Expoziţia la care îngenunchezi în faţa lui Brâncuşi. Lucrări inspirate de geniul din Hobiţa, expuse într-o prezentare inedită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu capul plecat - aşa privesc vizitatorii expoziţia de gravuri Ex-Libris Brâncuşi 2016, care a pornit de la Constanţa şi străbate acum lumea.

Expoziţia „Ex-Libris Brâncuşi 2016“ este un tribut adus „maestrului Infinitului“ în Anul Brâncuşi şi are o modalitate de expunere surprinzătoare: lucrările sunt aşezate pe pardoseală, astfel că trebuie privite aplecându-te asupra lor sau chiar îngenunchind, pentru a privi îndeaproape gravurile-omagiu.

Ideea realizării acestei expoziţii îi aparţine artistului plastic Florin Stoiciu, profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, care predă studenţilor de la Facultatea de Arte Vizuale de la Universitatea Ovidius din Constanţa. Discuţia cu studenţii, ce părea un experiment, a devenit o expoziţie itinerantă care străbate Europa sub înaltul patronaj UNESCO, cu oblăduirea Institutului Cultural Român.

Ex-Libris este „pecetea“ pusă pe o carte prin care o bibliotecă sau o colecţie îşi declară dreptul de proprietate asupra volumului. Menţiunea este făcută pe cărţile dintr-o bibliotecă, pentru a se indica posesorul ei. Ex librisul poate fi realizat printr-o ştampilă sau o etichetă aplicată pe copertă sau pe foaia de titlu a cărţii, dar cuprinde adesea şi gravuri cu valoare artistică.

„Prin acest Ex-Libris, artiştii plastici au vrut să îl declare pe Brâncuşi al României, într-o carte virtuală gravată, nu scrisă. Manifestarea are o expunere atipică, pe care am conceput-o împreună cu academicianul Mircia Dumitrescu. Lucrările sunt prezentate pe jos, fiindcă aşa îi vom pune pe vizitatori să se aplece asupra lucrărilor şi chiar să îngenuncheze în faţa unor lucrări de artă care-l omagiază pe Brâncuşi“, mărturiseşte profesorul Florin Stoiciu, iniţiatorul şi managerul de proiect al expoziţiei.

Colindul lui Brâncuşi prin lume

După ce a fost arătată publicului din România (la Constanţa, Bucureşti, Iaşi, Sinaia, Tulcea etc), expoziţia „Ex Libris Brâncuşi 2016“ a fost recent în Grecia, iar zilele acestea pleacă în Turcia, fiind aşteptată să încheie anul la Paris, acolo unde se află atelierul sculptorului Constantin Brâncuşi. Invitaţii au fost primite din Bruxelles şi din New York.

Expoziţia reuneşte aproape 200 lucrări ale artiştilor plastici, studenţi, profesori, academicieni, printre cei mai importanţi sculptori, pictori şi gravori contemporani români şi masteranzi ai facultăţilor de arte din România. La manifestare participă, printre alţii, Adam Puslojić - poetul sârb care l-a tradus pe Nichita Stănescu şi care a făcut pentru prima oară în viaţa lui o gravură, pictorul Ştefan Câlţia, rapsodul Grigore Leşe, muzicianul Florian Chelu Madeva - care a creat prima operă de rock filarmonic din România. „Madeva a creat sonetul muzical, iar gravura sa este o partitură de George Enescu care nu a mai fost cântată niciodată“, spune Gina Costescu, jurnalistă şi masterandă la Arte, curator al expoziţiei.

Mai participă cu lucrări Napoleon Tiron, Mihail Mănescu, Marieta Besu, Gheorghe Caruţiu, Ion Tiţoiu, Tudor Tiţoiu, Zamfir Dumitrescu, Aurel Vlad, Alexandru Ghilduş, Bogdan Hojbotă.

Răzvan Theodorescu, Mircea Dumitrescu, Florin Stoiciu, Gina Costescu Sursa foto Ex-Libris Brâncuşi 2016

Răzvan Theodorescu Mircea Dumitrescu Florin Stoiciu Gina Costescu Sursa foto Ex-Libris Brâncuşi 2016

Catalogul „Ex-Libris Brâncuşi 2016“ este tipărit de Monitorul Oficial în condiţii excepţionale, iar prefaţa este scrisă de doi academicieni, Răzvan Theodorescu şi Mircia Dumitrescu, ultimul fiind şi expozant. Cel mai tânăr manifestant, Alexandru Cuciuc-Romanescu, are 5 ani, iar alt expozant-copil, speranţă a artei plastice, Luca Maiorescu, are 12 ani. Cel mai vârstnic participant la expoziţie are 81 ani - Vladimir Şetran şi Napoleon Tiron.

De ce Ex-Libris Brâncuşi

În România, 2016 a fost declarat „Anul Constantin Brâncuşi“, pentru a aminti lumii întregi că în urmă cu 140 de ani, la 19 februarie 1876, în satul gorjean Hobiţa, se năştea părintele „Păsărilor măiastre“, al „Coloanei infinitului“ şi al multor alte capodopere intrate în istoria artei. În semn de preţuire pentru memoria marelui sculptor, la Constanţa s-a organizat, sub înaltul patronaj al Comisiei Naţionale a României UNESCO, Simpozionul Ex-Libris „Constantin Brâncuşi - 2016“ la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

„Îndeobşte, Ex Librisul este acel semn plastic, acel semn gravat, care indică posesia cuiva asupra unei cărţi. Acest simpozion care pare să deschidă o cale viitoare lungă şi fructuoasă vrea sa fie un omagiu. Sunt Ex-librisuri a numeroşi gravori români, la o carte imaginară, o carte pe care ar fi putut să o scrie cel mai mare sculptor al românilor şi unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, Constantin Brâncuşi. Ideea mi se pare extrem de generoasă, pentru ca ex-librisul acesta este pus de fapt pe o carte care s-ar putea numi România!“, a precizat academicianul Răzvan Theodorescu. „Să sperăm că iniţiativa acestei expoziţii omagiale dedicate lui Constantin Brâncuşi să readucă în rândul publicului, dar şi al artiştilor, interesul pentru această excepţională tehnică: gravura“, a afirmat academicianul Mircia Dumitrescu.

Crez

„Ex-Libris Constantin Brâncuşi 2016? De ce nu? Un geniu într-o ţară mioritică. O dedicaţie pentru o bibliotecă virtuală numită România. Mulţi artişti consacraţi şi mulţi alţi tineri artişti în devenire. Stări şi atitudini diverse. Pretext pentru a lucra în tehnicile şi manierele de imprimare. O dedicaţie sinceră faţă de un artist universal. Într-o lume confuză, o acţiune eliberată de constrângeri. Suntem prea puţini pentru un eveniment atât de mare. Anul Brâncuşi 2016. Data: 25 martie 2016“ - Conf.univ.dr. Florin Stoiciu

Gina Costescu, Grigore Leşe şi Florin Stoiciu Sursa foto Facebook Ex-Libris Brâncuşi 2016

Ex-Libris Brâncuşi Constanţa Gina Costescu Grigore Leşe Florin Stoiciu Sursa foto Facebook Ex-Libris Brâncuşi

Pe aceeaşi temă:

Consiliul Ştiinţific al MNAR a sugerat Ministerului Culturii că locul sculpturii „Cuminţenia Pământului“ este în Palatul Regal

Corina Şuteu: Mutarea „Cuminţeniei“ la Muzeul Satului vizează o expunere cât mai largă. Lucrarea va fi itinerată


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite