Constanta: Şi animalele merg la saloane de frumuseţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Şi animalele merg la saloane de frumuseţe
Constanta: Şi animalele merg la saloane de frumuseţe

Tunsori scurte, pedichiură şi masaj pentru căţeluşi şi feline. Animalele de companie au devenit în ultima perioadă de timp clienţi fideli ai cabinetelor veterinare, mai ales a celor care se ocupă şi cu toaletarea şi cosmetizarea acestora.

Dacă unele rase de câini, precum labradorii, golden retrieverii, beaglii şi ciobăneştii germani sunt apariţii care atrag imediat atenţia trecătorilor prin înfăţişarea lor, alte rase capătă o înfăţişare interesantă doar după „aranjare“. Unii câini au frizuri „cool“ numai după ce trec pragul salonului de înfrumuseţare.

Cosmetica - spune şeful Clinicii Univet din Constanţa - medicul veterinar Adrian Bâlbă, „este o activitate mai veche, iniţial specializată ca o formă de igienă canină, apoi prin specializarea celor doi cosmeticieni, fraţii Ciobi, s-a ajuns să se facă tunsori chino-tehnice (dupa stadardele raselor) şi de tip fashion, adică la modă“.

Toaletajul animalelor de companie este o operaţiune complexă care presupune îndepărtarea părului din urechi, tăierea unghiilor, vidarea glandelor perianale.

Aduşi pentru câlţi şi ciufuliţi


Printre clienţii cabinetului de „cosmetică“ se regăsesc de obicei câinii şi pisicile, dar şi iepuraşii şi porcuşorii de Guineea. „În general, birmanezele şi persanele sunt aduse de stăpâni la tuns. Cel puţin persanele fac câlţi şi încep să şi-i smulgă şi se rănesc, aşa că trebuie neapărat tunse“, spune Radu Nicu, zis şi Ciobi, adică hair-stylist-ul blănoşeniilor. 

Moda verii 2009: tunsorile cât mai scurte

Din cauza temperaturilor caniculare din ultima perioadă, constănţenii au luat decizia de a tunde şi rasele de câini care în mod normal nu se tund, cum ar fi  labradorii sau golden retriever. Alte rase care vin la tuns sunt: bichon, shi tzu, caniche, scotish terrier, westie, pekinez.

Dintre toţi, însă, cel mai greu de stăpânit pe masa de „tratament“ este obişnuitul pekinez, care o dată atins cu foarfeca se transformă într-o mică fiară. „Aştia mici sunt cei mai răi“, mai spune Ciobi, recunoscând că cele mai multe muşcături i se trag de la pekinezi.

Dintre clienţii mai rar aduşi la cosmetizare amintim iepuraşii, care sunt un pic filaţi din cauza câlţilor din blăniţă. Porcuşorii de Guineea vin la cosmetizare pentru ciufulirea părului care trebuie să stea într-un anumit fel, specific rasei lor.

Tunsorile preferate de stăpânii patrupedelor, dar şi al pisicilor sunt cele scurte, pentru ca animalul să nu mai lase păr prin casă, dar să se şi simtă mai uşor. „Îi tund scurt cam peste tot. La pisică nu-i poţi tunde capul pentru că arată foarte urât şi îi las părul mai mare, ca o coamă“.

Pentru că majoritatea stăpânilor de căţei n-au timp să-i pigulească şi să-i perie îi aduc mai des la toaletare, atât pentru tuns, dar şi pentru tăiat unghii şi curăţat urechile. „Spre exemplu, pentru a arăta bine, unii bichoni se tund săptămânal, iar câinii din rasa shi tzu trebuie filaţi, scos câlţii“, precizează Ciobi.

Tarife

Pentru tunsul unei pisici se percepe suma de  50-60 de lei fără anestezie şi încă 40 de lei, cu anestezie, asta dacă animalul este agresiv. Pentru câini se plăteşte mai mult, între 35 şi 180 de lei, în cazul celor aranjaţi pentru diverse competiţii. Pentru curăţatul urechilor şi tăierea unghiilor se plăteşte zece lei.

Toaletarea animalelor este uneori dificilă

Pentru cosmetizarea animalului, acesta se prinde de trunchi şi se apasă uşor, apoi cu cotul i se barează botul să nu muşte şi cu mâna cealaltă i se tunde blana. În două persoane, tunsul merge de minune.

Urmează spălatul în cadă şi lupta cu animăluţele care nu se lasă prea uşor îmbăiate. Apoi începe altă luptă: curăţatul în urechi cu vată şi beţişor. Care nu suportă nici asta se anesteziază. Şi, în sfârşit, manichiura, după care animalul e gata de ieşit pe stradă!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite