Constanta:Creştere alarmantă a dispariţiilor de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta:Creştere alarmantă a dispariţiilor de copii
Constanta:Creştere alarmantă a dispariţiilor de copii

Campania „Copilăria în siguranţă“ a fost lansată ieri pe litoral.Timp de o lună, voluntari din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Constanţa, Jandarmeriei şi Universităţii Ovidius Constanţa vor distribui pliante cu sfaturi pentru părinţi.

Ieri, zeci de voluntari din cadrul Poliţiei, Jandarmeriei, Universităţii Ovidius - Facultatea de Drept şi Administraţie Publică, Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Abuzaţi Sexual FOCUS,  Microsoft România şi Fundaţia Nadia Comăneci au distribuit materiale informative turiştilor aflaţi pe plaja din staţiunea Mamaia. Mulţi au privit cu interes pliantele.

 „Sunt interesat să văd despre ce este vorba în aceste pliante“, a declarat un turist, tatăl unui băieţel, care a preferat să nu îşi dezvăluie numele. Alţii, însă, i-au izgonit pe aceştia, refuzând categoric orice dialog.

Cifrele sunt îngrijorătoare

În ciuda implicării autorităţilor în campanii de prevenire, statisticile nu scad. „În anul 2008 au fost înregistrate 119 cazuri de dispariţii, dintre care 114 au fost rezolvate. În 2009 avem deja 111 cazuri de dispariţie şi doar 99 rezolvate. Se
observă un trend ascendent a acestui fenomen“, a declarat adjunctul Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Constanţa, comisar-şef Dorin Colidiuc.

El a adăugat că fenomenul se manifestă la adolescenţii cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani, cu preponderenţă de sex feminin şi care provin din familii sărace şi cu mulţi copii. De cele mai multe ori, adolescentele sunt găsite la domiciliile unor borbaţi. Cauzele părăsiri caselor părinteşti sunt multiple: degradarea relaţiilor familiale, violenţa, etc. Este motivul pentru care autorităţile încearcă să facă din numărul unic de telefon 116.000 unl cât mai cunoscut. Apelarea imediată a acestuia ar putea preveni multe tragedii.

 Patru ani de campanii zadarnice

Campania „Copilăria în siguranţă“ reprezintă o nouă etapă a programului „Tineri în siguranţă pe Internet“, iniţiat de Microsoft România în 2004, pentru educarea copiilor, dar şi a părinţilor şi cadrelor didactice despre beneficiile şi pericolele din lumea virtuală.

 În urmă cu doi ani, a fost lansat la iniţiativa FOCUS proiectul www.copiidisparuti.ro, care îşi propune să contribuie la diminuarea fenomenelor de dispariţie şi exploatare sexuală a copiilor prin educarea părinţilor şi copiilor.

În asociere cu acest program a fost dezvoltat proiectul european www.sigur.info de un consorţiu reprezentat de organizaţia Salvaţi Copiii, şi au fost organizate o serie de lecţii în şcoli, pentru a veni în sprijinul profesorilor, părinţilor şi copiilor care interacţionează din ce în ce mai mult cu calculatorul şi petrec foarte mult timp online.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite