Cum ne distrăm de Ziua Marinei: programul evenimentelor din toată ţara. Iohannis merge la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Marinei 2015 Foto Gabriel Botezatu
Ziua Marinei 2015 Foto Gabriel Botezatu

Cel mai mare spectacol naval al anului are loc luni, 15 august, la Constanţa, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei de lângă Cazino. Pentru prima dată la festivităţi participă preşedintele Klaus Iohannis.

Ziua Marinei Române, tradiţionala sărbătoare anuală ce se ţine de Sfânta Marie, la 15 august, se va desfăşura în localităţile de frontieră de pe malul apei: Constanţa, Mangalia, Tulcea, Galaţi, Călăraşi, Giurgiu şi Drobeta Turnu Severin. Cu o zi înainte a serbat şi Bicazul, cu ancoră de flori lansată pe lacul Izvorul Muntelui, o expoziţie de pictură cu tematică marină şi concursuri marinăreşti.

Cel mai mare spectacol va avea loc, conform tradiţiei, la Constanţa, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei de la Cazino. Organizatorii de la Forţele Navale Române au pregătit noutăţi în acest an: spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi şi lansarea din elicopter a unei geamanduri hidroacustice pentru localizarea submarinului. Alături de Marina Militară va participa şi Poliţia de Frontieră, ai căror marinari vor lua parte la toate momentele Zilei Marinei.

Pentru marea reprezentaţie de la Constanţa trebuie să vă ocupaţi un loc pe faleză înainte de ora 10, când se dă semnalul festivităţii. La ora 9.55 fix, în tribuna oficială va lua loc preşedintele Klaus Iohannis, care va participa pentru prima dată la Ziua Marinei.

„Marinarii militari vor îmbina elementele tradiţionale şi de forţă ale meseriei lor cu prilejul Zilei Marinei Române, sărbătoare ce a devenit de-a lungul timpului un festival impresionant al mării şi al spiritualităţii marinăreşti. Cel mai mare exerciţiu demonstrativ naval, pentru apărarea zonei de responsabilitate, intitulat FNR (Forţele Navale Române) este programat la Constanţa, dar secvenţe ale acestuia vor avea loc, concomitent, şi la Mangalia, Brăila, Tulcea şi Galaţi. Zeul Neptun va da startul jocurilor şi concursurilor marinăreşti, pentru a da farmec şi culoare acestei sărbători, care a devenit o sărbătoare nu numai a marinarilor, ci a întregii ţări“, precizează lt.col. Corneliu Pavel, ofiţerul de presă al Forţelor Navale Române.

La ora 10.00 va fi ridicat cel mai mare drapel din Constanţa pe catargul de pe faleză, iar militarii de la bordul navelor vor arbora pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz, în acordurile imnului naţional. Din Portul turistic Tomis vor răsuna cele 21 salve de tun, ca semn al salutului solemn, după care va urma cuvântul de deschidere al Şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrşu şi citirea Ordinului Comun al ministrului Apărării Naţionale, al ministrului Transporturilor şi al ministrului Administraţiei şi Internelor privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2016.

La ora 10.20, un sobor de preoţi va oficia serviciul religios şi vor fi depuse ancore de flori pe mare, în memoria eroilor marinari. Zeul Neptun, însoţit de alaiul său de nimfe, va veni de pe mare pentru a deschide festivităţile marinarilor, iar din Portul Tomis va fi prezentat în premieră un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi.

La ora 11.00 începe exerciţiul demonstrativ FNR 16, care cuprinde următoarele secvenţe: respingerea atacului aviaţiei inamice; căutarea şi atacul submarinului inamic, în timpul căreia va fi lansată o torpilă de exerciţiu de la bordul unei corvete, iar din elicopterul Puma Naval va fi lansată, în premieră, o geamandură hidroacustică pentru localizarea submarinului; respingerea desantului maritim.

Publicul va primi şi o invitaţie la vals din partea celor 3 remorchere maritime, nou intrate în serviciul Forţelor Navale Române, după care va urma defilarea navelor şi a aviaţiei civile. Garda de Onoare va încheia manifestările de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, iar marinarii se vor muta în Portul Tomis, unde vor organiza tradiţionalele jocuri marinăreşti.

De la ora 20.00, pe faleza din faţa Cazinoului din Constanţa, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un spectacol în aer liber, până la ora 22.00, când la bordul navelor va fi aprins pavoazul electric, iar de la bordul Fregatei Mărăşeşti va fi realizat, în premieră, un foc de artificii. Marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Vraja Mării-Comandamentul Flotei-Piaţa Ovidiu-Farmacia Miga-Prefectura Constanţa-Statuia Victoriei, unde este punctul terminus.

La Muzeul Marinei Române va fi Ziua Porţilor Deschise, în intervalul orar 9-17.

Jocuri marinăreşti Foto navy.ro

Ziua Marinei 2015 la Constanţa Foto Gabriel Botezatu

Agenda Zilei Marinei

Constanţa

- luni, 15 august, orele 10.00-12.30, exerciţiul demonstrativ întrunit FNR 16, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei; orele 13.00-15.00, jocuri şi concursuri marinăreşti în Portul Tomis; orele 20.00-22.00, concert susţinut de Muzica Militară a Forţelor Navale pe faleză, în zona Cazino; 22.00-23.00, spectacol de artificii şi retragerea cu torţe a marinarilor militari pe traseul Vraja Mării – Cazino – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu – Miga – Prefectura Constanţa; orele 9.00-17.00, Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Marinei Române.

Mangalia

- luni, 15 august, orele 8.45-14.00, Exerciţiul demonstrativ întrunit FNR 16, jocuri şi concursuri marinăreşti, ateliere interactive, expoziţie de tehnică şi armament, în Portul Turistic Mangalia; orele 20.00-22.00, Concert susţinut de Muzica Militară Reprezentativă a MApN, spectacol de muzică populară, prezentat de Ansamblul „Doiniţa” din Bistriţa; de la ora 22.00, retragerea cu torţe a marinarilor militari şi foc de artificii;

Brăila

- luni, 15 august, orele 9.00-13.30, Exerciţiul demonstrativ FNR 16, jocuri şi concursuri marinăreşti, ateliere interactive, expoziţie de tehnică şi armament, pe Faleza Dunării.

Tulcea

- luni, 15 august, orele 9.00-13.00, Exerciţiul demonstrativ FNR 16, paradă navală, concurs de bărci, jocuri şi concursuri marinăreşti, pe faleza centrală din mun. Tulcea.

Galaţi

- luni, 15 august, orele 17.00-19.00, Exerciţiul demonstrativ FNR 16, pe Faleza Dunării.

Bucureşti

- luni, 15 august, orele 10.00-12.00, Ceremonie Militară de ridicare a pavilionului României la catargul din Parcul Herăstrău, zona Debarcader, lansarea unei ancore de flori în memoria eroilor marinari; cuvântarea Zeului Neptun.


Ziua Marinei 2015 Foto Gabriel Botezatu

Ziua Marinei 2015 la Constanţa Foto Gabriel Botezatu

Restricţii la Constanţa de Ziua Marinei

În ziua de luni, 15 august, în intervalul orar 7.00-15.00, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa şi structuri ale Poliţiei Militare vor restricţiona circulaţia rutieră în zona Comandamentului Flotei.

Circulaţia autovehiculelor va fi limitată pe următoarele tronsoane de drum public: bulevardul Elisabeta, între strada Termele Romane şi strada Remus Opreanu; strada Remus Opreanu, între intersecţia cu bulevardul Elisabeta şi strada Marinei; strada Marinei, începând cu intersecţia acesteia cu strada Remus Opreanu - Hotelul Palace.

De asemenea, în intervalul orar 4.00-15.00, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean va interzice accesul pietonal pe digul de larg al Portului Tomis, în zona de instalare a tunurilor şi a materialelor necesare pentru realizarea spectacolului de efecte pirotehnice.

Autorităţile locale recomandă constănţenilor şi turiştilor care participă la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Marinei Române să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun, iar în cazul utilizării autovehiculului să respecte indicaţiile forţelor de ordine.

„Cetăţenii pot solicita ori de câte ori este nevoie sprijinul nostru apelând numărul de telefon 0241/484.205 dispecerat Poliţia Locală Constanţa sau la numărul 112, apel unic de urgenţă“, dau asigurări edilii Constanţei.

Pe aceeaşi temă:

Preşedintele Klaus Iohannis va fi prezent la Constanţa de Ziua Marinei. Programul complet al manifestărilor

Viaţa într-un coşciug de fier: războiul, trăit în submarinul Delfinul. Nepot de marinar: „Fiecare plecare a bunicului în misiune putea fi şi ultima“

Artiştii plastici cu o unică muză: Marea Neagră. Picturile care redau peisaje marine de vis sau bătălii navale celebre

Cel mai bun pictor român al Mării Negre. Comandorul cu alură de actor de cinema i-a fost aghiotant regelui Carol al II-lea

Cele mai frumoase peisaje cu Marea Negră au fost imortalizate pe pânză de un artist rus. Lucrările unice ale lui Ivan K. Aivazovsky

Prietenia de la malul Mării Negre care a intrat în tezaurul BNR. Picturile superbe ale ucenicului român al unui mare artist

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite