Constanţa:Delfinariul fără delfini pune la bătaie ponei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa:Delfinariul fără delfini pune la bătaie ponei
Constanţa:Delfinariul fără delfini pune la bătaie ponei

Microrezervaţia din Constanţa, rămasă fără delfinul-vedetă,  încearcă să-i atragă pe cei mai mici dintre turişti oferind plimbări cu ponei.Plimbările cu poneii sunt alternativa propusă de Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa în lipsa delfinului-vedetă.

Copiii mai mari de trei ani şi cu greutate sub 30 de kilograme se pot plimba cu cei 10 ponei aflaţi în curtea Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa.

Maria Niculescu, o fetiţă blondă de trei ani, a venit ieri-dimineaţă cu sora ei la Microrezervaţia din Constanţa să se plimbe cu poneiul Felix. Îi plac foarte mult poneii şi căluţii, la fel şi toate animalele din parc. Sora ei, Ana, spune că vin destul de des aici. Aproape săptămânal se plimbă în Microrezervaţie şi Irem Caiali, de 7 ani. E a treia oară când vine aici. Iubeşte poneii şi caii pentru că „sunt rapizi şi frumoşi”.Ieri s-a încumetat chiar să-l hrănească pe Felix cu un măr pe care l-a adus de acasă.

Cursurile de echitaţie se ţin la Microrezervaţia din Constanţa, de marţi până duminică, între 10.00 - 12.00 şi 16.00 - 19.00. Tarifele sunt accesibile, câte cinci lei pentru fiecare repriză de cinci minute de echitaţie, şi de multe ori se formează adevărate cozi la ţarcul cu ponei. „Folosim 10 ponei din speciile Shetland, Minishetland şi Wells pe care noi i-am botezat cu nume cât se poate de româneşti. Cei mai îndrăgiţi sunt Leuţu, Andreea şi Puiu. Toţi cei zece ponei sunt foarte blânzi, de asta îi şi iubesc copiii”, spune muzeograful Geta Stan.

Poneii au parte de un tratament preferenţial: sunt pieptănaţi de două ori pe săptămână pentru a arăta cât mai bine la întâlnirea cu turiştii. Nu sunt deloc pretenţioşi la alimentaţie şi mănâncă tot ce le pun îngrijitorii în faţă: ovăz, lucernă sau iarbă cosită.
Toţi copiii îi cer lui Moş Crăciun câte un ponei

În general, micuţii care vin la echitaţie se ataşează atât de mult de caii pitici încât fie nu mai vor să descalece, fie încep să plângă în speranţa că aşa îşi vor convinge părinţii să le ia poneiul acasă. „Am avut un copil care la început plângea de frică şi nu voia să urce pe ponei, după care plângea că nu voia să mai coboare“, spune râzând muzeograful.

Unii părinţi vin să se intereseze de preţul unui astfel de animal şi mai ales de condiţiile de trai de care are nevoie pentru a se dezvolta adecvat. Când îşi dau seama câtă bătaie de cap înseamnă îngrijirea unui ponei, majoritatea se lasă păgubaşi.

Echitaţie, struţi şi cerbi

Atât copiii care vin la echitaţie, cât şi părinţii care îi însoţesc se vor simţi în Microrezervaţie ca în timpul unei excursii prin Delta Dunării, explică muzeograful. Pe lângă lacul din mijlocul complexului, turiştii mai pot admira cerbi lopătari, struţi, păuni, mufloni, lebede, pelicani, cormorani sau raţe sălbatice. 

Se caută urmaşul lui Mark

image

Mark a trăit aproape 31 de ani, din care 23 în captivitate



Vedeta complexului, delfinul Mark, cel mai bătrân din specia lui aflat în captivitate, a murit la 1 iulie, în braţele celor cu care şi-a petrecut 23 de ani din viaţă. Delfinariul a rămas acum doar cu leii de mare, care au zilnic reprezentaţii. Potrivit directorului Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Adrian Mihai Mînăstireanu, în septembrie va avea loc o vizită la Acvariul din Beijing, de unde intenţionează să ia mai mulţi delfini. Însă doar transportul lor în România costă 120.000 de euro.

Până în luna decembrie, când se estimează că vor fi aduşi delfinii din China, conducerea Delfinariului spune că a căutat şi mai aproape de casă. „Delfinariul din Bulgaria are trei delfini. Nu sunt dresaţi şi nici nu au oameni competenţi care să facă acest lucru. Vrem să aducem pe perioada verii un delfin de acolo, va fi o măsură de avarie“, a mai spus Mînăstireanu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite