Managerul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, reţinut de DNA pentru 24 ore. Dănuţ Căpăţână derula contracte şi primea mită prin firmele sale offshore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost reţinut de DNA miercuri, 18 mai, la Bucureşti. Dr. Dănuţ Căpăţână se afla în Capitală pentru a rezolva probleme profesionale, au declarat colegii săi din conducerea unităţii.

Dr. Mihnea Avram, directorul medical al celei mai mari unităţi spitaliceşti din sud-estul ţării, a aflat din presă despre reţinerea managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Dr. Dănuţ Căpăţână a fost săltat de DNA miercuri, 18 mai, la Bucureşti.

Dr. Dănuţ Căpăţână se afla în Capitală pentru a rezolva probleme profesionale, a declarat colegul său din conducerea unităţii. „Astăzi avea treabă la Ministerul Sănătăţii, să rezolve probleme de spital. Nu, nu cu scandalul Hexi Pharma, ci alte probleme profesionale“, a declarat pentru „Adevărul“ dr. Mihnea Avram, directorul medical SCJU Constanţa.

Dr. Mihnea Avram a precizat că nu are alte informaţii şi nu cunoaşte nimic altceva despre programul managerului Căpăţână. „Nu ştiu ce program avea, ce mai avea de făcut sau ce alte întâlniri mai avea“, a precizat dr. Avram.

Directorul medical va asigura interimatul la conducerea unităţii spitaliceşti până la luarea unor măsuri oficiale. „Oricum eu asiguram interimatul de azi-dimineaţă, în lipsa lui, iar acum sunt la spital, nu ştiu ce se întâmplă la Bucureşti. Doar am aflat şi eu din presă. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă, nu cunosc niciun fel de amănunte“, a mai spus dr. Mihnea Avram.

Primele date indică faptul că Dănuţ Căpăţână a fost surprins în flagrant, în timpul unei negocieri privind achiziţia unor materiale sau servicii pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Managerul spitalului era îmbrăcat lejer, cu o cămaşă roşie în carouri, când a fost săltat de procurorii DNA. El a fost dus cu mandat la sediul central al DNA, la Bucureşti.

Ce spune DNA

Procurorii DNA au anunţat printr-un comunicat de presă remis seara, ce i se impută managerului SCJU Constanţa.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18.05.2016, a inculpatului

CĂPĂŢÎNĂ DĂNUŢ, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2011 – 2015, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, reprezentat de inculpatul Căpăţînă Dănuţ, şi o societate comercială s-au încheiat un acord cadru şi mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în: oferirea suportului informatic pentru managementul activităţii (licenţe de aplicaţii şi diferite programe), disponibilitate volum de calcul şi stocare date, asigurarea serviciilor de consultanţă de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanţă, configurarea şi adaptarea în funcţie de nevoile specifice ale spitalului şi instruirea utilizatorilor.

Valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 euro (fără TVA) - aproximativ 139.200 euro (fără TVA)/an.

În acelaşi context, pentru „buna derulare” a contractelor şi pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a pretins şi primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanţii firmei respective (denunţători în cauză) iniţial suma 2.300 euro, majorată ulterior la 2.900 euro.

Plăţile s-au făcut, la indicaţia inculpatului Căpăţînă Dănuţ, în baza unor contracte de „consultanţă” încheiate de societatea respectivă cu două companii offshore, ce aparţineau managerului unităţii medicale, deşi firma respectivă nu a beneficiat niciodată de asemenea de servicii.

Astfel, în perioada 2012 - august 2015, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a primit în modalitatea de mai sus suma totală de 77.412 euro la care se mai adaugă 8.000 euro primiţi cash.

În cursul lunii aprilie 2016, în contextul în care aceeaşi societate comercială se afla în negocieri cu Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa în vederea încheierii unui nou contract, cu ocazia unei întâlniri, inculpatul Căpăţînă Dănuţ i-a amintit unuia dintre denunţători faptul că mai are de achitat o “datorie” de 50.000 euro.

După ce au căzut de acord cu privire la suma şi modalitatea de remitere, respectiv 25.000-30.000 de euro, plătibilă cash şi în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 euro/lună, faţă de procentul de 15% pretins anterior.

La data de 18 mai 2016, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a fost surprins în flagrant de către procurorii anticorupţie după ce a primit de la persoana denunţătoare o tranşă din „datoria” pretinsă, respectiv 10.000 euro.

Inculpatului Căpăţînă Dănuţ i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 19 mai 2016, inculpatul Căpăţînă Dănuţ urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Menţionăm că, la data de 4 noiembrie 2014, Căpăţînă Dănuţ, în aceeaşi calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, în sarcina sa reţinându-se săvârşirea unei infracţiuni de tentativă la abuz în serviciu, în legătură cu atribuirea unui contract de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal“.

Antecedentele lui Dănuţ Căpăţână

Iată ce spunea DNA la momentul trimiterii în judecată:

„La 4 noiembrie 2014, Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

CĂPĂŢÎNĂ DĂNUŢ, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave,

STĂNCULESCU MIHAI CORNELIU, şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave,

CRISTEA MICU RENATO, angajat în cadrul SC „AGRODEC” SRL Techirghiol şi prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual,

ANDRONE VIOLETA, director financiar – contabil în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual,

ANTOHI GHEORGHE, angajat în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual,

GHERGHINA CARMELA ENDORA, la data faptelor consilier juridic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual,

FURNICĂ MARIOARA, economist în cadrul Serviciului Achiziţii al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual.

În calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpatul Căpăţînă Dănuţ, atât în etapa prealabilă demarării procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal, cât şi pe parcursul derulării acestei proceduri, în perioada 20 octombrie – 30 noiembrie 2010, a încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice.

În calitate de membri ai comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în aceleaşi împrejurări, inculpaţii Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Stănculescu Mihai Corneliu, Antohi Gheorghe şi Gherghina Carmela Endora au încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care le reveneau în procesul de evaluare a ofertelor.

La rândul său, inculpata Furnică Marioara, cu ocazia participării la data de 20.10.2010, în calitate de membru al comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, la şedinţa de deschidere a ofertelor, în locul inculpatului Stănculescu Mihai Corneliu, a încălcat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care îi reveneau în procesul de evaluare a ofertelor.

Astfel, la data de 20.10.2010, cu ocazia derulării primei etape a procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medical, inculpaţii Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Antohi Gheorghe, Gherghina Carmela Endora şi Furnică Marioara, în calitate de preşedinte şi, respectiv, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, au întocmit şi au atestat, prin semnătură, conţinutul procesului-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor din aceeaşi dată, în cuprinsul căruia au fost inserate date nereale din care reieşea faptul că ofertantul SC „R.M.B. INTER MED SOLUTIONS” SRL Bucureşti ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa următoare a procedurii (inclusiv certificatul constatator emis de O.R.C. privind posibilitatea de a efectua activităţi din codul CAEN 2011, lista principalelor servicii similare prestate în ultimii 3 ani şi autorizaţia de funcţionare specifică pentru activitatea de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal), deşi aceste înscrisuri nu existau la dosarul prezentat de către ofertantul mai sus menţionat.

Acest lucru a condus în final atât la respingerea ca neconformă a ofertei unei societăţi comerciale (persoană vătămată în dosar), deşi aceasta îndeplinea toate cerinţele impuse de către autoritatea contractantă prin documentaţia de atribuire, cât şi la crearea premiselor necesare obţinerii, de către ofertantul SC „R.M.B. INTER MED SOLUTIONS” SRL Bucureşti, care nu îndeplinea criteriile minime de calificare, a unui folos injust, constând în atribuirea frauduloasă a contractului de concesiune în valoare de 27.000.000 lei, (aproximativ 6.302.226,78 euro). Ca urmare a intervenţiei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, independent de voinţa sau capacitatea de dispoziţie a inculpatului, contractul de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medica nu a mai fost atribuit societăţii SC „R.M.B. INTER MED SOLUTIONS” SRL Bucureşti.

Potrivit rechizitoriului, faptele ar fi fost fost săvârşite cu intenţia prestabilită de a-i asigura un folos necuvenit ofertantului declarat iniţial câştigător, în considerarea relaţiilor personale preexistente dintre managerul autorităţii contractante, respectiv inculpatul Căpăţînă Dănuţ şi reprezentanţii SC „R.M.B. INTER MED SOLUTIONS” SRL Bucureşti. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa“.

Pe aceeaşi temă:

Managerul Spitalului Judeţean Constanţa, dus cu mandat la DNA

Petiţie online pentru demisia Directorului Spitalului de Urgenţă Constanţa. Pacienţii nu îl mai vor pe Dan Căpăţână

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite