Dan Spătaru ar fi împlinit astăzi vârsta de 72 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansarea cărţii „Dan Spătaru - Regele aplauzelor“
Lansarea cărţii „Dan Spătaru - Regele aplauzelor“

Solistul, care s-a afirmat pe scena Teatrului Fantasio din Constanţa, a încetat din viaţă la 8 septembrie 2004. Dan Spătaru s-a născut la 2 octombrie 1939 la Aliman, o aşezare de pe malul Dunării, dar adolescenţa şi-a petrecut-o la Medgidia. În memoria sa, oraşul organizează în această perioadă festivalul muzical ce-i poartă numele şi unde răsună melodiile cunoscutului cântăreţ.

În avanpremiera festivalului, vineri după-amiaza a avut loc, la Casa de Cultură a Sindicatelor, lansarea cărţii ,,Dan Spătaru - Regele aplauzelor“, semnată de Liviu Vişan.

Cartea este o grupare de cuvântari, povestiri şi impresii a mai multor personalităţi care l-au cunoscut pe Dan Spătaru, şi a fost editată din dorinţa Sidei Spătaru de a împlini un vis al soţului ei.
,,Dan şi-a propus să realizeze o astfel de carte, însă nu a apucat să ducă la bun sfârşit acest vis. De aceea mă bucur mult că datorită unor oameni cu suflet, care l-au apreciat şi iubit pe Dan, am reuşit astăzi să aducem în faţa publicului această carte şi le mulţumesc astfel tuturor celor care au contribuit la realizarea ei. Faptul că sunteţi aici în seara aceasta mă emoţionează şi mă bucură în acelaşi timp“, a spus văduva cântăreţului, Persida (Sida) Spătaru.

Alături de aceasta au fost prezenţi sora artistului, Anca Nicola, autorul Liviu Vişan şi primarul Medgidiei, Marian Iordache. Acesta a vorbit despre onoarea pe care a avut-o să îl cunoască pe Dan Spătaru şi să consemneze cateva cuvinte în cartea care îi este dedicată maestrului.
„Vreau să vă spun că deşi sunt republican, atunci când vine vorba despre Dan Spătaru sunt monarhist, de aceea ma închin astăzi în faţa Regelui aplauzelor“, a afirmat primarul Medgidiei.
Cei prezenţi au avut ocazia să cumpere cartea şi să primească un autograf cu dedicaţie de la Sida Spătaru. Dan și Persida Spătaru s-au cunoscut la Teatrul Fantasio, unde el cânta, iar ea era balerină. Cei doi au o fiică, Dana.

Emoţii pentru Trofeul Dan Spătaru  
Tot vineri, de la ora 20.30, s-a dat starul concursului de interpretare. Cea de-a şasea ediţie a festivalului a fost deschis de Alin Ignat, câştigătorul ediţiei de anul trecut, care a interpretat trei piese. Cele două seri de concurs au adus pe scenă 21 de concurenţi din România, Belarus, Ucraina, Moldova, Turcia. Ei au fost acompaniaţi de Big Bandul Radio dirijat de maestrul Ionel Tudor. 

Ca în anii trecuţi, serile de concurs s-au încheiat cu recitaluri susţinute de artişti îndrăgiţi care l-au cunoscut pe Dan Spătaru. Vineri au cântat în amintirea maestrului Doina Spătaru şi Alexandru Jula, iar sâmbăta au încântat publicul Oana Sârbu şi Sanda Ladoşi.

În această seară va avea loc Gala Laureaţilor, unde va fi cunoscut numele celui care a câştigat Trofeul Dan Spătaru. După decernarea premiilor vor susţine recitaluri Adrian Daminescu, Marina Florea şi Ion Suruceanu.

Dan Spătaru a lansat șlagăre devenite piese de referință în muzica românească: „Drumurile noastre“, „Ţărăncuţă, ţărăncuţă“, „„Măicuța mea“, În rândul patru“, „La 5 şi jumătate“, „Nici o lacrimă“,„Nu m-am gândit la despărţire“, „Oare, oare, îţi pare rău“, „Nu-ţi şade bine când plângi“.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite