru şi Sud, etc, unde autorităţile locale nu au întreprins acţiuni de modernizare şi reamenajare a spaţilor publice, respectiv refacerea sau lărgirea drumurilor şi troturarelor, sau a altor căi de acces.

„A crescut considerabil numărul unităţilor de alimentaţie publică de la nivelul Deltei Dunării şi zonei de litoral aparţinând judeţului Tulcea, precum şi numărul turiştilor care frecventează aceste zone în perioada sezonului estival, aspect care va fi luat în considerare la organizarea Comandamentul Sezon Estival din anul 2022”, spun oficialii ANSVSA.

În perioada iulie-august 2021 au fost dispuse măsuri de reţinere oficială/confiscare pentru o cantitate de 133,08 kg produse de origine animală, din care 31,37 kg fructe de mare,16,6 kg peste, 14,26 kg carne, 70,85 alte produse alimentare de origine animala, care nu se încadrau în parametrii de calitate şi siguranţă stabiliţi de legislaţia în vigoare, fiind retrase de la comercializare şi dirijate spre neutralizare.  

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor constatate în urma controalelor, au fost aplicate 225 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.877.200 lei.

Citeşte şi: 

1 septembrie, ziua în care Iisus şi-a început activitatea publică. Acum este Anul Nou pentru Biserică

Jardin Urbain - Festival du Bonheur, revine la Constanţa, în Parcul Primăriei

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite