Navele-vedetă ale Constanţei se îmbracă în culorile României. Concurs de creativitate demarat de Primăria Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaporul de la intrarea în oraş FOTO Primăria Constanţa
Vaporul de la intrarea în oraş FOTO Primăria Constanţa

Cele cinci vapoare-simbol ale Constanţei, amplasate în punctele de intrare în oraş, vor fi pictate de tineri artişti chemaţi la un concurs de creativitate.

Navele vor fi decorate cu creaţii unice, pe teme marine şi teme populare româneşti, devenind opere de artă urbană. Proiectul este demarat de Primăria Constanţei cu sprijinul Policolor.

Primul vapor ce intră în concursul de creaţie este cel amplasat la intrarea în oraş dinspre Ovidiu. Concursul de creaţie va fi premiat cu 1.000 de euro. Participanţii se pot înscrie prin completarea şi trimiterea formularului de participare de pe website-ul www. culorileromaniei.ro, la secţiunea Concurs, prin completarea Formularului de Înscriere.

Data limită pentru depunerea lucrărilor este 13 iulie. Primul vapor va fi finalizat până la finalul sezonului estival. Pentru următoarele 4 vapoare, concursul de creaţie va fi iniţiat în toamna acestui an.

Navele Poliţiei de Fontieră, care ieşeau din uz, au fost amplasate în oraş în 2003. Vasele militare au fost recondiţionate, revopsite şi urcate pe postamente, la fiecare cale de acces în oraş: dinspre Ovidiu, dinspre Lazu, dinspre Mamaia sau dinspre Valu lui Traian. Un altul este în faţa Gării. Nu este singura schimbare la faţă a oraşului. Primarul oraşului Decebal Făgădău a spus că fiecare stâlp din oraş, care acum este colorat în galben, va avea desenate pe el inscripţii marine.

Povestea navelor-vedetă

Cea mai veche vedetă militară din lot a fost amplasată la intrarea dinspre Ovidiu. VM 21 a fost construită în 1972, în Şantierul Naval Mangalia. La intrarea dinspre Mamaia este VM 26 construită în 1973.

La intrarea dinspre Agigea a fost aşezată VM 30 din 1974, iar la gară străjuieşte VM 31 din 1975. Cea mai tânără scoasă la pensie este VM 38 din 1986, postată la intrarea dinspre Valu lui Traian.

La bordul lor au fost instruite generaţii de militari din Marină. Vapoarele au salvat oameni pe mare şi au remorcat ambarcaţiuni aflate în derivă, au fugărit pe Dunăre braconierii şi traficanţii de combustibil şi armament din perioada embargoului impus Iugoslaviei, au însoţit transporturi speciale şi chiar au asigurat obiectivul Neptun - numele de cod al reşedinţei prezidenţiale de vară.

nava constanta

„Constanţa are nevoie să îşi reconstruiască identitatea, să îşi redescopere valorile şi să se afirme pe harta culturală a României. Acest lucru poate fi făcut cu şi pentru comunitatea locală, prin acţiuni care să atragă tinerii alături de oraş şi care să confere  recunoaştere talentului lor.  Acest prim proiect are alături instituţiile de învăţământ şi cele de cultură locală care îşi doresc să contribuie mai mult la viaţa comunităţii locale. Suntem alături de ei şi vom sprijini iniţiativele care vor să contribuie la transformarea oraşului într-unul cât mai frumos şi mai original“, a spus  Decebal Făgădău, primarul interimar al Constanţei.

Proiectele de creaţie înscrise la concurs sunt jurizate de către Juriul Culorile României format din reprezentanţi ai instituţiilor de educaţie şi cultură din Constanţa şi Bucureşti, reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Constanţa, ai Policolor şi Ambasadori ai Culorilor.

afis

Vă mai recomandăm:

Cine a fost femeia care a botezat Biruinţa, nava lui Traian Băsescu. Cele mai ciudate superstiţii marinăreşti - de ce se sparge o sticlă de şampanie de nave

FOTO VIDEO Mărturii din Iad. Ultimul supravieţuitor de pe Independenţa: „Am deschis gura morţilor pentru a-i recunoaşte“

Mărturii cutremurătoare după 20 de ani de la cea mai mare tragedie din Portul Constanţa: „Valurile aruncau marinarii peste dig“

FOTO Poveştile unui comandant de navă: „În 1989, am crezut că ungurii au intrat în Ardeal“
 

Titanicul românesc. 25 de ani de la scufundarea navei Mogoşoaia. Mărturia unui supravieţuitor: „Vasul s-a scufundat în câteva minute“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite