După trei luni de misiuni în Marea Mediterană, o navă a Forţelor Navale Române se întoarce în Portul Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puitorul de mine foto: navy.ro
Puitorul de mine foto: navy.ro

Puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (274) se întoarce din Marea Mediterană duminică, 9 ianuarie, în portul militar Constanţa, după participarea la Operaţia Uniunii Europene EUNAVFOR MED „IRINI”.

Nava militară românească a plecat din ţară la data de 23 septembrie, iar în perioada 1 octombrie - 31 decembrie a fost integrată în gruparea navală permanentă a UE din Mediterana şi a desfăşurat misiuni de asigurare a respectării embargoului armelor impus Libiei de către ONU (Organizaţia Naţiunilor Unite) şi de combatere a traficului ilicit de produse petroliere, droguri şi persoane, prin monitorizarea traficului maritim şi prin executarea de inspecţii la navele suspecte din Marea Mediterană.

„Pe durata celor trei luni de participare la Operaţia „IRINI”, puitorul de mine şi plase 274 a parcurs 10.000 de mile marine, în 1.200 ore de marş, a interogat peste 230 de nave comerciale care tranzitau aria de responsabilitate, a executat 25 de acţiuni de tip IMINT (Imagery Intelligence – analizarea încărcăturii navelor prin intermediul fotografierii), iar la zece dintre acestea au fost desfăşurate vizite de promovare a valorilor Uniunii Europene şi de conştientizare a importanţei securităţii maritime regionale”, transmit Forţele Navale.

Comandată de căpitan-comandorul Daniel Gheorma, nava militară românească a îndeplinit, pentru al doilea an consecutiv, o misiune de interes major pentru Forţele Navale Române. În perioada ianuarie - iunie 2020, puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” a asigurat comanda grupării navale permanente NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group Two), cu care a executat misiuni specifice în Marea Neagră şi Marea Mediterană, fiind cea mai lungă misiune de luptă executată de o navă militară a României într-un teatru de operaţii navale. 

„Prezenţa marinarilor militari români în cadrul misiunilor desfăşurate de Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană în teatrele de operaţii maritime demonstrează faptul că Forţele Navale Române sunt o structură flexibilă şi dinamică, un partener de nădejde pentru aliaţi şi un actor activ al implementării politicii de apărare colectivă”, adaugă reprezentanţii Forţelor Navale Române.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Imagini şocante. O mamă îşi bate cu bestialitate fetiţa de numai doi ani. „Eu pe tine te omor! Unde-i cuţitul, că o tai?” | VIDEO

Ministrul Turismului: 30 de ani, această instituţie nu şi-a atins ţinta principală de promovare a României

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite