Kemal Karpat vine în România. Originar din Dobrogea, istoricul va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kemal Karpat, istoricul de talie mondială originar din Dobrogea, care a fost consultant pe probleme de Orient Mijlociu la Washington, vine în România. Profesorul emerit va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Ca de fiecare dată, el va vizita locurile dragi de la Babadag, Medgidia şi Constanţa.

Istoricul nonagenar Kemal H. Karpat este profesor emerit al Universităţii din Wisconsin-Madison, Statele Unite ale Americii şi deţine titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa. Distincţia acordată de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca completează panoplia prestigioasă a personalităţii din Dobrogea.

Decernarea titlului va avea loc marţi, 5 mai, la ora 12, în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai. Laudatio va fi făcut de profesorul universitar doctor Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice din cadrul UBB.

Bătrân cât veacul

„Am plecat din România acum 73 ani, dar m-am străduit să păstrez limba cu care am crescut, limba în care am citit sute şi sute de romane, limba în care m-am iniţiat în lumea cercetărilor şi în cunoştinţa lumii întregi. Am încercat să o păstrez limba română pentru dragostea pe care i-o port, pentru frumuseţea şi sonoritatea ei. Sunt născut în Dobrogea şi toată viaţa am rămas dobrogean. Ţinutul are farmecul ei, puterea enormă de a rămâne adânc în sufletul oamenilor care au trăit acolo“, a declarat istoricul în vârstă de 92 ani.

Karpat, care a trăit în România, Turcia şi Statele Unite ale Americii, s-a declarat dobrogean înainte de toate. „Dobrogea este un locaş sfânt. În camera mea de lucru atârnă pe perete harta Dobrogei. Zilnic revăd astfel locurile natale dragi mie“, a mărturisit profesorul Karpat.

Parcursul unei personalităţi

Kemal H. Karpat s-a născut la 15 februarie 1923, în Armutlia (astăzi Turda, comuna Mihai Bravu, judeţul Tulcea). În 1942 absolvă Seminarul Teologic Musulman din Medgidia şi merge să studieze la Facultatea de Drept a Universităţii din Istanbul. Obţine titlul de Doctor în drept public şi politic la Universitatea din Istanbul. În 1950 pleacă în SUA, unde îşi începe cariera academică, din postura de asistent universitar (1950-1953).

Primeşte titlul de Doctor al Universităţii din New York în 1957, unde ulterior va fi profesor guvernamental (1962-1967). Este cercetător ştiinţific la Universitatea Harvard (1960-1961). În 1967 devine profesor la Universitatea Wisconsin, de unde a ieşit la pensie, în 2003, la vârsta de 80 de ani şi cu titlul academic de „distinguished professor“. A fost consultant al preşedinţilor americani Carter, Reagan şi Bush, pe probleme de Orient.

Fiu al imamului Hüseyin oglu Haşim, Mehmet Kemal (cum este trecut pe certificatul de naştere) sau Kemal Haşim Ömer (pe numele său complet) s-a născut într-un sat dobrogean, la 15 februarie 1923. În 1946 a luat o decizie majoră: îşi schimbă numele de familie în Karpat.

„În străinătate treceam printr-o serie de greutăţi, cu oameni care încercau să mă exploateze şi să-mi pună frâne în dorinţa mea de a studia. Eu am fost un om liber, care am spus ce am gândit, fără frică, fără rezerve. Unora nu le plăcea. Am vrut un nume simbolic, care nu se pleacă la nimic, care stă dârz în faţa greutăţilor, a ameninţărilor, să-şi păzească demnitatea. Şi în acelaşi timp am dorit un nume care să amintească de originea mea, de locul natal, de România. Mi-am luat numele după Munţii Carpaţi.

Deşi să vă spun drept, până atunci nu văzusem Carpaţii, am creat Carpaţii în mine. Am creat Carpaţii mei. Şi am devenit un fel de munte. Toată familia mi-a urmat gestul“, mărturiseşte profesorul tătar. Cariera sa internaţională, care urmează după acest moment, este prodigioasă. Confirmarea definitivă o primeşte odată cu invitarea la Casa Albă, la Washington, unde cei mai puternici oameni ai lumii, preşedinţii Statelor Unite ale Americii, îi cer sfatul.


 

Kemal Karpat - istoricul dobrogean consultant la Casa Albă Foto Arhivă personală

Vă mai recomandăm

VIDEO A plecat din România acum 73 ani şi are pe perete harta Dobrogei. Kemal Karpat, la 92 ani: „Am păstrat limba română oriunde m-am dus“

EXCLUSIV Istoricul de talie mondială Kemal Karpat, fost consultant la Casa Albă: „Islamului îi lipseşte un Vatican al lui“

FOTO VIDEO Tătarul din Carpaţi. Istoricul de talie mondială Kemal Karpat, consultant pentru Reagan şi Carter la Washington

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite