Istoricul Virgil Coman, cetăţean de onoare post-mortem al Constanţei. Arhiepiscopia Tomisului susţine propunerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spaţiul public s-a avansat ideea ca Virgil Coman, directorul Arhivelor Naţionale Filiala Constanţa, să primească titlul de cetăţean de onoare post-mortem al oraşului Constanţa.

Şi Arhiepiscopia Tomisului susţine acordarea post-mortem a titlului de cetăţean de onoare al Constanţei pentru istoricul Virgil Coman.

În cadrul cuvântului rostit la slujba de înmormântare, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, s-a adresat autorităţilor în drept, reprezentate prin prefectul judeţului, Adrian Viorel Nicolaescu, spunând că, datorită rolului important pe care Virgil Coman l-a jucat în definirea identităţii istorice a Constanţei şi a Dobrogei, acesta ar merita primirea recunoştinţei urbei şi a judeţului nostru prin acordarea, post-mortem, a respectivului titlu.

„Pentru că este domnul prefect al judeţului aici, aş vrea să spun că, deoarece Virgil Coman era tânăr, în perspectivă, ar fi trebui să primească, o recunoaştere a activităţii sale. La oamenii tineri, se mai aşteaptă. Cred că măcar acum, când pleacă, să plece cu o pecete a dragostei noastre: să rămână cetăţeanul de onoare de neuitat al oraşului nostru. Acest titlu, vă rog, domnule prefect, să-l promovaţi, după rânduielile care sunt după legislaţia actuală”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Istoricul Virgil Coman, directorul Arhivelor Judeţene Constanţa, a murit vineri seara, în timpul unei prezentări de la Prăvălia cu Cărţi.

Virgil Coman era născut la 24 decembrie 1973, la Medgidia. Urmase cursurile Şcolii Generale nr. 7 şi ale Grupului Şcolar Materiale de Construcţii. Era licenţiat al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Administrative, specializarea Istorie, Universitatea Ovidius Constanţa - promoţia 1997 şi absolvent de studii aprofundate în Istorie, specializarea Istoria şi civilizaţia zonei Mării Negre de la modernitate la contemporaneitate, Universitatea Ovidius Constanţa - promoţia 1998.

Şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale era doctor în Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie, cu teza de doctorat „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii”.

Înainte de a ajunge la conducerea Arhivelor Naţionale, Virgil Coman a fost profesor. Cariera în domeniul pedagogic a început-o în 1997, ca profesor titular la Catedra de Istorie - Geografie - Socio-Umane, din cadrul Grupului Şcolar Ioan N. Roman Constanţa, pe care a condus-o până în 2003.

Virgil Coman este autor şi coautor al unor albume şi volume de documente şi a organizat sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale din domeniul istoriei, materializate prin publicarea unor studii şi articole în culegeri de studii şi reviste de specialitate din ţară şi de peste hotare.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE „A murit sub ochii noştri“. Virgil Coman, directorul Arhivelor din Constanţa, a suferit un stop cardio-respirator în timpul lansării unei cărţi

Catafalcul istoricului Virgil Coman, depus la Catedrala Arhiepiscopală. ÎPS Teodosie oficiază slujba de pomenire: „Dumnezeu să-l odihnească pe vrednicul istoric al Dobrogei!“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite