Constanta: Şi dascălii copiază la examen, nu-i aşa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta:  Şi dascălii copiază la examen, nu-i aşa?
Constanta: Şi dascălii copiază la examen, nu-i aşa?

Cinci educatori prinşi cu fiţuici au fost eliminaţi din examen.  Deşi pe liste s-au înscris 2.368 de cadre didactice, doar 1.920 s-au prezentat ieri la titularizare, 448 dintre ei renunţând dintr-un motiv sau altul la posturi.

Inspectoratul Şcolar Judeţean  (ISJ) a scos la concurs 2.606 de posturi, din care numai 510 sunt titularizabile. Problema este că majoritatea posturilor sunt vacante în mediul rural, doar 188 fiind valabile în oraş.

Examenul de titularizare s-a derulat între orele 10.00 şi 14.00, însă mulţi profesori au ieşit din sala de concurs după două- trei ore. Dascălii constănţeni care au dat examen la Şcoala Generală nr. 3 Ciprian Porumbescu au declarat că în acest an subiectele de la titularizare au fost accesibile.

„Cerinţele au fost mai uşoare decât în alţi ani, au fost subiecte frumoase. Sper să iau o notă mare şi să ocup un loc cât mai aproape de casă“, a declarat Florentina Anghel, o educatoare din Cernavodă. „Eu am dat examen pentru institutori, la limba şi literatura română şi metodica predării. A fost în regulă, subiectele au fost accesibile“, a declarat şi Bechir D. din Medgidia.

Înainte de susţinerea probelor scrise care s-au desfăşurat în cursul zilei de ieri, profesorii au trecut şi prin probele practice şi orale. Pentru viitorii dascăli, acesta este primul an în care susţin un altfel de examen de titularizare care va contribui pe viitor la descentralizarea sistemului educaţional.

Cu toate că în ultimele luni se ştia că directorii unităţilor de învăţământ vor fi cei care vor organiza concursul în instituţiile pe care le conduc, examenul s-a derulat doar în trei unităţi, conform dispoziţiilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa. Acestea sunt Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Şcoala Generală nr. 3 Ciprian Porumbescu şi Colegiul Tehnic de Marină Al. I. Cuza. Noutatea este că subiectele au fost elaborate la nivel local.

Goniţi de la examen

Din statistica ISJ reiese că ieri au fost eliminaţi din examen cinci cadre didactice cu experienţă în învăţământ care au fost prinse copiind.  Alte cinci s-au retras din motive medicale, iar139 din motive personale. Un număr de 41 de absolvenţi ai Universităţii Spiru Haret nu au fost primiţi ieri dimineaţă în examen, motiv pentru care luni, 20 iulie, la sediul la sediul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării va avea loc o întălnire pentru a se clarifica această situaţie. 

Rectorul Universităţii Spiru Haret, Olga Duţu, a declarat că cei 41 sunt absolvenţi de Psihologie, Pedagogie şi Educaţie Fizică şi Sport şi au urmat cursurile la forma de învăţământ fără frecvenţă. Deşi Olga Duţu afirmă că a trimis din timp lista cu facultăţile acreditate, iar cei din cadrul Inspectoratului au primit dosarele, totuşi vineri a primit un fax de la minister prin care li s-a solicitat să nu-şi mai trimită absolvenţii în examen.

„Nu este o situaţie comodă pentru nimeni“

Măsura ministerului a fost delicată şi pentru Inspectoratul şcolar Judeţean. „Am discutat cu câţiva dintre candidaţi azi-dimineaţă. Este clar că nici pentru ei, dar nici pentru noi nu este o situaţie comodă“, a declarat inspectorul  şcolar general Petrică Miu.

„Totuşi nu înţeleg de ce Universitatea Spiru Haret îşi mai face reclamă, din moment ce are atâtea probleme. Ştiu că acreditările sunt foarte scumpe, însă ei trebuie să intre în legalitate. Atunci când îşi vor acredita specializările se va rezolva totul“, a precizat şeful ISJ.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite